Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Atatürk'ün naaşına saygı durduğu anı, 61 yıl sonra izledi

Atatürk'ün naaşının Anıtkabir'e nakli törenine 7 yaşındayken katılan emekli öğretmen Makbule Ergün Ertem, 61 yıl sonra televizyonda izlediği belgeselde kendini görerek, o anı adeta yeniden yaşadı Ertem: "Atamızın naaşı yavaş yavaş getirilirken eğilip, iki mehmetçiğin arasına girdim ve bacaklarına sarıldım. Top arabası yavaş yavaş geldi, önümüzden geçti. Bu sırada hazırolda durdum" "Televizyonda, 'Atamızın Hayatı' belgeselini izliyordum. Kamera, benim orada iki askerin arasında durduğum anı da

Anadolu Ajansı haberine göre;
ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Emekli öğretmen 68 yaşındaki Makbule Ergün Ertem, Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının 1953'te Anıtkabir'e nakledişi törenine ait belgeseli izlerken, 61 yıl önce katıldığı törende Ata'nın manevi huzurunda saygı duruşunda bulunduğu anın görüntüsüyle karşılaşınca, büyük mutluluk yaşadı.

İstiklal Savaşı gazisi torunu da olan Ertem, AA muhabirine, 1953'te, annesi Ülviye Ergün'ün tedavisi için Adana'dan Ankara'ya gittiklerini, tedavi sonrası 9 Kasım'da Adana'ya dönmeye karar verdiklerini anlattı.

Evlerinde kaldıkları subay olan akrabalarının, annesine, "Ülviye, bugün gitmeyin. Yarın, Atamızın naaşı Anıtkabir'e nakledilecek. Sizin de bu merasimi görmenizi isterim. Çocuklarınıza anlatacağınız bir anınız olur" dediğini aktaran Ertem, söylenenleri duyunca heyecanlandığını belirtti.

Kendisi ve askeri lojmanda bulunan evdeki 2 çocuğun törene götürülmeyeceğini öğrenince hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden Ethem, şöyle konuştu:

"Evin benden 6 yaş büyük kızı, 'Biz Atamızın Anıtkabir'e nakledilmesini seyretmeyecek miyiz? Biz Türk çocuğu değil miyiz? Atamıza sevgimizi, saygımızı, bağlılığımızı nasıl belli edeceğiz? Biz de gideceğiz' dedi. Büyüklerimiz, biz uyurken gece yarısı yola çıkmayı planlamıştı. Akşam yemeğinden sonra herkes odasına çekildi. Biz uyuyormuş numarası yaptık. Bir ara kalktık ve paltolarımızı giyip, yatağa girdik. Gece yarısı oldu, annemler, 'Çocuklar uyumuş' dedi ve giyindiler. Tam kapıdan çıkarken yataktan kalktık, 'Biz de geliyoruz' dedik. Çok şaşırmışlardı."

Evden çıkıp, Mebus Evleri'nde bir süre beklediklerini anlatan Ertem, "Beklerken hiç sesimizi çıkarmadık. Yaramazlık yaparsak törene götürmezler diye korkuyorduk. Geceyi uykusuz geçirmemize rağmen heyecandan dimdik duruyorduk" dedi.

Gün ışıyınca Anıtkabir'e gidip, Aslanlı Yol'un solunda Atatürk'ün naaşını beklemeye başladıklarını belirten Ertem, şunları kaydetti:

"Askerlerin arkasında duruyorduk. Bir süre sonra hareketlilik yaşandı ve 'Kapıdan çıktı, geliyor Atamız' denildi. Ortalığı kasımpatı kokusu kapladı. Öyle bir koku sardı ki etrafı, anlatırken şu an tüylerim diken diken oldu. Atamızın naaşı yavaş yavaş getirilirken eğilip, iki mehmetçiğin arasına girdim ve bacaklarına sarıldım. Top arabası yavaş yavaş geldi, önümüzden geçti. Bu sırada hazırolda durdum. Önümüzden geçti, gitti. Büyüklerimiz, atamıza son vazifelerini yerine getirdi. Biz de eve döndük."

- 61 yıl sonra o anı izledi

Ertem, kendisi için büyük önem taşıyan yaşadıklarını, okulda arkadaşlarına, büyüdükten sonra oda eşine, oğluna ve tanıştığı herkese anlattığını söyledi.

Törendeki anısını hiç unutmadığını vurgulayan Ertem, bir süre önce evinde televizyon izlerken, Atatürk'ün naaşının Anıtkabir'e nakliyle ilgili belgeselde kendini görünce şaşırdığını belirtti.

Ertem, "Televizyonda, 'Atamızın Hayatı' belgeselini izliyordum. Atamızın naaşı 1953'de Anıtkabir'e getiriliyor. Kamera, benim orada iki askerin arasında durduğum anı da çekmiş. Böyle bakıyorum, aynı ayak, hazırola geçiş. Eşimi çağırdım. Belgeseli yayınlayan televizyon kanalını arayıp, CD'sini aldım. Görüntüden o anın fotoğrafını da çıkarttırdım. Fotoğrafı çantamda taşıyorum ve herkese gösteriyorum" diye konuştu.

Fotoğraf karesinde annesinin de olduğunu ifade eden Ertem, "Bazı ortamlarda Atamız hakkında ileri geri konuşanlar olduğunda fotoğrafı çıkartıyorum, 'Bakın, 7 yaşında bir çocuk böyle hazırola geçmiş. Bu, benim, bu da annem' diyorum iftiharla. En büyük anım. Fotoğrafı büyültüp, evimin en güzel köşesine asacağım" dedi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English