Son Dakika Haberler

"2014 yılında rakamları kesin bilmiyoruz, 31 Mart'ta öğreneceğiz ama biz yaklaşık yüzde 3 civarında büyüme elde ettiğimizi düşünüyoruz" "Emin adımlarla yürüyeceğiz, emin adımlarla büyüyeceğiz ve potansiyel büyümemizi artırmanın çabasında olacağız" "Ekonomimizin bugünkü yapısı büyümenin üzerinde camdan bir tavan oluşturuyor. O camdan tavanı yukarı yukarı itmemiz gerekiyor. Yükseltmemiz gerekiyor. Bunun da yolu yapısal reformlar"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "2014 yılında rakamları kesin bilmiyoruz, 31 Mart'ta öğreneceğiz ama yaklaşık yüzde 3 civarında büyüme elde ettiğimizi düşünüyoruz" dedi.

Babacan, BES'e dahil olan 5 milyonuncu katılımcıyı tanıtmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında, 2014 yılının Türkiye'nin 2 seçim geçirdiği, 17 Aralık, 25 Aralık operasyonlarının etkilerinin yoğun şekilde hissedildiği, Suriye'de iç savaşın yoğunlaşarak devam ettiği, Irak'ta son derece istikrarsız bir tablonun sürdüğü, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimlerin hat safhaya ulaştığı bir yıl olduğunu belirtti.

"Buna rağmen, 2014 yılında rakamları kesin bilmiyoruz, 31 Mart'ta öğreneceğiz ama biz yaklaşık yüzde 3 civarında büyüme elde ettiğimizi düşünüyoruz" diyen Babacan, bütün bu olumsuz tabloda yüzde 3 büyümenin Avrupa'nın en hızlı büyüme oranlarından biri olduğunu söyledi.

 Babacan, Latin Amerika büyümesinin, Orta ve Doğu Avrupa ekonomilerinin büyümesinin yüzde 3'ün çok altında olduğunu ifade ederek, Çin ve Hindistan'ı çıkardıktan sonra Güneydoğu Asya'nın ortalama büyümesinin yüzde 3'ün altında kaldığını kaydetti.

Türkiye'nin tüm gelişmekte olan ülkeler içinde de Avrupa'da da 2014 yılında en yüksek büyüme performansını gösteren ülkelerden biri olacağını belirten Babacan, bunu iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi. Babacan, bu büyüme ile beraber 2014 yılının ekonominin dengelendiği bir yıl olduğuna dikkati çekerek, "Cari açığın yüzde 5-6 civarında, henüz rakamlar çok belli değil, biteceği bir yıl olacak inşallah" dedi.  

Bu oranların cari açıkta hızlı bir azalışı gösterdiğini dile getiren Babacan, büyümeyi devam ettirirken cari açığı düşürmenin kolay iş olmadığını belirtti. 

Babacan, bunu çok sayıda enstrümanı eş zamanlı kullanarak gerçekleştirdiklerini ifade ederek, geçmiş yıllarda kredilerin çok yüksek oranda arttığını bunu kontrol ettiklerini bildirdi.

- "Emin adımlarla büyüyeceğiz"

Amaçlarının hep sürdürülebilir ve dengeli büyüme olduğunu dile getiren Babacan, "Emin adımlarla yürüyeceğiz, emin adımlarla büyüyeceğiz ve potansiyel büyümemizi artırmanın çabasında olacağız" dedi.

Babacan, yapısal tedbirlerle potansiyel büyümeyi artıracaklarının altını çizerek, "Ekonomimizin bugünkü yapısı büyümenin üzerinde camdan bir tavan oluşturuyor. O camdan tavanı yukarı yukarı itmemiz gerekiyor. Yükseltmemiz gerekiyor. Bunun da yolu yapısal reformlar" diye konuştu.

- Son grup eylem planı

Yapısal reformların çok geniş bir alan olduğuna dikkati çeken Babacan, 25 öncelikli dönüşüm programının açıklanmayan son grup eylem planlarını bu ay sonunda açıklamayı planladıklarını bildirdi.

Babacan, bu yapısal reformlar gerçekleştiğinde Türkiye'nin büyüme oranlarının çok daha yüksek seviyelere çıkacağını belirterek, Türkiye'nin çok daha sürdürülebilir ve dengeli büyüme dönemine gireceğini kaydetti. 2018'in sonuna kadar açıklanan bu takvimin 2019 seçimlerine kadar hükümetin yapacaklarının bir bakıma sözü ve seçim beyannamesinin detayları olduğunu vurgulayan Babacan, şu anda dünyada hiçbir ülkede bu kadar detaylı, bu kadar açık bir yapısal reform gündeminin bulunmadığını ifade etti.

