Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Antalya'da infaz koruma memuruna iftira atıldığı iddiasıyla ilgili dav

Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki hükümlülere işkence yapıldığı iddialarının yer aldığı raporla infaz koruma memuruna iftira attıkları suçlamasıyla haklarında dava açılan Çağdaş Hukukçular Derneği Antalya Şube Başkanı Nusret Gürgöz ile 4 hükümlünün yargılandığı davanın ilk duruşması gerçekleştirildi

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANTALYA (AA) - Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki hükümlülere işkence yapıldığını iddia eden rapor hazırlayan Çağdaş Hukukçular Derneği Antalya Şube Başkanı Nusret Gürgöz ile 4 hükümlünün, infaz koruma memuruna iftira attıkları suçlamasıyla yargılandıkları davanın görülmesine başlandı. 

Antalya 17. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, "Cezaevi infaz koruma memuruna iftira attığı" gerekçesiyle tutuksuz yargılanan Gürgöz hazır bulundu. Sanıklardan farklı cezaevlerinde hükümlü bulunan Recep Motur, Mehmet Arslan, Halit İnan ve Mustafa Irmak ise telekonferans yoluyla duruşmaya katıldı. Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda infaz koruma memuru olan müşteki A.A. ise duruşmaya gelmedi. 

Gürgöz, duruşmadaki savunmasında, atılı suçu kabul etmediklerini, sadece cezaevlerindeki hükümlülere yapılan haksız uygulamaları ortaya çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.

Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki pek çok mahkuma infaz koruma memurları tarafından işkence yapıldığını iddia eden Gürgöz, "Tek suçumuz işkenceleri ortaya çıkarmaktı. Böyle bir davanın açılması, Türkiye'nin yargı tarihi açısından utanç vericidir. Elimiz, tüm eziyet edenlerin yakasında olacaktır" dedi.

İnsan hakları ihlalleri için uğraşan avukatların tepkilerini geriye çekmek için kurgulanmış bir dava ile karşılaştıklarını savunan Gürgöz, bunun suç olduğunu düşünenlere inat suçu işlemeye devam edeceklerini anlattı.

Motur ise şimdi başka bir cezaevinde bulunduğunu ancak Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bir süre kaldığını belirtti.

Avukatların cezaevinde yaptıkları incelemelerin doğru olduğunu ancak bunun iftira suçu olarak ele alındığını ifade eden Motur, "Bir yıl boyunca cezaevinde insanlık dışı olaylarla karşılaştım. İnfaz koruma memurlarından biri yumrukla ağzımı patlattı. Onurumuz kırıldı. Fiziksel müdahalelere maruz kalıyorduk. Cezaevi müdürleri bizi önce dövüp sonra gönlümüzü almak için çay bile ısmarlıyordu" diye konuştu. 

İnal ise yaklaşık bir yıl Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunduğunu, bu süre içerisinde 12 Eylül'ü aratmayan olaylara maruz kaldıklarını öne sürdü. 

Kendilerine infaz koruma memurları tarafından keyfi olarak psikolojik ve fiziksel baskı yapıldığını savunan İnal, "Adalet Bakanlığı tarafından cezaevlerinde ayakta sayım kaldırılmasına rağmen bizi sabah ve akşamları zorla ayağa kaldırarak sayım yaptırıyorlardı. Koridorlarda bütün mahkumlara dayak atılıyordu ama kimse bunları görmüyordu" diye konuştu. 

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş ise duruşma sonrasında yaptığı açıklamada, bir avukatın görevinin müvekkilinin hakkını savunmak ve işkencelere karşı mücadele etmek olduğunu kaydetti.

Ermiş, şöyle konuştu:

"Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bu problemler uzun süredir yaşanıyordu. Biz de bununla ilgili araştırma yapıyorduk. Hükümlülerle görüşüyor, işkencelerin olduğunu görüyorduk. Raporda isimler yer almıyordu. İftira suçunun oluşması mümkün değil. Antalya'daki cezaevinde insan hakları ihlali ağır boyuttadır. Bu nedenle bunun üzerine gitmeye çalışacağız. Bu dava ile hükümlülerin haklarına aramaya yönelik bir engelleme söz konusudur. Hukukun değil, aklın ve vicdanın bittiğini görüyoruz. Adalet Bakanlığı, iddianameyi hazırlayan ile diğer savcıları disiplin suçu açıp cezalandırmalıdır."

- İddianame 

Cumhuriyet Savcısı Süleyman Durmaz tarafından hazırlanan iddianamede, Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki tutuklu ve hükümlülerin iddialarının araştırıldığı belirtilerek, incelenen görüntülerde tutuklu ve hükümlülere kötü muamele ve müessir fiil uygulandığına ilişkin bir tespit bulunmadığı anlatıldı.

Şikayete konu cezaevi personeli hakkında "Görevi kötüye kullanma, kötü muamele, müessir fiil" suçlaması için soyut iddialar dışında haklarında kamu davası açılması veya soruşturmanın genişletilmesini gerektirecek yeterli ve inandırıcı delil elde edilemediği bildirilen iddianamede, "İnfaz koruma memuruna iftira" suçlamasından dolayı sanıkların 1 yıldan 4 yıla kadar cezalandırılması istendi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English