Son Dakika Haberler

Cumhurbaşkanlığı, yeni sistemin röntgenini çekti. Çözüm önerileri arasında bakanların her hafta mecliste nöbet tutması, komisyon toplantılarına mutlaka katılması gibi başlıklar da yer alıyor.

Bakanlara Meclis nöbeti
Temmuz ayında bir yılını dolduran Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin aksayan yönlerinin belirlenmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay koordinasyonunda yapılan çalışmalar tamamlandı. Oktay, AK Parti’nin pazartesi günü yapılan MYK toplantısında çalışmaları uzun bir sunumla anlattı. Sunum öncesinde MYK üyelerine sistemin işleyişi ve bugüne kadar yapılan çalışmalarla ilgili üç büyük kitap ve bir de kitapçık dağıtıldı.

Sistemin eksikliklerin tespit edilmesi için anket yapıldı. Vatandaşa sistemin aksayan yönlerinin neler olduğu ve şikâyetleri soruldu. Aynı anket bürokraside de tekrarlandı. Yapılan çalışmalarda, verimliliğin düştüğü, bürokrasinin artma eğilimde olduğu ve tabandan gelen problemlerin çözümünden uzaklaşıldığı gibi başlıklar tespit edildi. Bu çalışmalar sırasında bakanlıklarda resmi veriler de incelendi. CİMER’e gelen talep ve şikâyetler kategorilerine göre ayrılarak tarandı ve bu konuda bir veri tabanı oluşturuldu. Sistemle ilgili sadece olumsuzluklar değil, olumlu bulunan alanlarla ilgili de rapor hazırlandı.

TAŞRADA UYUM DAHA HIZLI 
Çözüm önerileri arasında bakanların her hafta Meclis’te nöbet tutması, komisyon toplantılarına mutlaka katılması gibi başlıklar da yer alıyor. Ayrıca bakan yardımcılarının yetkilerinin artırılması ve bakanlıklar arasında koordinasyonu sağlayacak sorumlu bir bakan yardımcısının görevlendirilmesi formülü tartışılıyor. Bunun yanı sıra, yasa yapma sürecine parti grubu ve milletvekillerinin daha fazla katılması ve milletvekillerinden gelen önerilerin dikkate alınması da gündeme gelen diğer başlıklar.

Yeni sistemle ilgili yapılan ankette, yaşanan aksaklıkların yüzde 80’inin yasal ya da anayasal eksikliklerden değil, uygulamadan kaynaklandığı tespiti yapıldı. Ayrıca, taşra teşkilatlarının yeni sisteme daha kolay adapte olduğu, merkezi yönetimde ise problem yaşandığı, verimliliğin düştüğü, imza ve karar süreçlerinin ise daha da yavaşladığı belirtildi. Toplantıda bazı MYK üyelerinin, çalışmada daha çok yasama ve yürütme ayağına odaklanıldığı ancak yargı ayağının eksik kaldığını gündeme getirerek, yargıda yaşanan sorunların da kendilerine mal edildiğini bu nedenle sistemin yargı yönünün de ele alınması gerektiğini söylediği öğrenildi.

Çalışma Ekim başında duyurulacak
Yeni sistemin revizyonunu içeren hazırlıklar, ekim ayının başında kamuoyuna açıklanacak ve yasama, hükûmet, Cumhurbaşkanlığı bağlamında yapılacak düzenlemeler listeler hâlinde duyurulacak. Öte yandan, kamuoyuyla paylaşılmak üzere bir mini kitapçık hazırlandığı, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kitapçığın içe-riğinin dar tutulduğunu belirterek, daha geniş bir kitapçık hazırlanmasını istediği öğrenildi.

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English