Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bosna Hersek'te Bağımsızlık Günü kutlanıyor

Başkent Saraybosna'daki Kovaçi Şehitliği'nde ve Sönmeyen Ateş Anıtı'nda törenler düzenlendi Tarihi Mostar Köprüsü'nden bağımsızlık ilanının 29. yıl dönümü vesilesiyle atlayış gerçekleştirildi

Anadolu Ajansı haberine göre;

SARAYBOSNA (AA) - Eski Yugoslavya'nın dağılmaya başlamasıyla 29 Şubat-1 Mart 1992'de yapılan referandumun ardından bağımsızlığını ilan eden Bosna Hersek'te, 1 Mart Bağımsızlık Günü dolayısıyla kutlamalar yapılıyor.


Ülkedeki en önemli iki milli bayramdan biri kabul edilen Bağımsızlık Günü dolayısıyla ilk olarak başkent Saraybosna'daki Kovaçi Şehitliği'nde tören düzenlendi.


Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic ile Hırvat üyesi Zeljko Komsic'in de katıldığı törende şehitlik anıtına ve bağımsız Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegovic'in kabrine çiçek bırakılıp dua edildi.


Dzaferovic, burada yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'in 1992 yılında bağımsızlık yolunu seçip köleliği reddettiğini vurgulayarak, o dönem Bosna Hersek'i yönetenlerin parlak bir nesil olduğunu ifade etti.


Bağımsızlık ilanının ardından Bosna Hersek'te kanlı bir savaş yaşandığını anımsatan Dzaferovic, Bosna Hersek'in her zaman bağımsız bir ülke olarak kalacağını vurguladı.


Heyetler daha sonra İkinci Dünya Savaşı'nda Saraybosna'nın savunulması sırasında hayatlarını kaybedenler için yaptırılan Sönmeyen Ateş Anıtı'ndaki törene katılıp, anıta çiçek bıraktı.


Komsic, burada yaptığı açıklamada, 1 Mart 1992 tarihinin önemine işaret ederek, bir ülkenin bağımsızlığını kazanmasının tarihte bir kez yaşanan bir olay olduğunu söyledi.


Bağımsızlık yoluna çıkmanın cesaret ve aynı zamanda bilgelik gerektirdiğini kaydeden Komsic, bağımsızlığın bedelini hep birlikte ağır bir biçimde ödediklerinin altını çizdi.


- Mostar'da Bağımsızlık Günü için özel atlayış


Öte yandan ülkenin güneyindeki turistik Mostar şehrinde Bağımsızlık Günü dolayısıyla caddeler bayraklarla donatılırken, tarihi Mostar Köprüsü'nden de sembolik olarak atlayış gerçekleştirildi.


Bağımsızlık Günü dolayısıyla Saraybosna'daki tarihi "Vjecnica" Kütüphanesi'nde program düzenleneceği bildirildi.


1 Mart Bağımsızlık Günü, ülkedeki iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'nda (FBIH) milli bayram olarak kutlanırken, Sırp nüfusun yoğun olduğu Sırp Cumhuriyeti (RS) entitesinde ise bayram olarak kabul edilmiyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English