Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Avrupa kıtasında 2021 iklim açısından aşırılıkların yılı oldu

Avrupa kıtasında 2021; iklim olayları açısından en sıcak yaz, Akdeniz'deki sıcak hava dalgaları, Batı Avrupa'daki sel ve kuraklıklar dahil olmak üzere "uçlarla dolu bir yıl" oldu.

Avrupa kıtasında 2021 iklim açısından aşırılıkların yılı oldu
Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi, yıllık raporunu yayınladı.

Buna göre Avrupa, 1991-2020 ortalamasının 1 derece üzerine çıkarak rekor düzeydeki en sıcak yazını yaşadı.

Haziran ve temmuzda, deniz yüzeyi sıcaklıkları da olağan dışı yüksekti ve Baltık bölgesinin bazı kısımları ortalamanın 5 derece üzerindeydi. Baltık'ın yanı sıra Akdeniz'in geniş bölgelerinde de yıllık deniz yüzeyi sıcaklıkları 1993'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Akdeniz kesimi, temmuz-ağustos döneminde yoğun ve uzun süreli sıcak hava dalgası yaşadı. İtalya ve İspanya'da sıcaklık rekorları kırıldı. İtalya'da 48,8 derecelik geçici bir Avrupa rekoru da dahil olmak üzere birçok sıcaklık rekoru kırıldı. İtalya, Yunanistan ve Türkiye'nin bazı bölgelerinde sıcak hava dalgası iki ila üç hafta sürdü. Bu nedenle bu üç ülke dahil olmak üzere birçok ülke yoğun orman yangınları gördü.

Kuzey Kutbu'nda çoğunlukla doğu Sibirya'dan olmak üzere, 2003'ten bu yana orman yangınlarından kaynaklanan en yüksek 4'üncü karbon emisyonu miktarı ölçüldü ancak 2020'de görülen rekor seviyelerin oldukça altında olduğu görüldü.

2020 ile karşılaştırıldığında, Kuzey Kutbu sıcaklıklarının daha az aşırı olduğu tespit edilirken Sibirya'nın büyük bölümleri, özellikle yılın başlarında ortalamadan daha soğuktu.

Arktik deniz buzu miktarı yıl boyunca ortalamanın altında kaldı.

Batı Avrupa'da sel oldu

14 Temmuz 2021'de, Belçika ve Almanya'da rekor yağış miktarları gözlendi ve bunun sonucunda Meuse ve Ren havzalarının bazı bölümlerinde taşkınların 1991 yılından bu yana en yüksek seviyede olduğu tahmin edildi.

Raporda Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktörü Carlo Buontempo'nun şu değerlendirmesine yer verildi:

“2021, Avrupa'nın en sıcak yazı, Akdeniz'deki sıcak hava dalgaları, Batı Avrupa'daki sel ve kuraklıklar dahil olmak üzere uçlarla dolu bir yıldı. İklim aşırılıkları, önemli toplumsal sektörler için giderek daha önemli hale geliyor. Doğru iklim bilgisi, bilinçli kararlar vermemize yardımcı olmak için her zamankinden daha önemli.”

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English