Son Dakika Haberler

Altınordu'dan teknoloji hamlesi

Eklenme Tarihi: 07.02.2015 - 17:45

Altınordu, Türk mühendisler tarafından üretilen ve Almanya ile İngiltere?deki futbol gelişim teknoloji sistemlerini kullanmaya başladı

İZMİR (AA) - Altınordu, Türk mühendisler tarafından üretilen ve Almanya ile İngiltere'deki futbol gelişim teknoloji sistemlerini kullanmaya başladı.

Benzerleri Borussia Dortmund ve Hoffenheim'ın tüm yaş kategorilerinde uygulanan Footbonaut sistemi (Passense) ve kaleciler için İngilizlerin Shilton Tablası'nı geliştiren Grimak'ın Türk mühendisleri Burak Dodan, Erdem Yerbasan, İlter Bakumdi, Hamza Burgaz ve Çağdaş Günana, Türkiye'deki ilk üretimlerini Altınordu Futbol Kulübü için yaptı.

Altınordu Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan, yaptığı açıklamada, Almanya'da 1 milyon avroya mal edilen "Passence" sistemini Türk mühendislerin başarısıyla 100 bin liraya kurduklarına bildirdi.

Spor ve teknolojinin bir araya geldiğini belirten Özkan, şunları kaydetti:

"Ortaya mükemmel çalışma sistemleri çıktı. Türk futbolunun kurtuluşu gerçek profesyonel futbolcular yetiştirmesinde. Oyuncuların doğru gelişimi için her kulübün bu sistemlerle çalışması şart. Çünkü ölçemediğiniz işte başarılı olamazsınız. Biz futbolda bilimi, teknolojiyi ve yenilikleri takip edip, kullanacağız. Bu sistemleri Türkiye'de ilk kez uygulayacağımız için de Altınordu olarak gururluyuz."

Mühendis Burak Dodan ise "Passence"i 3 ay gibi kısa bir sürede Altınordu Futbol Eğitim Kurumu Yeşilyurt Sait Altınordu Yerleşkesi'ndeki özel alana monte ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

?Bizim sistemimiz, Dortmund'un kullandığı Footbonaut sistemine ek olarak antrenman verilerini kaydetmekte, raporlanmakta ve sporcunun eksiklerine yönelik çalışmaları düzenlenebilmektedir. Bu çalışma sisteminde futbolcuların pas, şut, refleks süresi ve top kontrolünü en iyi seviyelere ulaştırması hedeflendi. Antrenmanda birkaç haftada geliştirilen teknik kapasite, bu sistemde birkaç güne iniyor. Türk futboluna zaman ve oyuncu performansını yüzde yüz artırma sağlayacağımıza inanıyoruz."

Adını dünyaca ünlü İngiliz kaleci Peter Leslie Shilton'tan alan Shilton Tablası da Altınordu Tesisleri'ndeki yerini alırken, Mühendis İlter Bakumdi, sistemde kalecilerin refleks sürelerini kısaltmak, sağ ve sol el kabiliyetlerini eş seviyeye ulaştırmak, karmaşık pozisyonlarda doğru karar verebilme yetisini iyileştirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

 


Kaynak: