Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bakan Varank: Kompozit'in kilogram başına ihracat değeri 4 bin 500 dolar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde (Başkent OSB) faaliyetlerini sürdüren ve Airbus gibi havacılık ve savunma sanayisi alanındaki küresel markaların kompozit parçalarını üreten bir firmayı ziyaret etti.

Bakan Varank: Kompozit’in kilogram başına ihracat değeri 4 bin 500 dolar
Bakan Varank, Epsilon Kompozit Teknolojileri ve Savunma AŞ'yi ziyareti sırasında firma yetkililerinden bilgi aldı, üretim alanını inceledi.

Üretimi devam eden helikopter kapısına perçin çakan Varank, daha sonra AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 

Başkent OSB'nin temelinin 2003 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldığını hatırlatan Varank, bugün OSB'de 303 firmanın faaliyet gösterdiğini ve yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlandığını bildirdi.

OSB'de faaliyet gösteren Epsilon firmasının yüksek teknolojili üretim kabiliyetine sahip olduğunu belirten Varank, "Kompozit, geleceğin teknolojisi. Çok hafif ama aynı zamanda çok sağlam malzemeleri kompozitten üretebiliyorsunuz." diye konuştu.

Varank, Türkiye'de havacılık, uzay ve savunma sanayisindeki gelişmelerle bu tür kabiliyetlerin paralel olarak gelişmesine de dikkati çekerek, "Burada hem kendi ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz hem de büyük bir ihracat yapılıyor. Firma, Airbus gibi dünya havacılık devi firmaların bazı kritik parçalarında dünyada tek üretici konumunda." ifadesini kullandı.

- "Kilogram başına ihracat değeri 4 bin 500 dolar"

Varank, firmanın cirosunun büyük bir bölümünü ihracattan elde ettiğini belirterek, "2019 rakamlarına göre 20 milyon dolarlık cironun yüzde 90'lık kısmı ihracattan elde ediliyor. Dolayısıyla firma, ihracata çalışıyor ve kilogram başına ihracat değeri 4 bin 500 doları bulan yüksek kalitede ve katma değerli ürünler üretebiliyor." dedi. 

Firmanın TUSAŞ, Baykar ve Aselsan gibi yerli savunma sanayi firmalarına da üretim yaptığını anlatan Varank, şunları kaydetti:

"Kompozit ham maddesinin üretimiyle ilgili de Türkiye'de büyük yatırımlar var. Gerek bu ham maddeyi yurt içinde üretenler gerekse ham maddeyi işleyip nitelikli malzemeye dönüştüren firmalar Türkiye'nin gelecek dönem ekonomi planlamalarında ve üretim faaliyetlerinde önemli yer tutacak."

- Spor malzemelerinde de kullanılıyor

Varank, kompozit malzemelerin farklı kullanım alanları olduğuna da işaret ederek, şöyle devam etti:

"Kompozit, hafif ama sağlam olması sebebiyle birçok üründe kullanılabiliyor. Havacılık ve savunma sanayinin yanında, oltadan kayak malzemelerine kadar birçok spor malzemesi de kompozitten yapılıyor. Firmanın uluslararası markalarla da görüşmeleri var. Türkiye'ye yatırım çekmek, üretim ve ihracat kapasitesini artırmak adına görüşmeler devam ediyor."

-  Firma bazı parçaların tek tedarikçisi

Havacılık, uzay ve savunma sanayisinde kompozit parça imalat ve montaj alanında faaliyet gösteren Epsilon Kompozit, Airbus, Bell Helikopter-Amerika, KAI-Kore, Baykar, TAI ve Aselsan'a helikopter, uçak, deniz ve kara araçları kompozit parça ve montaj ürünü sağlıyor.

Ar-Ge merkezi de olan firma, uluslararası imalat, tedarik zinciri ve organizasyon standartlarında üretim gerçekleştirirken, dünya havacılık devi şirketlerin ihtiyaç duyduğu bazı parçaların tek tedarikçisi konumunda bulunuyor. 

Firma, kompozit parça imalat sektöründe TUSAŞ dışında doğrudan yurt dışıyla çalışan ve offset dışı iş almayı başarmış tek özel firma özelliğine sahip.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English