Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bakan Çavuşoğlu: Doğu Akdeniz'de herhangi bir geri adım söz konusu değil

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Doğu Akdeniz’de herhangi bir geri adım söz konusu değil. Çıkarımız neredeyse orada sondaj çalışması yapar, o yerlere başkalarını sokmayız" dedi.

Bakan Çavuşoğlu: Doğu Akdeniz’de herhangi bir geri adım söz konusu değil
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliğine (AB) aday ülke statüsünden vazgeçmediğini, vazgeçenin AB olduğunu vurgulayarak vize serbestisi konusunda AB'nin Türkiye'yi oyalamaması gerektiğini söylediklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dışişleri Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin sunumunun ardından milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin Irak ve Suriye topraklarına terörle mücadele amacıyla sınır ötesi operasyonlar yapabilmesi için Cumhurbaşkanına verilen yetkinin 2 yıl uzatılmasıyla ilgili tezkere konusunun gündeme geldiğini kaydeden Çavuşoğlu, tezkerenin 2 yıl olması dışında hiçbir değişiklik bulunmadığını söyledi.

"AB aday ülke statüsünden vazgeçmiş değiliz"
Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin yöneltilen bir soruya, "Biz AB aday ülke statüsünden vazgeçmiş değiliz. Vazgeçen AB" yanıtını verdi. AB üyelik süreçleriyle ilgili Avrupa ülkelerinden örnekler veren Çavuşoğlu, başta Fransa olmak üzere, 9 ülkenin genişlemeye karşı olması nedeniyle AB'nin Karadağ, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk gibi ülkelerle süreçleri ilerletmediğini anımsattı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin 20 fasılda ilerlemesine rağmen bazı muhalefet milletvekillerinin, AB'nin yeni fasıl açmamasını sorgulamamasına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Biz AB'ye diyoruz ki 'Vize serbestisi konusunda da bizi oyalama.' Biz kriterleri yerine getiriyoruz. Daha toplantıya bile yeni yeni yanaşmaya başladılar" sözlerini kullandı.

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin hızlandırılmasına ilişkin taleplerine rağmen AB'nin süreci işletmediğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bizim de eksikliklerimiz var, biz her şeyde mükemmeliz demiyoruz. Ama niye AB'yi suçlamıyorsunuz da hep Türkiye suçlu, hep Türkiye suçlu?" diye sordu.

Ukrayna'nın kullandığı SİHA'lar
Ukrayna'nın Donbas'ta Bayraktar TB2 SİHA'larını kullanmasına ilişkin bir soruya yanıt veren Çavuşoğlu, Türkiye'nin SİHA satarken hassas bölgelerde insan haklarına riayet etme şartı koyduğuna işaret etti. Çavuşoğlu, "Bizim Rusya'ya hesap verme durumumuz yok, Ukrayna'ya ya da başkasına da hesap verme durumumuz yok. Biz diyoruz ki bir ülke aldıktan sonra o istediği gibi kullanır, başka ülkeler de alabilir. Bizim karşımıza da Rus silahları çıkıyor değişik yerlerde. Ben onları yok ediyorum. Karşıma çıktığı zaman yok ediyorum. Bunu da bir ülke aldıktan sonra kullanma sorumluluğu ondadır diyoruz. Rusya'dan korktuğumuzdan değil" dedi.

Türkiye'nin kapanan büyükelçiliklerinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, Myanmar'daki darbe girişiminin ardından güven mektubunu sunma konusunda sorun yaşandığı için Myanmar Büyükelçiliğine atanan Ali Sait Akın'ın oraya gönderilmediğini söyledi.

Afganistan ve Taliban
Çavuşoğlu, Ankara'yı ziyaret eden Taliban heyetine ilişkin bir soru üzerine, heyetin 8 kişi olduğunu, içlerinde Birleşmiş Milletlerin (BM) yaptırım listesinde yer alanların bulunduğunu ancak ABD'nin istisna olarak bu kişileri yaptırım listesinden çıkarılmasını sağladığını anlattı.

ABD'nin, bu heyetteki kişilerle halen görüştüğünü kaydeden Çavuşoğlu, "ABD oturdu bunlarla anlaşma imzaladı, hapisten çıkardı bunları. Bunların içinden birkaç tanesi de Guantanamo'da kalan insanlar" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, bu heyetle birçok ülkenin görüşmeye çalıştığını belirterek Türkiye'nin bu heyetle görüşmesinin Taliban rejimini tanıma anlamına gelmediğini vurguladı. Muhalefet sıralarından "Daha ne yapacaksın?" şeklinde laf atılması üzerine Çavuşoğlu, "Ne demek daha ne yapacaksın? Senin hayranlık duyduğun Batılılar görüşüyor da ben görüştüğüm zaman sorun ne?" karşılığını verdi.

Çavuşoğlu, Taliban ile herkesin aşamalı angajmana girdiğine dikkati çekerek Afganistan'daki sistemin çökmesi durumunda terör örgütlerinin güçleneceğini, insanlık dramı ve göçün ortaya çıkacağını söyledi. Şu anda Afganistan'da ülke içinde yerinden edilmiş 4 milyon insan olduğunu aktaran Çavuşoğlu, Türkiye ile Taliban'ın angajmanından dolayı insanların Türkiye'ye gelmediğini belirtti. Afganistan'dan Türk vatandaşlarının tahliyesi için Taliban'la angajmana girmek durumunda kaldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Biz bu işin şovunu yapmıyoruz, tek kadın belediye başkanını da biz tahliye ettik" diye konuştu.

