Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bakanlık, koruması altındaki kız çocukların geleceğine rehber oluyor

Çocukları eğitim, psikolojik, sosyal gelişim, kültür ve spor konularında destekleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, geçen yıl devlet korumasından yararlanan 1182 genç kızın kamu kurumlarında istihdamını gerçekleştirdi.

Bakanlık, koruması altındaki kız çocukların geleceğine rehber oluyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, devlet korumasındakilere bakım hizmetinden, ailesi yanında bulunanlara ekonomik ve psikolojik desteğe, istihdamdan, koruyucu ailelik modeline kadar birçok uygulamayla çocuklar için hizmet yürütüyor.

Bakanlığa bağlı kuruluşlarda 6 bin 879'u erkek, 6 bin 423'ü kız olmak üzere toplam 13 bin 302 çocuk bulunuyor.

Çocuk Koruma Kanununa göre kuruluşlardan hizmet alan çocuklara bakım, eğitim, sağlık, korunma, danışmanlık hizmeti veriliyor. Kuruluşlara kabul edilen çocuğun bakımı ve gelişimi ile ilgili gerekli mesleki çalışmalar yürütülüyor, çocuklar için hazırlanan uygulama planları takip ediliyor.

Çocukların eğitimleri ile psikolojik ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunacak programların oluşturulduğu hizmetler kapsamında, sosyal, kültürel, sportif ve eğitsel etkinlikler düzenleniyor, ilgi ve yetenekleri dikkate alınarak etkinliklere katılımları sağlanıyor.

Koruyucu aileler çocuklara sıcak yuva oluyor

Bakanlığın, ihtiyaç duyulan çocukların özellikle aile ortamında büyümesini öncelediği "koruyucu aile" modeli ile çok sayıda çocuk sıcak yuvaya kavuşuyor.

Koruyucu aile hizmetiyle, korunma ve bakım altında bulunan çocuğun, karmaşık ve sorunlu olan dönemini örselenmeden geçirmesi ve normal hayatını sağlıklı biçimde devam ettirmesi sağlanıyor. Koruyucu aile, kurumla iş birliği içinde çocuğa, öz ailesi, okulu ve çevresiyle ilişkilerini devam ettirmesini sağlayarak yardımcı oluyor.

2021 sonu itibarıyla koruyucu aile yanında 4 bin 483'ü kız, 3 bin 976'sı erkek olmak üzere toplam 8 bin 459 çocuğa bakılıyor. Koruyucu aile sayısının 6 bin 978 olduğu belirtiliyor.

Geçen yıl 1182 genç kız istihdam edildi

Devlet korumasından yararlanan gençlere, reşit olduktan sonra ayrılınca da Bakanlıkça destek veriliyor.

İl müdürlüklerinde bulunan Bakım Sonrası Rehberlik birimlerince gençlere rehberlik hizmeti sunularak, kurum bakımı sonrası yaşama uyumları takip ediliyor. Devlet korumasından ayrılan, yaşamlarını yetişkin ve bağımsız bir birey olarak idame ettirebilmeleri sağlanan gençler, ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için kamu kurum ve kuruluşlarında işe yerleştiriliyor.

Hizmetin başlangıcından bu yana 2021 yılı sonu itibarıyla (1988-2021) 16 bin 329 genç kız istihdam edildi. Geçen yıl ise 1182 genç kız işe yerleştirildi.

62 bin 617 kız SED kapsamında ailesi yanında desteklendi

Bakanlık tarafından, çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken ailelere, kendi kendine yeterli hale gelinceye kadar çocuklarının bakımı ve desteklenmesi amacıyla geçici bir süre "Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti (SED)" veriliyor.

2022 Ocak itibarıyla 62 bin 617 kız çocuğu, SED kapsamında ailesi yanında desteklendi ve bu hizmet kapsamında 75 milyon 955 bin 791 lira ödeme yapıldı.

SED'in, çocukların yararına harcanıp harcanmadığı ise periyodik 3 aylık izlemelerle kontrol ediliyor.

SED'in etkinliğini artırmak, ailelerde çocukla ilgili farkındalık oluşturmak, çocuklara okul dışı zamanlarını kaliteli ve verimli kullanabilecekleri ortam ve imkanları sunmak için "Okul Destek Projesi" yürütülüyor.

Bakanlıkça, kız ve erkek çocuklara ihtiyaç olması halinde psiko-sosyal destek ve danışmanlık hizmeti de veriliyor. Alanında uzman meslek elemanlarından oluşan proje sorumluları, çocuklar ve aileleri ile sürekli iletişim halinde oluyor.

Çocukların yeteneklerine göre sanatsal, sportif ve eğitimlerini destekleyecek kurslara katılmalarına imkan veriliyor.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English