Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

BM İnsan Hakları Başkanlığına Fijili Büyükelçi Han seçildi

Rusya ve Çin'in adaylığına karşı çıktığı Han, Bahreynli ve Özbek rakiplerini geride bıraktı

Anadolu Ajansı haberine göre;

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin (İHK) 2021 yılı başkanlığına Fijili aday Büyükelçi Nazhat Shameem Han seçildi.


47 üyeli Konsey, BM Cenevre Ofisi'nde yeni başkanını seçmek için toplandı.


İHK, 15 Mart 2006'da kurulduğundan bu yana ilk kez başkanını seçmek için gizli oylama yaptı.


Rotasyonla ve konsensüs ile her yıl dünyanın farklı bölgesinden seçilen Konsey başkanlığı için bu yıl sıra Asya Pasifik bölgesine gelmişti.


Bölge ülkeleri tek bir aday üzerinde uzlaşma sağlayamadı.


BM Cenevre Ofisi'nin Daimi Temsilcileri Büyükelçiler, Fiji'den Han, Bahreyn'den Yusuf Abdülkerim Bucheeri ve Özbekistan'dan Ulugbek Lapasov başkanlık için yarıştı.


Gizli oylamada 29 ülkenin desteğini alan Han, Konseyin 2021 Başkanı oldu. Bahreynli Bucheeri 14, Özbek Lapasov ise 4 oy alabildi.


Rusya ve Çin gibi bazı ülkeler Fijili Han'ın adaylığına "çok fazla Batı yanlısı" olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı.


BM İnsan Hakları Konseyi'nin 2020 Başkanlığını Avusturyalı Elisabeth Tichy-Fisslberger yürütmüştü.


ABD, 2018'de İnsan Hakları Konseyi'nden ayrıldığını duyurmuştu. ABD yönetimi, Konsey'den İsrail aleyhine yapılan açıklamalar nedeniyle rahatsız olduğunu dile getirmişti.


- BM İnsan Hakları Konseyi


BM İnsan Hakları Konseyi 2006'da kuruldu. BM üyesi olan ülkeler, İnsan Hakları Konseyi üyeliğine BM Genel Kurulu tarafından 3 yıllığına seçiliyor. Türkiye'nin ise Konsey'de gözlemci statüsü bulunuyor.


47 üyesi bulunan BM organı, insan hakları konularını görüşmek üzere her yıl 3 kez toplanıyor. Konsey oturumları sırasında karar tasarıları da görüşülüyor ve kabul ediliyor ancak BM İnsan Hakları Konseyi'nin kararları tavsiye niteliği taşıyor ve kararların yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.


BM İnsan Hakları Konseyi, insan hakları sicili iyi olmayan ülkelerin dönem dönem üye olarak seçilmesi nedeniyle hem BM üyesi ülkeler hem de sivil toplum örgütleri tarafından eleştiriliyor.







Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English