Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Boncuklu Höyüğü Natıonal Geographıc Türkiye'nin ağustos sayısına kapak oldu

Karatay sınırları içerisinde yer alan Boncuklu Höyüğü, 10 bin 300 yıllık geçmişi ve kazı alanında elde edilen bulgularla arkeoloji dünyasını heyecanlandırdı tüm dikkatleri üzerine çekti.

Boncuklu Höyüğü Natıonal Geographıc Türkiye’nin ağustos sayısına kapak oldu
Dünyaca ünlü National Geographic Türkiye Dergisi de Boncuklu Höyüğü’nü Ağustos sayısının kapağına taşıdı. “Anadolu’nun Neolitik Dönem Çiftçileri” başlığıyla verilen yazıda “Boncuklu Höyük, tarımın Avrupa’ya Anadolu’dan taşındığını kanıtladı: Konya’dan İngiltere’ye tarımın ilk çıktığı her yerde Anadolu çiftçisinin genetik izi var” ifadelerine yer verildi. 
Karatay’da yer alan ve dünyanın en eski yerleşim yerleri arasındaki Çatalhöyük’e 9 kilometre yakınındaki Boncuklu Höyük, dünyaca ünlü National Geographic Türkiye Dergisi’nin Ağustos sayısına kapak oldu. 

10 bin 300 yıllık geçmişi ile Çatalhöyük’ten bin yıl daha eski olan Boncuklu Höyüğü kazılarından elde edilen bulguların Avrupa’nın ilk çiftçilerinin Konya’dan gitmiş olabileceği bilgisine yer verildi. 
Necmi Karul’un imzasını taşıyan ve “Anadolu’nun Neolitik Dönem Çiftçileri” başlığıyla verilen yazıda, antik dönem insan DNA’sı üzerinde yapılan son araştırmaların, Boncuklu çiftçilerinin Avrupa’ya yayılım sürecini aydınlattığı kaydediliyor. 

Günümüzden 10 bin 300 yıl öncesine, Neolitik Dönem’e tarihlenen Boncuklu yerleşmelerinde bulunan insan kemiklerinden DNA verileri elde edildiğine vurgu yapılan yazıda, Konya Ovası’nda bulunan bu yerleşmede arkeolojik çalışmaların Liverpool Üniversitesi’nden Prof. Douglas Baird başkanlığında ve Ankara İngiliz Enstitüsü desteğiyle yapıldığı belirtiliyor. 
National Geographic Türkiye’nin Ağustos sayısı için yazıyı kaleme alan Necmi Karul, Konya Ovası’nda avcı–toplayıcılıktan tarıma geçiş sürecinin anlaşılmasında Boncuklu Höyüğü’nden elde edilen verilerin oldukça önemli olduğunu ifade ediyor. 

Karul, “Douglas Baird, DNA verilerinin ışığında Konya Ovası’nda Epipaleolitik ve Neolitik topluluklar arasında doğrudan bir bağın kanıtlandığını, bu verilerin ve arkeolojik çalışmaların ışığında Orta Anadolu’daki yerel avcı–toplayıcı toplulukların tarım ürünlerini doğu ve güneydeki bölgelerden alarak yerleşik hayata geçtiklerini belirtiyor. Ayrıca Baird, DNA verilerinin ışığında Boncuklu’da yaşayan toplulukların Kuzeybatı Anadolu’da bulunan erken tarım topluluklarına genetik olarak çok yakın olduklarını da vurguluyor ve bu durumu, “Orta ve Batı Anadolu’da ortak genetik yapıya sahip toplulukların tarıma geçmiş olması söz konusu olabilir; diğer bir ihtimal ise Orta Anadolu’da tarımla uğraşmaya başlayan toplulukların göç yoluyla Batı ve Kuzey Anadolu’ya ve Avrupa’ya göç etmiş olmaları. Bu iki sürecin aynı anda işlemesi de söz konusu olabilir. Elimizdeki veriler Anadolu’daki toplulukların Avrupa’nın ilk tarım toplumlarının ataları olduğunu göstermekte’ sözleriyle tanımlıyor.” 

BONCUKLU HÖYÜĞÜ’NÜN TANITILMASI VE TURİZME KAZANDIRILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ 

Öte yandan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Karatay’a bağlı Hayıroğlu Mahallesi’nde yer alan Boncuklu Höyüğü’nün tanıtılması ve turizme kazandırılması adına gereken her türlü desteği verdiklerini belirtti. 

Başkan Hasan Kılca, “Ülkemizin ve Konyamızın her tarafı yüzlerce hatta binlerce yıllık geçmişe sahip. İlçemiz sınırları içerisinde yer alan Boncuklu Höyüğü de 10 bin 300 yıllık geçmişi ile çok önemli yerleşim yerlerinden birisi. Bir yandan kazılara devam edilirken, bizler de Karatay Belediyesi olarak buranın hem tanıtılması hem de turizme kazandırılması anlamında bir gayretin içerisindeyiz” dedi. 
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English