Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Assange'ın iade davasının ilk bölümü planlanandan 1 gün erken bitti

Dava, ikinci bölüm duruşmaların başlayacağı 18 Mayıs'a kadar ertelendi Assange'ın avukatlarının daha iyi bir iletişim sağlayabilmeleri için Wikileaks'in kurucusunun cam kafes yerine yanlarında oturmaları talebi reddedildi Assange'ın avukatlarından Jennifer Robinson: "Bu dava, basın özgürlüğü konusunda korkunç bir örnek oluşturuyor. Bugünkü karar göz önüne alındığında oldukça endişeliyiz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

LONDRA (AA) - Amerikan güçlerinin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları delillendiren belgeleri yayımlayan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade davasının ilk bölümü, cam kafeste yargılama tartışmaları arasında planlanandan 1 gün erken sona erdi.


Assange'ın tutuklu bulunduğu Belmarsh Hapishanesi yakınındaki Woolwich Mahkemesinde görülen duruşma, planlanandan erken bitti.


Dava, böylece ikinci bölüm duruşmaların başlayacağı 18 Mayıs'a kadar ertelendi. 3 hafta sürmesi beklenen ikinci bölümde ise tanıkların dinlenmesi bekleniyor.


- "Cam kafes" tartışmaları


Duruşmada, Assange'ın avukatları, ABD tarafı duymadan daha iyi bir iletişim sağlayabilmeleri için Wikileaks'in kurucusunun cam kafes yerine yanlarında oturmalarını talep etti. Bu talebi reddeden hakim, avukatlara daha iyi iletişim kurabilmesi için başka önlemler alınabileceğini söyledi.


Bu önlemler, avukatların, Assange'dan talimat alabilmesi için duruşmaların geç başlatılması ve mayıstaki duruşmaların planlandığı 3 haftadan daha uzun sürmesi olarak sıralandı.


- "ABD'nin gerçekleri nasıl çarpıttığını gördük"


Duruşma sonrası gazetecilere açıklama yapan Assange'ın avukatlarından Jennifer Robinson, hakimin aldığı kararın müvekkilinin adil yargılanma hakkı konusunda ciddi endişelere yol açtığını vurguladı.


Robinson, bu haftaki duruşmaların savunma tarafının argümanları açısından önemli olduğunu belirterek, ABD hükümetinin iadeyi meşru kılabilmek için gerçekleri nasıl saptırdığını gördüklerini dile getirdi.


Davanın önemli olduğuna, zira ilk kez bir yayıncıya casusluk suçlaması yöneltildiğine işaret eden Robinson, "Bu dava, basın özgürlüğü konusunda korkunç bir örnek oluşturuyor. Bugünkü karar göz önüne alındığında oldukça endişeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.


Öte yandan mahkeme binasından ayrılışında Assange'ın babası John Shipton, kendilerine destek veren göstericilere teşekkür etti.


- 175 yıla kadar hapis cezası alabilir


ABD, Assange'ı bilgisayar korsanlığı ve casusluğun da aralarında bulunduğu 18 suçtan yargılamak istiyor. İade edilmesi durumunda, Assange'ın 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.


İade kararının çıkması halinde ise İngiltere hükümetinin onayı gerekecek ancak davanın önce temyize ve ardından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşınması durumunda iade sürecinin tamamlanmasının 2 yılı bulabileceği değerlendiriliyor.


- 11 kez kelepçelendi, 2 kez çırılçıplak aramaya maruz bırakıldı


Bu haftaki duruşmalarda, ABD tarafı, Wikileaks'te yayımlanan belgelerle Irak ve Afganistan'da ABD'ye çalışan muhbirlerin hayatlarının riske atıldığını iddia etmişti.


Assange'ın avukatları ise Wikileaks kurucusunun suçunun sadece siyasi olduğunu, savaş suçlarını açığa çıkararak ABD hükümetin politikalarını değiştirmeye çalıştığını savunarak, Washington ve İngiltere arasındaki iade anlaşmasının siyasi suçları kapsamadığını söylemişti.


Avukatlar, dünkü duruşmanın ardından müvekkilinin hapishanede 11 kez kelepçelendiğini, 2 kez çırılçıplak aramaya maruz bırakıldığını ve duruşmada okuduğu dosyaya el konulduğunu belirtmişti.


- Dava süreci


Assange'ın kurduğu Wikileaks, 2010'da, aralarında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.


ABD'nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemdeyken, haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.


Assange, Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanmıştı. Mahkeme, Assange'ı bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etmişti. 50 haftalık cezasını dolduran Assange'ın iade talebi çerçevesinde tutuklu kalmasına karar verilmişti.


Dün yapılan ilk duruşmada, Washington'ın avukatı James Lewis, Wikileaks'te yayımlanan belgelerle Irak ve Afganistan'da ABD'ye çalışan muhbirlerin hayatlarının riske atıldığını söylemişti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English