Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Beyşehir Gölü’nde elektroşokla balık avına 60 bin lira çevre cezası

Beyşehir Gölü’nde elektroşok cihazıyla tatlı sulara elektrik akımı vermek suretiyle balık avladığı iddia edilen bir avcıya Türkiye’de ilk kez rekor yükseklikte bir idari para cezası uygulandı. Avcıya, çevre kanununun ilgili maddelerini ihlal ettiği gerekçesiyle idari yaptırım kararı alınarak 60 bin 163 lira idari para cezası kesildi.

Beyşehir Gölü’nde elektroşokla balık avına 60 bin lira çevre cezası
Edinilen bilgiye göre, Beyşehir İlçe Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı  ekipleri, mili park sahası olan Beyşehir Gölü’nde yaptığı denetimlerde, Kıyakdede Köyü limanında göl kıyısında sazlık alanlar arasında yasak olmasına rağmen bir balıkçı teknesi tarafından elektroşok yöntemiyle balık avlanıldığını tesbit etti.



İki kişinin bulunduğu teknedeki bir kişi kaçarak firar ederken jandarma ekipleri tarafından  suçüstü yakalanan H.Y. ile birlikte bir adet elektroşok cihazı, iki adet akü,  bir kepçe, akü bağlantı kabloları ve 25 kilo sazan ve yaklaşık 6 kilo yavru levrek balıkları ele geçirildi. 

Elektroşokla balık avlarken yakalanan avcı hakında milli park sahası olan Beyşehir Gölü’nün biyolojik çeşitliliğine zarar vermekten 2872 sayılı çevre kanunu kapsamında yasal işlem başlatılırken, Tarım ve Orman Bakanlığı 6.Bölge, Isparta Şube Müdürlüğü tarafından çevre kanununun 9.maddesi a bendinin ihlali ve aynı kanunun 20.maddesinin k bendi gereğince idari yaptırım kararı alınarak 60 bin 163 liralık idari para cezası uygulandı.

Gölde elektroşokla avlanan avcıya uygulanan  yüksek oranda idari para cezası kesilmesinin bundan sonraki uygulamalarda da emsal olarak  gösterilebileceği ve bu yöntemle avcılığın daha caydırıcı hale gelebilmesinin önünün açıldığı belirtildi.



ELEKTROŞOKLA AVLANMADA ÇEVRE CEZASI UYGULANMASI SÜRECİ NASIL BAŞLADI?
Türkiye’de denetim yapan ilgili kurumlar ve sivil toplum kuruluşları, elektroşok yöntemiyle yapılan yasa dışı avcılığa yeterli para cezalarının uygulanmadığını savunurken, bu durumun da caydırıcılığın önündeki en büyük engel olduğu görüşünü dile getiriyordu.

Türkiye’deki göl ve iç sularda elektroşok cihazı ile balık avcılığının önüne geçilmesi  ve bu yöntemle avcılık yapanlara  daha ağır yaptırım olan çevre cezasının da uygulanabilmesi için  harekete geçerek bir süre önce bir çalışma başlatan AVRASYA Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu, ilgili denetçi kurumlardan gelen talepler üzerine de Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden bu hususta bir görüş yazısı istedi. Bu görüş yazısının federasyona gelmesinin ardından daha sonraki uygulamalarda da emsal gösterilebilecek bu son gelişme yaşandı.
Federasyonun talebine cevap veren Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı, “Ülkemiz iç sularında yasaklanmasına rağmen yaygın olarak kullanılan elektroşokla balık avcılığı yapıldığı tesbit edilmiştir. Ülkemiz iç sularında kaçak olarak kullanılan elektroşok adı verilen elektrikle balık avlama cihazının kullanıldığı alanlarda nesli tükenme tehlikesi altında olan balık ve diğer su ürünleri üzerinde önemli olumsuz etkileri söz konusu olmaktadır. Elektrikle balık avcılığı bilimsel çalışmalar dışında hem tatlı sularda hem de denizel ortamlarda 1380 sayılı su ürünleri kanununun 19.maddesine göre yasaklanmıştır. Dünyada yapılan çalışmalarda genellikle seçiciliğinin olmamasından dolayı yavru balıklar başta olmak üzere büyük balıklara da zarar verdiği belirtilmiştir. Genellikle sinir sistemleri üzerinde birçok kalıcı zarar verdikleri tesbit edilmiştir. 5909 sayılı çevre kanununun 9.maddesinin e fıkrasına göre sulak alanların doğal yapılarının ve ekolojik dengelerinin korunması esastır. Yine aynı kanunun 9.maddesinin f fıkrasına göre biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından nesli tehdit veya tehlike altında olanlar ile nadir bitki ve hayvan türlerinin korunması esas olup, mevzuata aykırı biçimde ticarette konu edilmeleri yasaktır. Bu maddeye göre, elektroşok kullanımı o ortamdaki biyolojik çeşitliliğe önemli zararlar verdiği, gerek sulak alanlarda gerekse kullanan insanların sağlığı açısından bu madde gereğince en ağır cezai yaptırımlarla cezalandırılarak sürdürülebilir balıkçısın açısından gelecek nesillere daha sağlıklı bir çevre bırakacağımız söz konusudur. Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi olarak elektrikle balık avcılığının (elektroşokların) ülkemiz sulak alanlarında biyolojik çeşitliliğe ve sürdürülebilir kalkınma ilkesine, doğal kaynaklar yönetiminde telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacağı kanaatindeyiz.” görüş yazısını paylaştı.

Gelen bu görüş yazısının AVRASYA Federasyonu tarafından 6.Bölge Isparta Şube Müdürlüğüne sunulmasının ardından Beyşehir Gölü’nde elektroşokla avlanırken jandarma ekipleri tarafından yakalanan avcıya da çevre kanununun ilgili maddelerinden çevre cezası olarak 60 bin 163 liralık idari para cezasının  uygulanmasının önü açıldı.


 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (3)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • A
    Ali
    5 yıl önce

    Cezakar ağır olunca ancak caydırıcı olur

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • A
    Ali
    5 yıl önce

    Elinize sağlık

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • S
    SALİM
    5 yıl önce

    BU KİŞİLERE CEZANIN YANINDA BİR DE 10-15 YIL HAPİS CEZASI VERİLSE DAHA İYİ OLURDU. AMA BUNADA ŞÜKÜR

    • Cevapla
    • Begen (5)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English