Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Başkasının HES kodunu kullananlara 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası

Son günlerde HES kodu zorunluluğu bulunan alanlara girişte kendisine ait olmayan kodu kullanmaya çalışan kişilerin sayısı arttı. Peki, başkasının HES kodunu kullanmanın hukuki yaptırımı nedir? Konya Baro Başkanı Mustafa Aladağ, konhaber.com’a konuya dair özel açıklamalarda bulundu.

Başkasının HES kodunu kullananlara 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası
Geçtiğimiz günlerde Aydın'ın Söke ilçesinde şehirlerarası yolculuk yapmak için arkadaşına ait HES koduyla bilet alan kişi yakalanarak karantinaya alınmıştı. HES kodu taraması sonucu karantinada olması gerektiği belirlenen M.Z.T.'ye 3 bin 150 lira da para cezası kesilmişti. Bu ve bunun gibi sahtekârlık örnekleri son günlerde oldukça arttı. Hukukçular, HES kodu sahtekârlığına para cezasının yanı sıra adli yaptırımların da gelebileceğini söylüyor. 

HES kodu hilekârlığına 2 aydan 1 yıla kadar hapis
Konya Baro Başkanı Mustafa Aladağ, HES kodu hilekârlığına başvuran kişilerin 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası alabileceğine dikkat çekti.

Başkan Aladağ “Maalesef son dönemde sıkça duymaya başladığımız bir olay PCR testi sahteciliği… Bir kere üzüntümü belirtmek istiyorum. Onlarca, yüzlerce insanımızı kaybederken salgınla amansız mücadele devam ederken bir de bu konuda sahtesi ile mücadelenin çok da kabul edilir bir durum olmadığını düşünüyorum. Evet, yaşam herkesin en tabi hakkı anayasada tanımı yapılmış. Ancak sizin yaşam hakkınız bir başkasının yaşam hakkına müdahale anında sona erer,  kısıtlanır. Kaldı ki genel kamu sağlığı anlamında son derece önem arz eden bu durumda sahtecilik hususunu konuşuyor olmaktan dolayı son derecede üzgünüm. Baktığımız anda karantina tedbirlerine ve diğer tedbirlere uymamanın İl Umumi Hıfzıssıhha kanununa göre 3 bin 150 lira idari bir para cezası var. Bunlar hepimizin yakından takip ettiği husus. Ancak bunun dışında bir sahtecilikten bahsediyorsak eğer burada, Türk Ceza Kanunu anlamda bir değerlendirmeye ihtiyaç var. Öncelikle bulaşıcı bir hastalığınız var ya da karantina bölgesindesiniz ama ihlal ettiniz tedbirleri… Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesi 2 aydan 1 yıla kadar bir hapis cezası öngörüyor” dedi. 
Resmi evrakta sahtecilik yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis
Bir kamu hastanesinden verilen evrak üzerinde yapılan sahteciliğe karşı da uyarılarda bulunan Başkan Mustafa Aladağ “Benim için önem arz eden ve vatandaşlarımızı bu konuda uyarmamız gereken asıl sorun bu bir evrak ise bunu özel ya da resmi evrak olarak ikiye ayırdığımızda yine Türk Ceza Kanunu’nun 204 ve devamı maddelerinde düzenlenen hususa mutlaka bakmamız lazım. Evet, bir kamu hastanesinden verilen evrak üzerinde bir sahtecilik yapmış iseniz bu bir ‘resmi evrak’ sahteciliğidir. Ve karşılığı Türk Ceza Kanunda 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Bir an için farklı değerlendirdiniz. Yine Türk Ceza Kanunda özel evrakta sahtecilik düzenlenmiş burada da 1 yıldan 3 yıla kadar bir hapis cezası öngörülmektedir. Benim bir diğer hatırlatmam ise baktığımız anda hapis cezalarından ziyade sahtecilik eyleminden dolayı özellikle resmi evrakta sahtecilikten dolayı her hangi bir mahkûmiyet, insanlarımızı ileriki yaşamlarında bir kamu görevinde görev alamamalarına ya da o mesleği kaybetmeye sebep olacak son derece ciddi bir suçtur. Bu konuda dikkatli olalım” diye konuştu.

Aşı karşıtı yapılan algı operasyonları
Aşıya yönelik bir takım kulaktan duyma bir takım asparagas haber ve bilgilerin toplumu yanlışa sevk ettiğini de hatırlatan başkan Aladağ konuşmasını şu şekilde sürdürdü:  Çok yeni 35 yaşında çok uzun süredir tanıdığım bir arkadaşımı kaybettim. Allah rahmet eylesin. Çok özgüveni vardı. Aşı inanmayan biriydi. Sanırım yakınları bunun da farkındadırlar. İnsan sağlığı her şeyin ötesinde... Sağlığınız yerinde olmadan sahip olduklarınızın bir anlam ve önemi olmadığını hepimiz biliyoruz. Biz amansız bu mücadeleyi hep birlikte verirken bugün burada harcadın mesain temel nedeni bu duyduğunuz hassasiyet. Toplumu bu konuda duyarlılığa sevk etme ve dikkatini çekmek. Evet, inanılmaz derecede hüzünlüyüm, son derece üzüntülüyüm ki bu konuda dahi iyi bir sahtecilik eyleminin varlığı kulağımıza geliyor ve görüyoruz. Ben yetkililerden, ilgililerden üzerime düşen ne varsa yapmaya hazır olduğum gibi bu konuda eğer mevzuatımızda eksik varsa derhal çok hızlı bir şekilde düzenleme yapılıp yine yaptırımın da hızlı bir şekilde uygulanması noktasında yetkilileri davet ediyorum. (Konhaber - Kemal Sayın)

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 0
  • 5
  • 1
  • 0
  • 5
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Aziz
    3 yıl önce

    AVM’lerde her zaman sadece hes kodu söyleniyor ve giriliyor kimlik falan soran yok. Kim kime dum duma!!!

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English