Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bölgesel ağrı sendromu, en çok masabaşı çalışanları etkiliyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Özçırpıcı: "Ağrı kronik seyirli olduğu ve çok şiddetli boyutlara ulaşabildiği için hastanın yaşam kalitesini bozuyor ve iş gücü kaybına yol açıyor. Sendrom genellikle bel veya boyun fıtığıyla siyatik gibi başka hastalıklarla karıştırılıyor ve sıklıkla gözden kaçıyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Boyun, bel fıtığı ve siyatik ağrısıyla sıkça karıştırılan ve yanlış tedavi sonucunda hayat konforunu etkileyip, iş gücü kaybına sebep olan bölgesel ağrı sendromunun daha çok masabaşı çalışanlarda görüldüğü bildirildi.

Acıbadem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Selda Özçırpıcı, yaptığı yazılı açıklamada, diğer hastalıklarla karıştırıldığı için gözden kaçırılabilen sorun nedeniyle hastaların, şiddetli ağrılarla yaşamak zorunda kaldığını belirtti.

Kötü çalışma koşullarıyla çalışma şartlarına uygun ergonominin olmamasının, cep telefonu kullanımının artmasının, sendromun en önemli nedenlerini oluşturduğuna işaret eden Özçırpıçı, "Masabaşında uzun süre çalışmak, bilgisayar kullanmak, telefonu başla boyun arasında sıkıştırarak konuşmak, duruş bozuklukları, stres, ağır yük taşımak, uzun süre ayakta kalmak sendromu tetikleyebiliyor" ifadesini kullandı.

Masa, diz üstü bilgisayar, cep telefonu kullanımı sonucunda oluşan duruş bozukluklarıyla stres düzeyinin artmasına bağlı olarak sendromun giderek daha sık görüldüğüne dikkati çeken Özçırpıcı, şunları kaydetti:

"Ağrı kronik seyirli olduğu ve çok şiddetli boyutlara ulaşabildiği için hastanın yaşam kalitesini bozuyor ve iş gücü kaybına yol açıyor. Sendrom genellikle bel veya boyun fıtığıyla siyatik gibi başka hastalıklarla karıştırılıyor ve sıklıkla gözden kaçıyor. Ağrı kesiciler ağrıyı dindiremediği için hastalar tanı konuluncaya dek ağrılarla yaşamak zorunda kalabiliyor. Üstelik ağrılar bazen hastaların acil servise başvurmalarını gerektirecek kadar şiddetli olabiliyor. Güçlü ağrı kesiciler hastaları kısa süre rahatlatsa da ağrılar tekrar başlıyor. Eklem dışı romatizma grubunda yer alan sendrom kaslarda veya bağ dokusunda gelişen gergin bantlardaki tetik noktalardan kaynaklanıyor."

Prof. Dr. Özçırpıcı,hastalığın kaslarda ağrıyla, buna eşlik eden spazm, batma, uyuşma, karıncalanma, çekilme, eklem hareket açıklığında kısıtlılık, tutukluluk ve yorgunluk gibi birçok yakınmayla seyrettiğini vurgulayarak, "Bu yakınmalara terlemeyle üşüme de eklenebiliyor. Belirtiler tutulan kas grubuna ve ağrının yansıdığı bölgeye göre değişiyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

- "Tedavi hastanın yüzünü güldürüyor"

Sendromun neden oluştuğunun tam olarak bilinmediğini, genetik yatkınlığın yanı sıra, duruş bozukluğu, stres, demir ya da D vitamini eksikliği gibi faktörler nedeniyle de ortaya çıkabileceğini aktaran Özçırpıcı, tedaviye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Hastalığın kesin bir çözümü olmasa da günümüzde pek çok tedavi seçeneği mevcut. Burada önemli olan tetikleyici faktörü bulup, hastaya uygun tedaviyi seçmek. Ağrının giderilmesi için sıcak-soğuk uygulamalar, fizik tedavi ajanları, tetik nokta enjeksiyonları, kuru iğne tedavisi, nöralterapi, germe-gevşeme egzersizleriyle şok dalga tedavisi gibi pek çok seçeneğin arasından hasta için en uygun olan belirleniyor. Ağrıyı tetikleyen faktör bulunup düzeltilebilirse tedavide oldukça başarılı sonuçlar alınıyor."

Özçırpıcı, oturma ve vücut pozisyonunuza dikkat edilmesi, stresten kaçınılarak, uyku, beslenme ve egzersiz programlarının düzenlenmesinin ağrıları önleyebileceğini kaydetti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English