Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Başkentte KTEPH hastalığının tanı ve tedavisindeki güncel gelişmeler ele alındı

Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Şırlak: "Toplardamarında damar pıhtısı olan hastaların yüzde 50'si bu hastalıktan muzdarip durumda" Başkent Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Akay: "Koronavirüs, astım veya KOAH hastalığı ile karıştırılabilen bu hastalıkta, farkındalığın artmasıyla ameliyatla tedavi mümkün"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Türk bilim insanları, Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneğince düzenlenen etkinlikte, Kronik Tromboembolik Pulmoner Hipertansiyon (KTEPH) hastalığının tanı ve tedavisinde kullanılan güncel gelişmeleri ele aldı.


Uzmanların tanı koymakta zorlandığı, Türkiye'de ve dünyada her geçen gün artış gösteren KTEPH hastalığının önemine dikkati çekmek amacıyla Ankara'da bir otelde "KTEPH Farkındalık Günü" etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği üyeleri, hastalık hakkında bilinmeyenleri ve hastalığın tanı ile tedavisinde kullanılan güncel gelişmeleri ele aldı.


Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şırlak, yaptığı konuşmada, halk arasında pıhtıya bağlı akciğer tansiyonu olarak da bilinen KTEPH'in, farkına varıldığında tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyledi.


Akciğer atardamarlarına atmış pıhtıların iyileşmemesi ve orada damar hasarı bırakması sonucunda akciğer tansiyonunun yükseldiğini anlatan Şırlak, "KTEPH hastalarında ortaya çıkan hastalığın asıl sebebi pıhtılaşma sonrası damarın yeniden hastalıklı bir biçimde şekillenmesidir." dedi.


Şırlak, doğru tanı konulamadığı için insanların, altta bu hastalığın yattığını bilmeden astım, bronşit hatta anksiyete sebebiyle bile tedavi görebildiklerini belirterek, "Toplardamarında damar pıhtısı olan hastaların da yüzde 50'si bu hastalıktan muzdarip durumda. Ameliyat şansı olan ama farkındalık olmadığı için ameliyat edilmemiş hastalarda 5 yıllık sağ kalım oranı yüzde 50'nin altına düşüyor." diye konuştu.


- Koronavirüs, astım veya KOAH hastalığı ile karıştırılabiliyor


Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tankut Akay da hastalığın belirtileri arasında artan nefes darlığı, göğüs ağrısı, kuru öksürük, ödem, yorgunluk, halsizlik ve bayılma hissinin yer aldığını aktardı.


Prof. Dr. Akay, şu bilgileri verdi:


"Koronavirüs, astım veya KOAH hastalığı ile de karıştırılabilen bu hastalıkta, farkındalığın artmasıyla birlikte ameliyatla tedavi mümkün olup, görüntüleme ve tanı yöntemlerindeki gelişmeler, kalp damar cerrahisinde kalp koruma tekniklerindeki ilerlemeler, ameliyat sonrası bakımda yardımcı destek sistemlerindeki ilerlemeler sayesinde ölüm oranları oldukça düşüktür. Belirtileri taşıyan kişiler, Kovid-19 testi yaptırırken sonuç negatif çıkınca yapılan işlemler sonucu KTEPH hastalığına yakalandığını öğrenince endişeye kapılıyor. Belirtileri taşıyan kişilerin en yakın sağlık kuruluşundaki göğüs hastalıkları, kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi polikliniklerinden birine gitmeleri gerekiyor."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English