Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bakan Varank'tan 'Geleceğe Nefes-11 Milyon Fidan' kampanyasına destek çağrısı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, düzenlenen kampanya ile 11 Kasım'da 11 milyon fidanın toprakla buluşturulacağını belirterek, "Talimat verdim, ülkemizde planlı sanayileşmenin en önemli araçlarından olan Organize Sanayi Bölgelerimiz konuya özellikle duyarlılık gösterecek. Fabrikaların bulunduğu ortak alanlar, çevre koruma bantları inşallah ağaçlarla donatılacak. Yemyeşil OSB’lerimiz olacak. Gelin sizler de bu kampanyanın bir parçası olun, hep beraber Türkiye'yi ağaçlarla donatalım" dedi

Bakan Varank’tan ’Geleceğe Nefes-11 Milyon Fidan’ kampanyasına destek çağrısı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Verimlilik Vakfı tarafından düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nın açılışına katıldı. Türkiye'nin 16 yılda ortalama yüzde 5,6 oranında büyüdüğünü belirten Bakan Varank, "Şimdi bu ortalamayı, hatta büyüme potansiyelimizi daha da artırmanın peşindeyiz. Bunun yolu da toplam faktör verimliliğini artırmaktan geçiyor. Nitekim 11'inci Kalkınma Planımızın odağına verimliliği koyduk. Daha istikrarlı ve daha güçlü ekonomi hedeflerimize sanayide, tarımda, turizmde, enerjide, hatta sağlıkta verimliği artıracak politikalarla varacağız. Verimlilik beraberinde etkinlik, kalite, hız ve maliyet gibi kavramları da getiriyor. Dijital dönüşüm ve inovasyon da bu sürecin önemli tamamlayıcıları olarak karşımıza çıkıyor. Bakanlık olarak 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde vurguladığımız gibi verimliliğin arttırılmasını son derece önemsiyoruz. Özgün fikirler, yeni teknolojiler ve yenilikçi bakış açıları üretime hâkim olsun istiyoruz. Ancak bu şekilde küresel ekonomide söz sahibi ülkelerden birisi olabiliriz. Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini işte bu yüzden yoğun bir şekilde destekliyoruz. Ayrıca verimliliği odağına alan sektör yoğun çalışmalar da yürütüyoruz" dedi.

"Makine sektörüyle başladığımız bu programı çok kısa bir sürede diğer sektörler için de uygulayacağız"
Türkiye'nin bölgesel ve sektörel verimlilik gelişim haritaları çıkarıldığını kaydeden Varank, otomotiv yan sanayisinde verimlilik analizi projesini tamamladıklarını, benzer bir çalışmanın diğer sektörler için de yapılacağını belirterek, "Devreye aldığımız Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, burada hedefimiz yüksek katma değerli ürünleri yerli imkan ve kabiliyetlerle üretmek. Program kapsamında sunduğumuz tüm teşvikleri bütüncül bir anlayışla yönetecek, alıcı ve üreticiyi aynı anda destekleyeceğiz. Makine sektörüyle başladığımız bu programı çok kısa bir sürede diğer sektörler için de uygulayacağız. Ülkemizde ilk defa uygulanan bu programa başvuruları gerçekten çok önemsiyoruz" diye konuştu.
Savunma sanayiinde önemli bir konuma gelindiğini ifade eden Varank, bu alanda yakalanan başarının Barış Pınarı Harekâtı'nda olduğu gibi Türkiye'yi hem sahada hem masada güçlü hale getirdiğini söyledi. Varank, "Şimdi sırada sanayinin diğer alanlarında bu başarıyı, dolayısıyla tam bağımsızlığı yakalamak var. Bunu gerçekleştirecek gerekli altyapıya ve insan kaynağına sahibiz. İhtiyacımız olan tek şey, reel sektörümüzün, girişimcilerimizin bizimle yan yana yürümesi. Açtığımız programlara talep göstermesi, elini taşın altına koyması" şeklinde konuştu.

Sanayide verimli elektrik motorlarının kullanımı teşvik edilecek
Sanayide daha verimli elektrik motorlarının kullanılmasını teşvik edecek bir projeyi hayata geçireceklerini belirten Bakan Varank şunları söyledi: "Ülkemizde net elektrik tüketiminin yüzde 47’si sanayi sektörüne ait. Buna karşın sanayide kullanılan elektrik motorlarının yüzde 90’ı maalesef verimsiz. Dolayısıyla bu motorların daha yüksek teknolojili ve daha verimli olan yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Eğer bu dönüşümü gerçekleştirebilirsek, imalat sanayi elektrik tüketiminde kayda değer bir düşüş yakalayacağız. Bakanlık olarak Organize Sanayi Bölgeleri, OSBÜK ve KOSGEB’in katkılarıyla pilot bir projeye başlayacak ve ilk kıvılcımı oluşturacağız. Hedefimiz, sanayide elektrik motorlarının değişimiyle ilgili farkındalık oluşturmak, firmalarımızı harekete geçirmek. Eğer proje planladığımız gibi ilerlerse işletmelerimiz hem enerji tasarrufu vasıtasıyla rekabetçiliklerini arttıracak hem de yerli elektrik motorları sektöründe oldukça ciddi bir ekonomi oluşturabileceğiz."

