Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Ayı Gülü'nü koparan yandı... 80 bin 465 lira ceza kesiliyor

Türkiye’nin en büyük ikinci milli parkı olan Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda doğada kendiliğinden yetişen ayı gülü olarak bilinen ve koparılması yasak olan şakayıklar, doğa ve fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Ayı Gülü’nü koparan yandı... 80 bin 465 lira ceza kesiliyor
Konya’nın Beyşehir ilçesinde, ilkbahar mevsiminde doğada kendiliğinden yetişerek bahar döneminde çiçek açan ve halk arasında “ayı gülü” olarak da bilinen şakayıklar, ilçede düzenlenen doğa yürüyüşü etkinlikleri ile insanlara tanıtılmaya çalışılıyor.
Çiçeklerin koparılmaması konusunda da uyarılar yapılırken, koparılması ya da zarar verilmesi halinde en düşük cezasının 80 bin 465 lira olduğu hatırlatılıyor.

Beyşehir Kültür, Turizm ve Doğa Derneği Başkanı Mustafa Büyükkafalı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altında bulundurulan bitkiler arasında yer alan şakayıkların Toroslar bölgesinde yer alan Beyşehir ilçesinde de farklı alanlarda bordo ve kırmızı renklerinin görüldüğünü ve çok kıymetli bir bitki olduğunu söyledi. Dernek olarak bünyelerinde bulunan Doğa Yürüyüşleri Topluluğu tarafından Toroslardaki bitki ve endemik bitkilerin tanıtılması amacıyla yılın farklı zamanlarında doğa yürüyüşü ve gezi etkinlikleri düzenlediklerini ve bu etkinliklerde hem doğa yürüyüşü yaptıklarını hem de bu bitkilerin doğal olarak yetiştiği alanları gezerek, tanıtılmasını ve korunmasını sağlamaya çalıştıklarını anlatan Büyükkafalı, “Bu yıl pandemiden dolayı çok fazla doğaya çıkamadık. Burada ise yöremizde ’ayı gülü’ olarak bilinen çiçeğimizin son günlerine denk geldik. Birkaç tanesini fotoğraflamayı başardık. Ayı gülleri yöresel bir isim, ’orman gülü’ olarak da biliniyor. Ama şakayık türüdür. Buradakiler ise Toroslar’a özgü olması ile dikkat çekiyor. Bölgemizde biz bugüne kadar bordo ve kırmızısını görebildik. Daha farklı renkleri de bulunuyor. Bu bitkinin çok değerli ve önemli bir tür olduğunu anlatmak, dikkat çekmek ve tanıtarak korunmasını sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda, bu etkinliklerle doğada yürüyüş de yapmış oluyoruz” dedi.

Büyükkafalı, yaklaşık 10 ila 20 gün arasında değişen bir yaşam ömrüne sahip olan ayı güllerinin, bölgede Nisan sonu ya da Mayıs ayının ilk günlerinde çiçek açtığını, sonraki günlerde ise bu çiçeklerin döküldüğünü vurgulayarak, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından korunan alanlarda, koruma altında bulundurulan ayı gülleri, diğer korunan türler gibi koparılması yasak olan türler arasında yer alıyor. Çevre Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca ise bu türlerin koparılmasına ya da zarar verilmesine uygulanan en düşük ceza bu yıl geçerli olmak üzere 80 bin 465 liradır. En yüksek meblağ olan 402 bin 385 liraya kadar ceza da uygulanabiliyor” hatırlatmasında bulundu. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 4
  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 2
  • 2
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English