Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Başkan Tulal, ‘vira bismillah’ dedi

İlçe halkının sorunlarıyla yakından ilgilenen Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, bu kez de geçimini gölden sağlayan balıkçılarla bir araya geldi.

Başkan Tulal, ‘vira bismillah’ dedi
Başkan Tutal, balıkçılarla sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Suğla Gölüne açıldı.

Göreve geldiği günden bu yana ilçenin sorunlarını çözmek ve daha modern bir Seydişehir için gece gündüz demeden çalışan Başkan Tutal, vatandaşlarında sorunlarıyla  yakından ilgileniyor.

Balıkçılarla birlikte Vira Bismillah diyerek Suğla Gölü’ne açılan Başkan Tutal, ağ serdi, ağ topladı.

Suğla gölünde geçimini balıkçılık yaparak sağlayan aileler olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Mehmet Tutal; “Suğla Gölü'ndeki balıkçılar, gün ağarırken eşleriyle avlanmaya çıkıyor. İlçenin kuzeybatısında yer alan ve 16 bin hektarlık alana yayılan ve göle kıyısı bulunan mahallelerden birçok kişi, uzun yıllardır eşleriyle birlikte balıkçılık yapmış hala yapmaya devam ediyor.  Av sezonunda tuttukları balıklarla geçimlerini sağlıyor. Gölde, aynalı sazan, Çin sazanı, tatlı su kefali, gümüş balığı ve tatlı su ıstakozu avlayan çiftler, geçimlerini av sezonunda tuttukları balıkları satarak sağlıyor. Kooperatife bağlı 85 aile buradan geçimini sağlıyor. Seydişehir, Ahırlı ve Yalıhüyük ilçelerinin çevrelediği göl, çok sayıda kuş türüne de ev sahipliği yapıyor” dedi.

Sabah erkenden güne başlayan çiftler, öğle saatlerinde kıyıya dönüyor. Bu dayanışma sonucunda kadınlar da erkekler gibi ailenin geçiminde önemli bir rol üstleniyor. Birlikte gidilen balık avındaki ortak mücadele, çiftlerin evlilik hayatlarındaki dayanışmayı da arttırarak, yaşam mücadelesini birlikte vermelerine olanak sağlıyor. Eşiyle uzun zamandır birlikte balıkçılık yaptıklarını belirten Esat Özdemir , "Kolay para kazanmak yok. Şükür Allah’a. Sabahları erkenden geliyoruz, öğlene kadar işimizi bitirip çıkıyoruz. Yazları saat 5 gibi, kış aylarında ise 7-8 gibi buraya geliyoruz. Balık fena değil, dişli balık bu sene bereketliydi. Şu an çok iyi olmasa da çorbamız kaynıyor" diye konuştu.

Nazmiye Özdemir (72) zor olsa da bu işi yaparak eşine destek olduğu için mutluluk duyduğunu vurguladı.

Özdemir; “Ben şu anda evde olsam hastalanırdım, doktora giderdim. Ama başkanım şu an buradayım. Ben daha hayatımda doktora gitmedim. Ben kendi tedavimi kendim yapıyorum.  Eşimle birlikte sabah erkenden ağlarımızı seriyoruz. Daha önce serdiklerimizi ise topluyoruz. Tuttuğumuz balıkları satıyoruz, geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz. Şükür Allah’ıma " dedi.

Sabah erken saatlerde göle geldiklerini kaydeden Fatih Girgin (35) “Gün içerinse en kötü şartlarda yetecek kadar kazanıyoruz. Şu an senatör ve sazan avlanıyoruz. Limit ve yasalara uyarak avlanıyoruz. Susuz iskelesinde 9 aile var. Diğer iskelelerle birlikte ortalamada 50 ailemiz var. Herkes yasalara uyarak avlanma yaparsa günlük yevmiyemiz çıkar. Su boyutu şu an çok düşük ve birde otlanma olunca biraz sıkıntılı” dedi.

Suğla Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Aşkayanar ise “Avcılarımız nasibinde ne varsa onu avlıyor. Bu yıl gölümüze kuraklık nedeniyle su azaldı. Suyun azalmasının etkisiyle aşırı otlanma oldu. Balıkçılarımız bu yüzden tedirgin. Otlarıda temizletemiyoruz. Çünkü balıklara zarar veririz. Avcılarımızın büyük çoğunluğu ailesi ile gelir. Eşleri, çocukları ile birlikte çıkarlar balık avına. Kooperatifimize kayıtlı yaklaşık 76 plakamız var. Şu an faaliyet gösteren ve balık avına çıkan 40 ailemiz var” diye konuştu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English