Son Dakika Haberler

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere, üçüncü toplantısını yarın yapacak TİSK'in ev sahipliğindeki toplantıda, asgari ücretin bin 300 liraya yükselmesiyle işverenin artacak maliyeti görüşülecek

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - ÖZCAN YILDIRIM - Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere, üçüncü toplantısını yarın yapacak.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) ev sahipliğinde gerçekleşecek toplantıya, 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişi katılacak.

Komisyonda işçi kesimini Türk-İş, işveren tarafını ise TİSK temsil edecek. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlık edeceği komisyonda, işçi ve işveren temsilcileri 2016'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere, pazarlık masasına bu yıl üçüncü kez oturacak.

İşveren tarafının ilk iki toplantıda "artan maliyeti devletle paylaşalım" talebini değerlendiren hükümetin, yarın yapılacak toplantıda bu talebe somut bir yanıt vermesi bekleniyor.

- Asgari ücret tüm yıl net bin 300 lira olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında 2 Aralık'ta gerçekleşen ilk toplantıda, işçi ve işveren temsilcileri hassasiyetlerini ifade etmişti.

Bu toplantıda, TİSK temsilcisi Metin Demir, rakam artışından kaynaklı bazı maliyetleri devletle paylaşmayı talep ederken, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, kıdemli çalışanlara bin 300 liradan daha yüksek bir ücret verilmesi gerektiğini savunmuştu.

Tarafların görüşlerini dinleyen Bakan Soylu ise asgari ücretin 2016 yılının tamamı için net bin 300 lira olacağını ve vergiden etkilenmeyeceğini bildirmişti.

Komisyonun Türk-İş'in ev sahipliğinde 10 Aralık'ta yapılan ikinci toplantısında ise Kalkınma Bakanlığı, TÜİK ve Hazine Müsteşarlığı temsilcileri, Türkiye'nin ekonomik durumuna ilişkin son veriler ışığında bilgilendirme yapmıştı.

- Mevcut asgari ücret bin lira 54 kuruş

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 273 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin lira 54 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 82 lira 47 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 496 lira 36 kuruş düzeyinde. Bunun bin 273 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 197 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 25 lira 47 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English