Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

ANALİZ - Papa Franciscus'un Irak ziyareti bölge istikrarına olumlu katkı sağlayabilir

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus’un tüm zorluklara rağmen Irak’ın davetine icabet etmesi, bu ziyarete ne denli önem verildiğini gösteriyor Papa ve Ayetullah es-Sistani’nin, Necef’teki buluşmaları genelde İslam ve Katoliklik, özelde de Şiiler ile Katolikler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi bakımından tarihi bir önem taşıyor Otorite boşluğu terör gruplarının palazlanmasına yol açıyor. Mezhepçilik ve taassup, hiç kimseye huzur getirmiyor. Papa’nın Irak ziyareti, bu gerçeklerin bir ke

Anadolu Ajansı haberine göre;

VATİKAN (AA) -LÜTFULLAH GÖKTAŞ- Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un tüm zorluklara rağmen Irak'ın davetine icabet etmesi, bu ziyarete ne denli önem verildiğini gösteriyor. Bu ziyaret, Papa'nın son derece kararlı ve ısrarlı olması sayesinde gerçekleşiyor.


Papa, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) neden olduğu pandeminin halen etkisini sürdürdüğü bir ortamda, ilk kez yurtdışına çıkıyor ve Irak ilk kez bir Papa tarafından ziyaret ediliyor. Papa ayrıca ilk kez merci-i taklid konumundaki bir Ayetullah Uzma'yı ziyaret edecek.


Papa'nın programı oldukça yoğun. Irak, bu ziyaret sayesinde, son yıllarda belki de ilk kez olumlu bir hadiseyle gündem oluyor. Bu ziyaret, Irak'a her açıdan bir moral aşılayacak. Papa'nın Katoliklerin ruhani lideri olması hasebiyle, ziyaretin dini boyutu, tabii ki daha ağır basıyor. Papa'nın Necef'te Ayetullah Ali el-Hüseyni es-Sistani'yi ziyaret edecek olması çok önemli. Papa ilk kez Şiilerin çok önemli bir ruhani lideriyle bir araya gelmiş olacak. Es-Sistani, etkisi Irak sınırlarını da aşan, merci-i taklid konumunda olan, önemli bir Şii alimdir. Irak'ın istikrarına önem veren, siyaset üstü olmayı başarabilen bir şahsiyettir. Papa ve Ayetullah es-Sistani'nin, Necef'teki buluşmaları genelde İslam ve Katoliklik, özelde de Şiiler ile Katolikler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi bakımından tarihi bir önem taşıyor.


Papa Fransiscus, bu ziyaretiyle, Irak'taki Hristiyanlarla dayanışma içinde olduğunu da göstermek istiyor. Irak'ta başta Keldaniler, Süryaniler olmak üzere, kökenleri çok eskiye dayanan, kadim Hristiyan toplulukları var. 2003'te Hristiyanlar, Irak nüfusunun yüzde 6'sını oluşturuyordu. Sayıları, 1 buçuk milyon civarındaydı. İstikrarsızlık ve terör, Hristiyanları da yerlerinden yurtlarından etti. Hristiyanların toplam sayısı artık 200-300 bin olarak ifade ediliyor. Irak yönetiminin gasp edilen malları iade, zararı bir şekilde tazmin etme yönünde çabaları var. Vatikan bu çabaları önemsiyor. Papa, bu ziyaretiyle, Hristiyanların yanında olduğunu da göstermek istiyor.


Vatikan'ın şikayetçi olduğu hususların neredeyse tümü istikrarsızlığın ürünüdür. Türkiye, bölgede istikrarın önemini her fırsatta vurgulayan bir ülke. Otorite boşluğu terör gruplarının palazlanmasına yol açıyor. Mezhepçilik ve taassup, hiç kimseye huzur getirmiyor. Papa'nın Irak ziyareti, bu gerçeklerin bir kez daha hatırlanmasına vesile olacaktır.


Bizim coğrafyamızda, dini ve kültürel farklılıklar zenginlik telakki edilir. Müslümanlar, Hristiyanlar, Ezidiler dahil farklı dini gruplar, yüzyıllar boyunca Ortadoğu'da barış içinde yan yana yaşamışlardır. Ancak bölgede istikrarın bozulması, Irak'ta her kesimi olumsuz etkilemiştir. Mezhepçilik, taassup ve terör olayları, toplumsal huzura ağır darbe indirmiştir.


​​​​​​​Türkiye, bu zorlu dönemlerde, yerlerinden yurtlarından olan herkese kucak açmıştır. Dini ya da etnik bir ayrım yapmamıştır. Irak şimdi deyim yerindeyse yaralarını sarma, toplumsal huzuru yeniden yakalama uğraşında. Papa'nın ziyareti, bu sürece hakikaten olumlu bir katkı sağlayabilir. Türkiye olarak bizler, bölgemizin huzur ve istikrarından yanayız. Başta DEAŞ ve PKK olmak üzere, terörle mücadelede elimizi taşın altına koymaktan çekinmememizin sebebi de budur. Papa'nın ziyaretinin sorunsuz ve başarılı geçmesini temenni ediyoruz. Bölgenin huzur ve istikrarına katkı sağlayacak her gelişme bizleri memnun eder.


[Lütfullah Göktaş Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisidir]





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English