Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Banka logoları kullanılarak yapılan dolandırıcılığa dikkat

Tüketici örgütü temsilcileri, son dönemlerde Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya sitelerinde bazı bankaların yanı sıra TCMB ve BDDK'nın logolarının yer aldığı sahte hesaplarla yapılan dolandırıcılığa karşı uyardı.

Banka logoları kullanılarak yapılan dolandırıcılığa dikkat
Tüketici örgütü temsilcileri, son dönemlerde Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya sitelerinde bazı bankaların yanı sıra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) logolarının yer aldığı sahte hesaplarla dolandırıcılık yapıldığı uyarısında bulundu.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılıklarla ilgili çok şikayet aldıklarını söyledi.

Ağaoğlu, vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Son zamanlarda Twitter, Instagram, Facebook gibi geniş kitlelerin takip ettiği sosyal medya mecralarında sahte banka ilanlarıyla tuzağa düşürülen tüketiciler hesapları boşaltılarak dolandırılıyor, hatta tüketicinin adına kredi bile çekiliyor. Tüketiciler 'Banka hesap kesintileri, kart aidatı iadesi, puan kazanmak, kredi almak, çekilişe katılmak için tıklayın' şeklinde ifadeler yer alan reklamlara aldanmasın. Bu reklamların çoğu bankaları taklit eden dolandırıcılar tarafından veriliyor. Ne acıdır ki sosyal medya işletmecileri de bu ilanları yayınlayarak yüz binlerce insanı tehlikeye sokuyorlar. Dolandırıcılar kurbanlarını bankaların, hatta TCMB ile BDDK'nın logolarını kullanılarak verdikleri ilanla kandırıp tuzaklarına düşürüyor."

"Hesabı boşaltıp ayrıca kredi çekip borçlandırabiliyorlar"
Twitter, Instagram, Facebook gibi sosyal medya platformlarının yöneticilerinin dolandırıcılara karşı önlem alması gerektiğine dikkati çeken Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Dolandırılan tüketicilerin çoğu kez faile ulaşmaları mümkün olmamaktadır, çünkü tüketici kendisini bankanın mobil şubesinde olduğunu zannederek işlem yapıyor. Yani tüketici 'bankanın uygulamasına girdim' zannettiğinde, tüketicinin tüm bilgilerini ekranda gören dolandırıcı aynı zamanda ikinci bir bilgisayardan bankanın gerçek mobil şubesine giriyor. Banka tüketicinin cep telefonuna bir şifre gönderiyor. Tüketici, o şifreyi de dolandırıcının ekranına yazdığında dolandırıcı gerçek banka hesabının bulunduğu sayfada o şifreyle hesabı boşaltabiliyor ayrıca kredi çekip borçlandırabiliyor."

Tüketicilerin, dolandırıcılıkla ilgili suç duyurusunda bulunurken reklamın yer aldığı sosyal medya kuruluşunu da şüpheli olarak göstermesini öneren Ağaoğlu, "Tüketici hizmet aldığı sosyal medya sitesi tarafından yapılan ihmal, dikkatsizlik ya da özensizlik nedeniyle bir zarara uğramışsa, Tüketici Kanununa göre, zararını sosyal mecrada hizmet sunan kuruluştan talep edebilir." bilgisini de paylaştı.

"Tüketiciler her linki tıklamasın"
Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz da tüketicilerden son dönemlerde bu konuyla ilgili ciddi şikayetler aldıklarını söyledi.

Sosyal medya sitelerinde banka logoları kullanılarak, "Dosya masraflarınızın farkında mısınız? Birikmiş paralarınızı almak için bizi arayın." gibi ilanlar yer aldığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Tüketiciler de bankaların logolarıyla yapılan bu ilanlara inanıyor. Gösterilen bu yolun tuzak olduğunu deneyerek görüyor. Sosyal medyaya bu kadar rahatlıkla bu tür yanıltıcı ilanları verenlerin önlenmesiyle ilgili bir denetimin mekanizması olmasını gerektiğine inanıyoruz. Tüketicilerin de ikinci bir mağduriyet yaşamamaları için her çağrıya cevap vermemeleri, her linki tıklamamaları gerekir."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • A
    Anadolu
    5 yıl önce

    Hep vatandaş mağdur ve suçlu görülüyor.. neden devlet önlem almıyor bu sitelere ve üçkağıtçı ilanı verenlere neden önlem alamıyor..bankalarda, bu reklamların yayınlandığı sitelerde önlem almak zorunda.. vatandaş ne yapabilir ki

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English