Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Başkan Kavuneker: Konya Ovası'na dış havzalardan su getirilmeli

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, Konya çiftçisinin en önemli sorununun tarımsal sulama olduğunu ifade ederek "Ovaya dış havzalardan mutlaka su getirilmelidir" dedi.

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, düzenlediği basın toplantısına "Ülkemiz bir çok badireleri atlatmıştır. 15 temmuz kalkışması, gezi olayları, Suriye iç savaşı, terör, dövizin ani dalgalanması durumlarından ülke ekonomimiz olumsuz yönde etkilenmiştir. Biz Konya çiftçisi olarak burada ülkemize ve devletimize tam destek vermekteyiz" diyerek başladı.

Daha sonra tarım kesiminin sorunlarını anlatan Kavuneker, 4 yıldır buğdayın ve arpanın satış fiyatının aynı rakamlarda seyrettiğini anlattı. Hububatın Konya çiftçisinin ana üretim kalemi olduğunu ifade eden Kavuneker "Çİftçimiz maddi olarak zor durumdadır. Tarımsal girdiler bu 4 yıllık zamanda 2 kat artmıştır. Enflasyonla mücadele etmek amacıyla ekmeğe zam yapılmamakta, hasat zamanı arz fazlalığından dolayı fiyat düşmekte ve bunların hepsi birden çiftçiyi zor duruma sokmaktadır" dedi. 
 
Tarım Kredi Kooperatiflerinin ve Ziraat Bankasının çiftçiye uyguladığı faiz oranını yüzde 33'ün üzerinde tuttuğunu belirten Kavuneker, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Devletimiz halkın her kesiminin derdine çare bulmaktadır. Çiftçi için de bir çözüm bulunmasını talep etmekteyiz. Hükümetimiz tarım kredilere olan borcumuzu uzun vadeye yaymalı, Bağ-Kur primleri aylık değil, çiftçinin ürün satışı ile uyumlu vadelerde tahsil edilmelidir. Gübre, tarım ilaçları, elektrik gibi tarımsal üretimin temelini oluşturan girdi fiyatları düşürülmeli, bir defaya mahsus olmak üzere ruhsatsız kuyuların kayıt altına alınması sağlanmalıdır. Odalar, birlikler ve tarıma bağlı tüm sivil toplum kuruluşları daha aktif çalışmalı, çiftçiyi güçlendirmelidir. Örneğin Konya Şeker, hububat, patates, yağlık ayçiçeği, et ve süt olmak üzere 25 ürünün alımını yapmakta, işlemekte ve satmaktadır. Bunun karşılığında üreticiye, 2 Milyar 300 milyon TL ödeme yapmaktadır. Tüm çiftçiler adına Konya Şeker'e teşekkür ederim" 

- "TMO'ya sahip çıkalım" -

Konuşmasında Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) tarım kesimi açısından önemine değinen Kavuneker "Et ve Balık Kurumu kapandı, şu anda ülkemizde et ne durumda? Süt Kurumu kapandı, süt ne durumda? Bizler TMO'ya sahip çıkalım. Eğer sahip çıkamazsak çok sıkıntı günler bizleri bekliyor. Bu durumu hükümetimize izah etmeliyiz" dedi. 
 
Ziraat odalarının şu anda seçim sürecinde olduğunu hatırlatan Başkan Kavuneker, Karatay Ziraat Odası'ndaki seçimlerin 2 Şubatta yapılacağını, diğer bütün odalarında Şubat ayında seçimlerini tamamlayacağını kaydetti. Kavuneker "Karatay'da bize müracat eden her delege adayına seçmen listesini verdik. İsteyen herkes odaya delege adayı oldu. Kazanan-kaybeden oldu. Kaybeden hep karşıyı suçlamaktadır. Ancak çiftçi bilinçlendi, çalışan delegeyi seçiyor. Bizler seçildiğimiz günden bugüne kadar elimizden gelen her türlü hizmeti yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Şeffaf bir yönetim sergiledik. Çiftçinin işini kolaylaştırmak için yeni tarımsal makine ekipman desteğinde bulunduk. Mahallelerimize her türlü tarım aleti desteğini veriyoruz. Bunları tarım il ve ilçe müdürlüğü, KOP, Büyükşehir Belediyesi Tarım Dairesi Başkanlığı ile ortak projeler yaparak çiftçimize kazandırıyoruz. Bu kurumlara katkılarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

- "Konya Ovası'na dış havzalardan su getirilmeli" - 

Konya Ovası'nda tarımın en önemli sorununun "sulama" olduğunu anlatan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, ovaya mutlaka dış havzalardan su getirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Kavuneker konuyla ilgili şunları söyledi: 

"Konya'ya dış havzalardan -Ermenek Barajı- su gelirse, iyi ve sürdürülebilir bir tarım politikası geliştirirsek, ülkenin ihtiyacı olan ürün yelpazesini üretir, ithal eden değil ihraç eden bir ülke haline geliriz. Konya şu anda Türkiye'nin tarımsal üretiminin yüzde 10'unu karşılıyor. Suyun gelmesi halinde bu oran yüzde 30'a çıkacaktır. Teşvikler yerini ve sahibini bulmalıdır. Süt tozuna verilecek destek süt üreticisine verilsin. Fabrikalar ucuza hammadde alır olsun, mamülü ucuza üretsin, markete ucuza satsın, market de ürünü tüketiciye ucuza sunsun. Şu anda köylerde gençlere kız vermiyorlar. Herkes şehre göçme çabasında... Çiftçiliği bir meslek haline getirmeksez, çiftçimizin ihtiyacını yerinde çözmeksek, eğitimli, bilinçli bir çiftçi nesli yetiştirmezsek sorunlar daha da büyüyecektir. Şehirden köye dönüşü değil köydeki çalışanı köyde tutma yolunu ve çözümünü bulmalıyız. Bu sorunları hep birlikte çözmeliyiz. Hiç kimse tek taraflı bu sorunu çözemez. Hepimizin birbirine ihtiyacı var." 
 

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English