Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Avrupa'ya ihracatımızı beraberce artırmalıyız"

Ticaret Bakan Yardımcısı Turagay, "Kendi ticari değerlerimizi en iyi şekilde kullanıp Asya'dan maksimum ölçüde yararlanıp Avrupa'ya ihracatımızı hep beraberce artırmalıyız." dedi.

“Avrupa’ya ihracatımızı beraberce artırmalıyız“
Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, "Kendi ticari değerlerimizi en iyi şekilde kullanıp Asya'dan maksimum ölçüde yararlanıp Avrupa'ya ihracatımızı hep beraberce artırmalıyız. Biz birlik olduğumuz zaman, o kadar ortak özelliklerimiz var ki, dünyada önemli bir güç haline geleceğimize de inanıyorum." dedi.

Turagay, Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) 11. Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türk Konseyi üyesi ülkelerin birbirleriyle olan ticari ilişkilerde birtakım sıkıntılarla karşılaştığını, bu sıkıntıların ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Üye ülkelerin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Turagay, "Kendi ticari değerlerimizi en iyi şekilde kullanıp Asya'dan maksimum ölçüde yararlanıp Avrupa'ya ihracatımızı hep beraberce artırmalıyız. Biz birlik olduğumuz zaman, o kadar ortak özelliklerimiz var ki, dünyada önemli bir güç haline geleceğimize de inanıyorum." diye konuştu.

Turagay, Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun devreye girmesi ile İpek Yolu'nun yeniden canlanacağını ifade ederek, üye ülkelerin, Çin'in Tek Kuşak Tek Yol projesinde ortak koridorda yer almalarının gelecek için büyük bir imkan taşıdığını ve bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu yıl mayıs ayında ortak Türk Ticaret ve Sanayi Odası kurulmasının ticari ilişkilerin geliştirilmesi açısından somut adım olduğunu vurgulayan Turagay, Türk Konseyi tarafından bu yıl Azerbaycan'da iş forumu ve Özbekistan'da yatırım forumu düzenleneceğini ve bu forumların, ülkeler arası ilişkilerin artırılması açısından önem taşıdığını söyledi.

Turagay, Azerbaycan ve Kazakistan cumhurbaşkanlarının önerisi üzerine Ortak Yatırım Fonu kurulmasının önemli olduğuna işaret ederek, "Ortak fonun kurulması, bizim de desteklediğimiz bir husus. Bunları kurarken kurumsal bir kapasiteye bakmamız lazım. İnsan kaynaklarını değerlendirmemiz, finansal sürdürülebilirliğe bakmamız lazım." dedi.

Kurulan bazı fonların daha sonra işlevsiz hale geldiğini belirten Turagay, "Biz eğer bir şey yaşatmak ve geleceğe dönük ondan getiriler kazanmak istiyorsak adımlarımızı da çok sağlam atmalıyız. Fonun nasıl çalışacağını çok net ve açık bir şekilde belirlemeliyiz." ifadelerini kullandı.

"Türk Konseyi üyesi ülkeler arasındaki ticareti artırmalıyız"
Rıza Tuna Turagay, Türk Konseyi üyesi ülkeler arasındaki ticaretin mevcut potansiyelin çok altında olduğunu aktararak, "520 milyar dolarlık bir ticaret hacminden bahsediyoruz. Ama ülkelerimizin kendi aralarında yaptığı ticaret hacmini topladığımızda, bu hacmin içerisindeki payın da çok az olduğunu görüyoruz. Bunu artırmamız temel hedeflerden olmalı." diye konuştu.

Turagay, yatırımların artırılması konusunda da adımlar atılması gerektiğini belirterek, "Türk Konseyi üyesi ülkelerde 14 milyar doları aşan yatırımımız var. Bize yapılan yatırım da 15 milyar dolar civarında. Bu da aslında gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzak diye düşünüyoruz." dedi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English