Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Ara Güler Fotoğraf Sergisi Roma'da sanatseverlerle buluşmaya hazır

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli: "İstanbul'u Ara Güler'in fotoğraf açısıyla Roma'ya getiriyoruz ve böylelikle zaten mevcut olan İstanbul farkındalığına ayrı bir perspektif getiriyoruz" Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin: "(Bu sergiyi) Ara Güler'in anısını yaşatmak, eserlerini dünyanın önemli kentlerine taşımak üzere yapıyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ROMA (AA) - Cumhurbaşkanlığınca, Ara Güler Müzesi ile Arşiv ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle, 2018'de vefat eden fotoğraf sanatçısı ve foto muhabiri Ara Güler'in eserlerini dünyanın önemli kentlerine taşımak üzere gerçekleştirilen "Ara Güler Fotoğraf Sergisi", İtalya'nın başkenti Roma'da sanatseverlerle buluşacak.


Cumhurbaşkanlığınca düzenlenen ve 2019 Nisan'da dünyayı dolaşmaya başlayan "Ara Güler Fotoğraf Sergisi", bu akşam Trastevere Müzesi'nde açılış töreniyle kapılarını açacak.


Londra, Paris, Kyoto ve New York'un ardından 5'inci durağı Roma'daki açılış töreni öncesinde, sergi için basın toplantısı ve özel basın turu yapıldı.


Roma Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Maria Vittoria Marini Clarelli, buradaki konuşmasında, Ara Güler'in olağanüstü bir Türk fotoğrafçısı olduğunu söyledi.



Serginin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Clarelli, İstanbul ve Roma'nın, bir dönem Roma İmparatorluğu'nun iki önemli kenti olduğunu anımsattı.


Clarelli, Romalıların, Güler'in objektifinden hazırlanan sergiyle İtalya'ya çok da uzak olmayan 50'lerin ve 60'ların İstanbul'unu, aynı zamanda kültür ve siyaset dünyasından önemli şahsiyetlerin portrelerini görme fırsatı bulacaklarını vurguladı.


- "İstanbul ve Roma arasında her zaman çok kuvvetli bağlar oldu"


Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, AA muhabirine, basın tanıtımının ardından açıklamalarda bulundu.


Roma'da muhtelif kültürel faaliyetleri yoğun şekilde yaptıklarını belirten Esenli, "Ara Güler Sergisi, bu kültürel faaliyetler içerisinde apayrı bir boyutta. Öncelikle Ara Güler'i rahmetle anıyoruz. Kendisi tam İstanbul aşığıydı. Tarihsel boyutta ve günümüzde, İstanbul ve Roma arasında her zaman çok kuvvetli bağlar oldu. İstanbul'u, Güler'in fotoğraf açısıyla Roma'ya getiriyoruz ve böylelikle zaten mevcut olan İstanbul farkındalığına ayrı bir perspektif getiriyoruz." ifadelerini kullandı.


Esenli, böyle bir serginin düzenlenmesinde başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere emeği geçenlere teşekkürlerini iletirken, "Bizim açımızdan hem kültürel boyutta ciddi bir hamle hem de ülkemize turist çekmek istediğimiz bu dönemde çok önemli bir vasıta." dedi.


- "Hayran hayran fotoğraflara bakıyorlar"


Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Üyesi Fecir Alptekin de 2018'in sonunda Güler'i kaybettikten sonra sergiyi yapmaya karar verdiklerini anlattı.


Sergiyi, Ara Güler'in anısını yaşatmak, eserlerini dünyanın önemli kentlerine taşımak üzere yaptıklarını, ilk sergiyi de Londra'da açtıklarını anımsatan Alptekin, şöyle devam etti:


"Açıldığı hafta Londra gibi kültür-sanat aktivitelerinin yoğun olduğu bir yerde, o hafta sonunun gidilecek en iyi 10 kültür-sanat etkinliği arasına seçildi. Ardından Paris, Kyoto ve New York'ta açıldı. Buradaki sergiler, Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açıldı ki bu serginin gerçekleşmesi de kendisinin talimatlarıyla oldu. 2015'te Ara Güler, Cumhurbaşkanımızın da fotoğraflarını çekmişti."


Alptekin, Romalıların sergiye farklı gözle baktığını belirterek, "Romalılar daha ilk sabahtan yoğun ilgi gösterdi. Diğer 4 şehirde de çok yoğun iletişimimiz oldu ama buraya gelenler, uzman soruları sormaya başladı. Rönesans'ın ülkesindeyiz ve Roma'da sokaktan geçenler bile içeri girdiğinde, başka bir gözle sorularını yöneltiyor. Şunu da hissettim; sanırım hepsi İstanbul'un 50'lerden ve 60'lardan fotoğraflarına bakarken, ruhen duygusal olarak ortak bir benzerlik görüyor. Hayran hayran fotoğraflara bakıyorlar." diye konuştu.


Güler'in portrelerinin çok ünlü olduğunu vurgulayan Alptekin, "Sanat ve siyaset dünyasından birçok önemli ismin portre fotoğrafını çekmişti. İtalyanlardan da Sophia Loren, Federico Fellini, Bernardo Bertolucci, Antonio Tabucchi gibi çok portre var. Bunlar da çok etkiliyor." dedi.


Alptekin, bu akşam serginin resmi açılışının yapılacağını belirterek, "Roma, çok fazla turist alan bir şehir. Trastevere Müzesi, tarihi kent merkezinin göbeğinde yer alıyor. Sanırım, sona yaklaşırken, Roma çok başarılı duraklardan biri olacak." ifadelerini kullandı.


- Sergi, 30 Ocak-3 Mayıs'ta görülebilecek


Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, serginin 3 Mayıs'a kadar gezilebileceğini dile getirerek, "Doğuş Grubu olarak Ara Bey'le, Ara Güler Müzesi ve Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezinin kurulması yönünde adımlarımızı atmıştık. Geçen 3 senede de bunları gerçekleştirdik. Hem Ara Güler Müzesi açıldı kendisinin sağlığında hem de araştırma merkezinde çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.


Ana eksenini, Ara Güler'in 1950'lere dayanan İstanbul fotoğraflarının oluşturduğu sergide, Dustin Hoffman'dan Federico Fellini'ye, Pablo Picasso'dan Salvador Dali'ye, Brgitte Bardot'dan Sophia Loren'e uzanan portreler seçkisi de yer alıyor.


Sergi, 30 Ocak-3 Mayıs'ta tarihi Trastevere Müzesi'nde gezilebilecek.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English