"Bu merkezlerle KOBİ’lere, üniversitelere, araştırma enstitülerine ve girişimcilere hizmet götürmeyi hedefliyoruz"
Verimliliği arttırmanın yolunun teknolojik yenilikleri üretime adapte etmekten geçtiğini belirten Varank, "İstiyoruz ki sanayimiz, yeni teknolojilerin sadece pazarı değil, üreticisi de olsun. Bu amaçla model fabrikalar ve inovasyon merkezleri kuruyor, firma kabiliyetlerini daha da artırmak için çalışıyoruz. Bu merkezlerde insan kaynağını yetiştirme, yalın üretim ve süreç iyileştirme gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimler veriyoruz. Halihazırda Ankara ve Bursa’da faaliyet gösteren model fabrikalarımız var. İzmir, Gaziantep, Mersin, Kayseri ve Konya’da da model fabrikaların kurulumuna ilişkin çalışmalarımız hızla devam ediyor. Yine İzmir’de model fabrikaya ek olarak bir de Yenilik Merkezi açmayı hedefliyoruz. Ticaret Odası ile çalışmalara başladık. Firmalarımız burada inovasyon yol haritalarını çıkarabilecek, teknolojik yeterlilik ve olgunluk seviyelerini belirleyebilecek ve mentörlük hizmeti alabilecekler. Bu merkezlerle KOBİ’lere, üniversitelere, araştırma enstitülerine ve girişimcilere hizmet götürmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

"Türkiye’ye dönük büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ediyorlar"
Büyümeye ilişkin öncü göstergelerde oldukça sevindirici gelişmeler olduğunu belirten Varank, sanayi sektöründe siparişlerin ve kapasite kullanım oranının arttığını ifade etti. Hem tüketicilerin hem de reel sektörün ekonomiye güven oranının yükseldiğini böylelikle iç talebin canlandığını belirten Bakan Varank, "Sektör bazlı göstergelerimizde de olumlu gelişmeler var. Perakende ticaret, inşaat ve hizmet sektörlerinde güven göstergeleri pozitif yönlü. Daha dün ekonomik güven endeksi açıklandı, buna göre Ekim ayında son 15 ayın zirvesini gördük. Finansman maliyetleri ve enflasyondaki düşüş sürüyor, kurda istikrarı yakaladık. İçeride bunlar olurken ekonomimize karamsar yaklaşan uluslararası kuruluşlar, teker teker Türkiye’ye dönük büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ediyorlar. Ekonomimiz günden güne inşallah daha da güçlenecek. Kaynakları yatırıma ve istihdama yönlendirmek için tüm koşullar mevcut" dedi.

"Barış Pınarı Harekatı sadece sınırımızda değil, Türkiye ekonomisinde de güvenli bir alan oluşturacak"
Barış Pınarı Harekatı'nın sadece sınırda değil Türkiye ekonomisinde de güvenli bir alan oluşturacağını kaydeden Bakan Varank, "Biz de hükümet olarak tamamen pozitif gündeme odaklanmış durumdayız. Türkiye’yi büyütecek adımları atmak, milletimizin refahını yükseltecek hamleleri yapmak en temel önceliğimiz. Rekabetçilik ve verimlilik önderliğinde güçlü bir büyüme için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

"Hep beraber Türkiye'yi ağaçlarla donatalım"
Tarım ve Orman Bakanlığının 11 Kasım’da tüm yurt genelinde 11 milyon fidanı toprakla buluşturacağı projenin başlayacağını belirten Varank, herkesi bu projenin bir parçası olmaya davet etti. Bakanlık olarak bu işin bir paydaşı olduklarını söyleyen Varank, konuşmasını şöyle sürdürdü:"Geleceğe nefes olmak adına kampanyaya organize sanayi bölgelerimiz ve sanayi sitelerimizle destek vereceğiz. Talimat verdim, ülkemizde planlı sanayileşmenin en önemli araçlarından olan Organize Sanayi Bölgelerimiz konuya özellikle duyarlılık gösterecek. Fabrikaların bulunduğu ortak alanlar, çevre koruma bantları inşallah ağaçlarla donatılacak. Yemyeşil OSB’lerimiz olacak. Gelin sizler de bu kampanyanın bir parçası olun diyorum. Hep beraber Türkiye'yi ağaçlarla donatalım."

ATO Congresium'daki fuarın açılışına TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Türkiye Verimlilik Vakfı Başkanı Cemalettin Kömürcü ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • MO
    Mehmet Özçelik
    4 yıl önce

    Konya'da ağaç ve yeşil alan olarak kullanılan Kayacık huzur hobi bahçeleri büyükşehir belediyesi tarafından Yok edilmeye çalışılıyor bakanlık fidan dikme kampanyası yapıyor nasıl yaban Bir çelişki önce olanları Yok etmeyelim Allah rızası için ellerini vicdanlarına koysunlar

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • V
    veyis.akdemir.05322203632
    4 yıl önce

    sayın.bakanım.çok.iyibir.uygulama.bunu.ovaköylerindede.uygularsanız.çokiyiolu

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English