Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bağdat'ta, “16 Ocak Türkmen şehitleri” anıldı

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney: "Irak Türkmenlerinin, 1980 yılında maruz kaldıkları katliam ilk değil, son katliam da olmuyor. 1921,1924 ve daha sonrasında 1930’lu yıllar, 1959, 1980 ve 1996’daki Altunköprü katliamı. Irak Türklerinin tarihi maalesef katliamlarla dolu bir tarih"

Anadolu Ajansı haberine göre;

BAĞDAT (AA) - Irak'ın başkenti Bağdat'ta Türkmen Kardeşlik Ocağı'nda, Saddam Hüseyin rejimi tarafından 16 Ocak 1980 yılında idam edilen Türkmen şehitleri anıldı.


Bağdat'taki anma programına Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, Türkmen Devlet Bakanı Hiyam Köprülü ve çok sayıda Türkmen katıldı.


Büyükelçi Güney, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkmen Kardeşlik Ocağı'nın Irak Türklerinin teşkilatlandığı ilk müessese olduğunu ifade ederek, "Irak Türkmenlerinin, 1980 yılında maruz kaldıkları katliam ilk değil, son katliam da olmuyor. 1921,1924 ve daha sonrasında 1930'lu yıllar, 1959, 1980 ve 1996'daki Altunköprü katliamı. Irak Türklerinin tarihi maalesef katliamlarla dolu bir tarih. Bu kadar baskı ve zulme rağmen Iraklılık kimliğine yapışmış, tutunmuş ve Irak'ın birliği ve beraberliği için en ön saflarda mücadele etmiş bir toplum." diye konuştu.


Irak Türkmenleri ile Türkiye arasında soy ve kan bağının bulunduğunu söyleyen Güney, bunu Iraklı muhataplarıyla paylaştığını ve bunun göz ardı edilmediğini, aksine iki ülke arasında dostluk köprüsü oluşturduğunu vurguladı.


- "Yeni dönemde ilişkilerde sıçrama yaşanacak"


Güney, Irak ve Türkiye ilişkilerine de değinerek, şunları kaydetti:


"Irak'ta siyasetin kodları değişiyor. Irak ve Türkiye ilişkileri alanında da önümüzdeki dönemde Irak'ta yeni hükümetin kurulmasıyla sıçrama yaşanacağından eminim. Bu ayrıca üst üste ziyaretlerle de canlandırılacaktır. Türkmenlerin de yeni hükümette üçüncü büyük kitle olarak mutlak surette yer almaları temennimizdir."


Türkmen Devlet Bakanı Köprülü de, "‘Türkmen Şehitler Günü', insanlık ve bölge tarihinin en hüzünlü günü olarak kalacak. Türkmen şehitlerini her yıl anmamız; onların bizim hatıramız ve vicdanımızda yaşadığının göstergesidir. Onların kahramanlıkları gelecek nesillere de ışık tutacak. Türkmen varlığı da Türkmen şehitlerinin akıttığı kana borçludur. Hiç kimse Türkmen şehidinin ülkenin selameti için akıttığı ve verdiği mücadeleyi, kanı inkar edemez." değerlendirmesi yaptı.


Türkmen Kardeşlik Ocağı Başkanı Faruk Abdullah Abdurrahman da, Türkmen şehitlerine vefa borcunun bulunduğunu anlatarak, Türkmen milletinin birliği için canlarını verdiklerini, bu birlik ve beraberliğin korunması gerektiğinin altını çizdi.


Irak devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde aralarında albay, siyasetçi, doktor ve iş insanlarının bulunduğu Türkmen lider kadro idam edilmişti.


Türkmen Kardeşlik Ocağı Başkanı Abdurrahman'ın babası Albay Abdullah Abdurrahman da idam edilen liderler arasındaydı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English