Çavuşoğlu, bu işin şovunu Batılıların yaptığına dikkati çekerek "(Taliban'la) bir şekilde angajmana girmeniz lazım. Herkesin girdiği yerde biz niye girmeyelim?" sorusunu yöneltti.

Taliban'ı tanımadıklarını aktaran Çavuşoğlu, Taliban'a net mesajlar verdiklerini ve Taliban'ın sahadaki uygulamalarını izleyeceklerini vurguladı.

"İslam düşmanlığının sebebi biz değiliz"
İslamofobi'ye ilişkin bir soruya Çavuşoğlu, "İslam düşmanlığının sebebi biz değiliz. İslam düşmanlığı da Hristiyan düşmanlığı da her ikisi de insanlığa karşı bir suçtur ve bunun sebeplerini bizde aramayın. Bizde bu yoktur" diye yanıtladı.

Çavuşoğlu, İslam düşmanlığının bir hastalık olduğuna ve bunun başka sebeplerinin bulunduğuna dikkati çekerek İslam dinini kullanan terör örgütlerinin ideolojilerini sona erdirmede en başarılı liderin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi.Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meclis'teki bütçe görüşmelerinde eleştirilere cevap verdi.

"İşgalci suçlamasını asla kabul edemeyiz"
Türkiye'nin Suriye politikasını eleştiren HDP'lilere sert tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "İşgalci suçlamasını asla kabul edemeyiz, uluslararası hukukta tehdide karşı girme hakkımız var" dedi.

"ABD samimi davranmıyor"
Çavuşoğlu, CAATSA yaptırımları konusunda Amerika Birleşik Devletleri'nin samimi davranmadığını söyledi.

Hindistan’ın S-400 sahibi olup yaptırımlardan muaf tutulmasına rağmen Türkiye'ye karşı farklı tutum alınmasını eleştirdi. Bu tutumdan dolayı Türkiye'nin rahatsızlığını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkanı Biden'a bizzat ilettiğini söyledi.

"470 bin Suriyeli geri döndü"
Çavuşoğlu, 470 bin civarında Suriyelinin ülkesine döndüğünü, yaklaşık 2 bin Afganın ise ülkesine dönmek istediğini açıkladı.

"AB aday ülke statüsünden vazgeçmiş değiliz"
Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin yöneltilen bir soruya, "Biz AB aday ülke statüsünden vazgeçmiş değiliz. Vazgeçen AB." yanıtını verdi. AB üyelik süreçleriyle ilgili Avrupa ülkelerinden örnekler veren Çavuşoğlu, başta Fransa olmak üzere, 9 ülkenin genişlemeye karşı olması nedeniyle AB'nin Karadağ, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk gibi ülkelerle süreçleri ilerletmediğini anımsattı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin 20 fasılda ilerlemesine rağmen bazı muhalefet milletvekillerinin, AB'nin yeni fasıl açmamasını sorgulamamasına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Biz AB'ye diyoruz ki 'Vize serbestisi konusunda da bizi oyalama.' Biz kriterleri yerine getiriyoruz. Daha toplantıya bile yeni yeni yanaşmaya başladılar" açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin hızlandırılmasına ilişkin taleplerine rağmen AB'nin süreci işletmediğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bizim de eksikliklerimiz var, biz her şeyde mükemmeliz demiyoruz. Ama niye AB'yi suçlamıyorsunuz da hep Türkiye suçlu, hep Türkiye suçlu?" diye sordu.

"10 büyükelçinin geri adım atmasını hazmedememişsiniz"
Çavuşoğlu, Osman Kavala açıklaması yapan 10 büyükelçi konusuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu sorunu bu şekilde çözdük ama büyükelçiler geri adım attığı için çözdük. Cumhurbaşkanı'mızın kararlı duruşu sayesinde biz tüm hazırlıklarımızı yaptık, 10 büyükelçi geri adım attı. Şimdi büyükelçiler haklıdır, haksızdır ona girmiyorum ama yüzde yüz haksızlar. Sizden şunu beklerdim, bir arkadaş söyledi sadece, diğerleriniz 'Neden bu noktaya getirdi?' dedi. 'Ne kadar haklı olursa olsun bu büyükelçiler ülkemize ültimatom veremez.' demenizi beklerdim. İnsan hakları konusunda ya da başka konularda herkes konuşabilir. Ama Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesi bellidir. Bu büyükelçiler Türkiye'ye karışamaz. Haklı da olsa haksız da olsa yapamaz."

Büyükelçilerin yetkisinin belli olduğunu ifade eden Çavuşoğlu eleştirilerini sürdüren milletvekillerine, "Siz 10 büyükelçinin geri adım atmasını da hazmedememişsiniz maalesef. Ama Türkiye düşmanlarına bakın. Bu 10 büyükelçiye ve ülkelerine, 'Madem arkasında duramayacaktınız niye çıktınız Türkiye'nin ekmeğine yağ sürüyorsunuz?' dediler." açıklamasını yaptı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 2
  • 2
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English