Son Dakika Haberler

Lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisi, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlayan pamukta rekoltenin bu yıl yüksek olması bekleniyor Geçen yıl dönümden 450 kilogram ürün alan Şanlıurfalı üretici, bu yıl 550 kilogram pamuk hasat etmeyi bekliyor Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Öztürkmen: "Bazı bölgelerde dönümden 650 kilogram ürün alınacak. Bu da pamuk üreticisinin yüzünü güldürecek"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - GAP'la sulama imkanları her geçen yıl artan ve Türkiye'deki pamuğun yüzde 42'sinin üretildiği Şanlıurfa'da sıcak havanın da etkisiyle rekoltede artış yaşanması bekleniyor.

Lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlayan pamuk, Türk tekstil sektörünün gelişimine katkı sunuyor. Kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlada görsel şölen sunan ve halk arasında "beyaz altın" olarak nitelenen pamuk üretiminin ekiminden hasadına kadar çiftçiler yoğun ve hummalı dönem geçiriyor.

Pamuk, son yıllarda yaşanan olumsuzluklara rağmen çiftçinin gönlünde taht kurmaya devam ediyor. Nisan ayında toprakla buluşan pamuk, ağustos ayının sonlarında toplanarak tekstilde kullanılmak üzere fabrikaların yolunu tutuyor.

Türkiye'deki pamuğun yarıya yakının üretildiği Şanlıurfa'da, bu yıl mevsim koşullarının uygun seyretmesi ve sıcak havanın etkili olmasının yanı sıra üreticilerin de gerekli önlemleri alması sayesinde iyi bir dönem yaşanıyor.

- "Sıcak hava olumlu etkiledi"

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun Türkiye ve bölge çiftçisi açısından stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin dünya pamuk üretiminde yedinci sırada olduğunu hatırlatan Öztürkmen, ABD ve Çin'den sonra en fazla pamuğun Türkiye'de kullanıldığını ifade etti.

Türkiye'de üretilen pamuğun yüzde 42'sinin Şanlıurfa'dan karşılandığına dikkati çeken Öztürkmen, aksilik yaşanmaması durumunda geçen yıldan daha iyi sezon geçireceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yıl çiftçiler uygun mevsim koşulları sayesinde herhangi bir sıkıntı yaşamadı. Hatta pamuğun istediği sıcaklık o kadar iyi oldu ki ürün beklendiğinden daha iyi gelişti. Bu sezon iyi rekolte elde edeceğimizi düşünüyorum. Geçen yıl dönümde 450 kilogram ürün hasat ettik. Bu yıl geçen yılki rekoltenin üstüne çıkarak dönümdeki hasadın 550 kilograma ulaşacağını tahmin ediyorum. Hatta bazı bölgelerde dönümden 650 kilogram ürün alınacak. Bu da pamuk üreticisinin yüzünü güldürecek."

Öztürkmen, geçen yıl tahtakurusu denilen zararlının yüzde 25'lik ürün kaybına neden olduğunu hatırlatarak, çiftçilerin bu konuda dikkatli olmasını istedi.

- Hedef, Türkiye üretiminin yüzde 75'i

Suruç Ovası'nın suya kavuşmasıyla pamuk ekili alanlarının bu yıl arttığına işaret eden Öztürkmen, gelecek yıllarda Türkiye'de üretilen pamuğunun yüzde 75'e yakınının bölgeden elde edilmesini hedeflediklerini söyledi.

Şanlıurfa çiftçisinin pamuk üretimini öğrendiğini belirten Öztürkmen, toplamada yaşanan sıkıntıların giderilmesi durumunda ürünün kalitesinin daha da artacağını kaydetti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English