Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı (3)

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat: "Asgari ücret net ödenmeli, yılın ilerleyen aylarında vergi nedeniyle bir azalma olmamalıdır. Bu husus vergide adaleti kısmen sağlamaya yönelik olarak tüm ücretli çalışanların beklentisidir" TİSK temsilcisi Demir: "Ülkenin ekonomik ve sosyal risklerle yüz yüze gelerek zarar görmemesi için asgari ücretin işverene maliyetinin azaltılması gerekmektedir"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, "Asgari ücret net ödenmeli, yılın ilerleyen aylarında vergi nedeniyle bir azalma olmamalıdır. Bu husus vergide adaleti kısmen sağlamaya yönelik olarak tüm ücretli çalışanların beklentisidir" dedi.

Irgat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Salonu'ndaki Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında, Komisyonun çalışmalarının milyonlarca çalışan ile aileleri tarafından umutla takip edildiğini söyledi.

İşçilerin asgari ücret konusunda yıllardır işverenlerden alacaklı olduğunu ifade eden Irgat, hükümetin bin 300 lira olan asgari ücret vaadiyle bu alacağın bir kısmının tahsil edilmesinin yolunun açıldığını dile getirdi.

Asgari ücretli çalışanların aileleriyle insanca bir yaşam istediklerini dile getiren Irgat, şöyle konuştu:

"Ücretli çalışanlar üzerinde ağır bir vergi yükü bulunmaktadır. Öyle ki asgari ücretli bir kişi bile aralık ayında yaklaşık yüzde 20 oranında vergilendirilmektedir. Bundan dolayı asgari ücret net ödenmeli, yılın ilerleyen aylarında vergi nedeniyle bir azalma olmamalıdır. Ayrıca asgari geçim indirimi, asgari ücret seviyesine yükseltilmelidir. Bu husus vergide adaleti kısmen sağlamaya yönelik olarak tüm ücretli çalışanların beklentisidir."

Asgari ücretin her türlü ekonomik yaklaşımın dışında, sosyal bir ücret olarak kabul edilmesi gerektiğini savunan Irgat, bu rakamın bir çalışanın ailesiyle insan onuruna yakışır yaşam sürdürmesi için gerekli tutar olduğunu söyledi.

Irgat, hükümetin bu yıl asgari ücretin belirlenmesi konusunda önceki yıllardan farklı bir tutum sergilediğini belirterek, "Beklentimiz asgari ücretin pazarlık ücreti olmadığı, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücret olduğu genel kabulüne uygun çalışmaların yapılmasıdır" diye konuştu.

- "Üretimin bir kısmı yurtdışına kaçacaktır"

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsilcisi Metin Demir de asgari ücretin bin 300 lira olmasının bu yıl siyaset kurumu tarafından belirlendiğini ifade ederek, işveren kesimi olarak "yüzde 30 civarında artan maliyetlerin ne kadarının, ne zamana kadar kamu bütçesinden karşılanacağı" sorusuna cevap aradıklarını söyledi.

İşveren kesimi olarak asgari ücretin aylık net bin 300 liraya yükseltilmesine karşı olmadıklarını vurgulayan Demir, işçi ve işverenden yapılan vergi ve sigorta primi kesintilerinin azaltılarak, net ücret ile işverene maliyet arasındaki farkın azaltılması gerektiğini yıllardır dile getirdiklerini anımsattı.

Ülkenin ekonomik ve sosyal risklerle yüz yüze gelerek zarar görmemesi için asgari ücretin işverene maliyetinin azaltılması gerektiğini savunan Demir, şunları kaydetti:

"Halen ülkemizdeki brüt asgari ücret düzeyi 13 Avrupa ülkesine kıyasla daha yüksektir. Bu ülkelerin çoğu Türkiye'nin en önemli ticari rakipleri arasındadır. Enflasyon yüzde 8 iken asgari ücretteki yüzde 30'luk ani artış tüm ücretleri yükseltecek, ortaya çıkacak domino etkisi sonucu istihdam azalacak, işsizlik artacak, ihracat gerileyecek, enflasyon yükselecek, kayıtdışı büyüyecek ve üretimin bir kısmı yurtdışına kaçacaktır."

Açılış konuşmaların ardından basına kapalı olarak devam eden toplantıda, 10 Aralık'ta Türk-İş'in ev sahipliğinde ikinci kez toplanılmasına karar verildi.

(Bitti)


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English