Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Belarus Büyükelçisi: Biçerdöverleri Konya'da üretmeye başlayabiliriz

Belarus'un Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh "Türkiye biçerdöver üretmiyor, dışardan alıyor. Modellerimiz ve makinelerimizle gelerek bunları Konya'da üretmeye başlayabiliriz. Bir de Türk pazarında çok talep gören bazı traktör modellerimizi de üretebiliriz." dedi.

Belarus Büyükelçisi: Biçerdöverleri Konya’da üretmeye başlayabiliriz
Belarus'un Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh, Türkiye ve Belarus'un Doğu ve Batı arasında köprü olduğunu vurgulayarak, "Ortak geleneksel değerlerimiz var. Birlikte çalışmamız çok kolay. İlişkilerimizi çok parlak bir gelecek bekliyor." dedi.

Büyükelçi Savinykh, Başbakan Binali Yıldırım'ın yarın başlayacağı ve iki gün sürecek Belarus ziyaretinin önemini ve ikili ilişkileri AA muhabirine değerlendirdi.

Savinykh, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasım 2016'da Minsk'e yaptığı ziyarette, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüşmesinde, iki liderin uluslararası platformlarda ortak gündeme sahip dost ülkeler olan Türkiye ve Belarus'u yakınlaştıracak bir dizi projenin hayata geçirilmesinde mutabık kaldıklarını hatırlattı.

Büyükelçi Savinykh, Başbakan Yıldırım'ın Belarus ziyaretinin, liderlerin ortaya koyduğu hedeflerin yerine getirilmesi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için fırsat olduğunu vurguladı.

Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov'un 2015'te İstanbul'da düzenlenen Belarus Yatırım Forumu'na katılımının ardından Başbakan Yıldırım'ın ziyaretinin de ilişkilerde yeni bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Savinykh, şunları kaydetti:

"Bu ziyaretin ardından karşılıklı ziyaretler devam edecek. Örneğin, Belarus Dışişleri Bakanının Türkiye'yi nisanda ziyaret etmesi planlanıyor ancak bu ziyareti dışişleri bakanı sıfatıyla değil Türkiye-Belarus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu başkanı sıfatıyla yapacak."

Savinykh, iki ülke arasında bilgi teknolojilerine ilişkin iş birliği çerçevesinde de Belarus'dan Türkiye'ye ziyaretlerin planlandığını bildirdi.

- Türk bankalarına destek

İki ülkenin ortak ajandasında yapılacak projelerin listesinin uzun olduğunu vurgulayan Savinykh, ekonomiye ilişkin, Türk bankalarının sermaye ve şubelerini Belarus'a getirmelerini beklediklerini, Türk lirasını çevirerek kendi dış ticaret faaliyetlerinde kullanabileceklerini kaydetti.

Savinykh, "Merkez Bankası Başkanımız Türk bankalarını Belarus'ta desteklemek için gerekli yardımın gösterileceğini açıkladı." dedi.

Bir başka iş birliği alanının ulaşım ve taşımacılık olduğunu dile getiren Savinykh, "Türkiye'den Avrupa'ya uzanan tarihi İpek Yolu'nu biliyoruz. Şimdi Çin, Rusya, Belarus, Almanya bu yolun kuzeyinde yeni bir İpek Yolu inşa ediyor. Türkiye ve Belarus, iş birliği yaparak iki İpek Yolu'nu birleştirebilir ve eski ticaret yolunu kuzeyden güneye birleştirerek yeniden canlandırabilir." diye konuştu.

Büyükelçi Savinykh, iki ülkeyi yakınlaştıracak bir başka projenin ise Türkiye ile Belarus arasında demiryolu hattı inşa edilmesi olduğunu söyledi.

- "Birlikte kar küreme aracı, biçerdöver ve traktör üretebiliriz"

Sanayi alanındaki iş birliğinin de önemine değinen Savinykh, ülkesinin traktör ve tarım makineleri üretiminde iyi olduğunu ve Türkiye'de de bazı bölgelerde montaj hattının kurulması yoluyla bu makinelerin Türk mühendisler tarafından üretilerek yerelleştirilmesini planladıklarını anlattı.

Savinykh, şöyle devam etti:

"Belki de ortak çalışmalarla yeni bir model geliştirebilir, hatta birlikte Ortadoğu'ya Kuzey Afrika'ya temin edebiliriz. Hükümetlerimizin masasında en az üç proje var. Bunlardan biri, Türkiye'nin Erzurum gibi kuzey bölgelerinde kullanılmak üzere kar küreme aracı üretmek. Bir diğeri biçerdöver. Türkiye biçerdöver üretmiyor, dışardan alıyor. Modellerimiz ve makinelerimizle gelerek bunları Konya'da üretmeye başlayabiliriz. Bir de Türk pazarında çok talep gören bazı traktör modellerimizi de üretebiliriz."

İki ülkeyi sanayileşme yoluyla da bir araya getirmek istediklerini vurgulayan Savinykh, "Bu yol, Türkiye'nin dünyanın 10'uncu en büyük ekonomisi olma amacıyla ortaya koyduğu 2023 vizyonuna da uygun. Türkiye ile iş birliğine hazırız." dedi.

Büyükelçi Savinykh, uygulamaya dönük bu projelerin, her iki ülke halkının refahının artırılmasına dönük, dostluğu pekiştirecek uzun vadeli adımlar olduğunu kaydetti.

- "İlişkilerimizi çok parlak bir gelecek bekliyor"

İkili ilişkileri değerlendiren Savinykh, şunları söyledi:

"Türkiye 25 yıl önce Belarus'un bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu. Bu tarihi bir gerçek ve bunu hep hatırlayacağız. O günden bu yana da ilişkilerimizde hiçbir engel, sorun, tutarsızlık olmadı. Politikalarımız her zaman bütünleyici oldu. Çoğunlukla, dünyayı ve dünya meselelerini aynı gözle görüyoruz. Birçok ortak noktamız ve gerçekleştirebileceğimiz ortak amacımız var. İkili ve bölgesel ilişkilerde ve uluslararası platformlarda birlikte hareket ediyoruz."

Türkiye ve Belarus'un yeni ve çok önemli bir döneme girdiğini vurgulayan Savinykh, Başbakan Yıldırım'ın ziyaretinin, liderlerler düzeyinde iyi seyreden ilişkilere hükümetler arası derinlik kazandıracağını bildirdi.

Projelerin hayata geçirilmesiyle Türkiye ve Belarus'un stratejik ortaklık seviyesine geçeceğini belirten Savinykh, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Belarus kendini Batı ve Doğu arasında bir köprü olarak görür. Türkiye'ye baktığınızda, siz de aynı şekilde Batı, Ortadoğu ve Asya ülkeleri arasında çok önemli bir köprüsünüz. İki ülkenin düşünce yapısı da birbirine çok yakın. Büyükelçi olarak buraya atandığımda iki halkın düşünce yapısının ne kadar yakın olduğunu gördüğümde çok şaşırmıştım. Ortak geleneksel değerlerimiz var. Birlikte çalışmamız çok kolay. Eminim, ilişkilerimizi çok parlak bir gelecek bekliyor."

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • SC
    sasha can
    6 yıl önce

    Derhal konya minsk arası direk uçuşlar THY tarafından başlatılmalı

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • KK
    Konya Konyasporludur
    6 yıl önce

    Buyursunlar gelsinler üretsinler inşallah, şehrin sanayicileri bu isteği duyup ön ayak olmalılar

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English