G20 ülkeleri içinde bütün ülkelerin reform tarihlerini aldıklarını, bunları izlenebilir bir çerçeveye oturtacaklarını belirten Babacan, şunları kaydetti:

"OECD ve IMF'ye bunların bir önceliklendirmesi olsun dedik. Bu reformların hangisi daha önemli ise toplam yaklaşık bin kadar taahhüt geldi 20 ülkeden, onların önceliklerini bulalım ve bu önceliklere yönelik bir çerçeve oluşturalım... Bu ülkeler bu sözlerini yerine getirirse önümüzdeki 5 yıl içinde dünya ekonomisinin büyümesi hiçbir şey yapılmayacak senaryolarıyla karşılaştırdığımızda artı iki puan daha gerçekleşmiş olacak. Dünya ekonomisinin büyüklüğüne baktığımızda artı 2 puan demek, çok büyük bir parasal rakam oluşturuyor."

- 2023 yılı hedefi 12 milyon katılımcı ve 250 milyar lira fon büyüklüğü

Toplantıda konuşan Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı Deniz Yurtseven de tasarruf oranlarını artırmak için çok daha fazla çaba sarf etmek gerektiğinin altını çizdi.

Yurtseven, BES'e ilgi konusunda yüzde 25'lik devlet katkısının olumlu etkisini görmeye devam ettiklerine işaret ederek, katkı paylarının profesyonellerce değerlendirilmesi, sistemin şeffaflığı ve kolay takip edilebilirliğinin katılımın hızlı artışındaki diğer etkenler olarak öne çıktığını söyledi. 

2003 yılından 2013 yılına kadar olan sürede sisteme 3 milyon katılımcının dahil olduğunu, sadece son iki yılda 2 milyon kişinin daha sisteme dahil olmasıyla toplam katılımcı sayısının 5 milyona ulaştığını belirten Yurtseven, fon büyüklüğünün ise şu an itibariyle yaklaşık 38 milyar lira olduğunu bildirdi.

Yurtseven, BES'e en yüksek katılımın olduğu bölgelerin Marmara, İç Anadolu ve Ege olduğuna dikkati çekerek, İstanbul, Muğla ve İzmir'in nüfusa göre katılım oranının yüksek iller olduğunu ve katılımcıların yüzde 42'sinin kadın olduğunu söyledi.

BES yatırımlarının yıllık ortalama nominal yüzde 14, reel yüzde 5 seviyesinde getiri sağladığını ifade eden Yurtseven, BES'te yukarı yönlü ivmenin 2015'te de devam edeceğini ve yılsonu itibariyle 1 milyon yeni katılımcıya ulaşmayı ve emeklilik fonlarının büyüklüğünün 50 milyar lira seviyesine erişeceğini düşündüklerini dile getirdi. Yurtseven, şunları kaydetti:

"Bireysel emekliliğe katılım ivmesinin artacağına ve sistemin çok daha ileri noktaya taşınacağına inanıyoruz. 2023 yılı hedefimizi ise 12 milyon katılımcı ve 250 milyar lira fon büyüklüğü olarak belirledik. Bu öngörünün, kıdem tazminatı fonlarının emeklilik şirketlerince yönetilmesi ve otomatik katılım gibi kritik adımların atılması ile 400 milyar lira seviyesinde olacağını tahmin ediyoruz. 2014 yılında yaklaşık 900 bin yeni katılımcı sisteme dahil oldu. Sistemdeki bonoların ortalama vadesi 865 gün oldu. Katılımcıların yüzde 67'si 25-44 yaş aralığında. Emekli olan katılımcı sayısı 15 bini aştı."

Toplantı sonunda Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin 5 milyonuncu katılımcısı Enes Okşan'a, 4 milyon 999 bin 999'uncu katılımcısı Ayşenur İnay'a, 5 milyon 1'inci katılımcısı Mustafa Erdemir'e ve sistemden ilk emekli olan katılımcı Mehmet İhsan Kıdeyş'e adlarına 50 fidan dikilmesine ilişkin birer sertifika verdi.

Babacan'a da kendi adına 300 adet fidan dikildiğine ilişkin bir sertifika takdim edildi.

(Bitti)


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English