Son Dakika Haberler

Okullarının özerkliğine yönelik baskılara tepki gösteren öğrenciler, atanmış müftüyü protesto etti ve eğitim yılının açılış törenine katılmadı

Anadolu Ajansı haberine göre;

ATİNA (AA) - Batı Trakya'da, Gümülcine Medrese-i Hayriye okulu öğrencileri, eğitim yılı açılışında okullarının özerkliğine yönelik baskılara tepki göstererek protesto düzenledi.


Edinilen bilgiye göre, açılış töreni için okula gelen, Yunan devleti tarafından atanmış Müftü Naibi Cihad Halil'e tepki gösteren öğrenciler, ana giriş kapısında kol kola girerek Müftü Halil'in okula girmesine izin vermedi.


Yaşanan tartışmaların ardından atanmış Müftü Halil, yan kapıdan içeriye alındı. Öğrencilerin çoğu açılış törenini protesto ettiği için törenin yapıldığı okul bahçesi boş kaldı.


Atanmış Müftü Halil'in, tepkilere rağmen müdür yardımcısı tarafından açılış törenine davet edilmesinin protestoya yol açtığı ifade edildi.


Müslüman Cemaati Vakıflarına ait Medrese-i Hayriye'nin eğitim müfredatı ve icra yetkilerine ilişkin müdahaleler Türk azınlık temsilcilerinin tepkilerine yol açıyor. Atanmış Müftü Halil'in törene katılmak istemesi de bu müdahalelerden biri olarak değerlendiriliyor.


Yunanistan'da, Batı Trakya Müslüman Türk azınlığın dini liderleri, müftüler ve azınlığa ait vakıfların idare heyetleri, devlet tarafından yapılan atama yoluyla belirleniyor. Türk azınlık ise bu uygulamalara karşı çıkarak kendilerinin seçtiği müftülerin görev yapmasını istiyor.


Geçen yıl da öğrenciler, Türkçe ders saatlerinin azaltıldığı gerekçesiyle protesto gösterisi düzenlemişti.


- 1455'ten beri eğitim veriyor


Gümülcine'de, Müslüman Cemaati Vakıflarına ait Medrese-i Hayriye, ilk olarak 1455'te Sohtabaşı Ali Bey tarafından "Sohtalar Medresesi" adıyla kuruldu.


Tarihi süreç içerisinde Yunancanın da okutulması şartıyla bölgedeki diğer medreselerle birleştirilerek "Hayriye Medresesi" adını alan medrese, 1923'ten itibaren Lozan Antlaşması hükümlerine göre Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığına bağlandı.


Başlangıçta 3 yıllık eğitim veren medreseye, 2000-2001 eğitim yılında Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı tarafından, 6 yıllık okul olarak ortaokul ve lise denkliği getirildi.


Bugün 350 civarında erkek ve kız öğrencisi bulunan ve Türkçe-Yunanca olmak üzere çift dilde eğitim veren medresede, dini derslerin yanı sıra fen dersleri okutuluyor.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English