Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Altının gramı 100 TL'nin üzerinde tutunamadı

Altının gram fiyatı cuma günü gördüğü 100 liranın üzerini bugün tekrar test etse de bu seviyelerde tutunamayarak 99,20 lira seviyesine kadar geriledi

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Altının gram fiyatı cuma günü gördüğü 100 liranın üzerini bugün tekrar test etse de bu seviyelerde tutunamayarak 99,20 lira seviyesine kadar geriledi.

Altının ons fiyatında, cuma günü, ocak ayının son işlem günü olması nedeniyle özellikle vadeli işlemler piyasasında pozisyon kapama kaynaklı işlemlerle hızlı bir yükseliş görülürken, dolar/TL'nin tarihi zirvelerine yükselmesiyle altının gramı kasım 2012'den beri gördüğü en yüksek seviyeye çıkmıştı.

Bugün de yükseliş eğilimi ile haftaya başlayan altının gramı en yüksek 100,94 lirayı gördükten sonra, gerek ons fiyatının düşüşü, gerekse dolar/TL'nin 2,44 seviyelerinden 2,42'nin altına gerilemesinin etkisiyle 99 lira sınırına kadar indi.

Analistler, yurt içinde yarın açıklanacak enflasyon verileri ve buna bağlı olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faizler konusunda atacağı adımların, yurt dışında ise özellikle emtia ve parite piyasasında görülen oynaklığın altın fiyatlarının yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Altının gram fiyatında 101 liranın direnç, 98 liranın destek konumuna geldiğini ifade eden analistler, şu dakikalarda 1.275 dolarda işlem gören altının onsunda ise 1.294 doların direnç, 1.255 dolar seviyesinin destek olarak takip edileceğini kaydediyor.

 

- "Altın fiyatlarındaki harekette fiziki talebin de etkisinin olması, yukarı yönlü beklentilerimizi desteklemektedir"

 

AA muhabirine değerlendirmede bulunan ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, altın fiyatlarının güçlenen dolara paralel olarak geçen hafta 1.255 doları test etse de, kısa vadede önemli bir destek seviyesi olarak aşağı yönlü bir kırılmayı kalıcı olarak gerçekleştiremediğini söyledi. 

Son dönemde Yunanistan ve Rusya kaynaklı olarak piyasada bazı soru işaretleri ve risk kaynakları bulunduğu dile getiren Karabulut, bu kapsamda Yunanistan, Rusya ve Avrupa Birliği üçgeninden gelecek açıklamaların küresel risk iştahı açısından son derece önemli olduğuna dikkati çekti.

Ukrayna'da gerginlik haberleri ve Yunanistan'da Syriza sonrası ülkenin borçları konusunda müzakerelerin alacağı şeklin piyasaları tedirgin edebileceğini vurgulayan Karabulut, bu süreç içinde de dolardaki güçlü seyre rağmen altında da değerlenme eğiliminin devamının gelebileceğini kaydetti.

Altının ons fiyatında 1.255 -  1.250 dolar desteği aşağı yönlü kırılmadığı sürece sırasıyla 1.305 - 1.321 ve 1.340 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceği bilgisini veren Karabulut, "Orta ve uzun vadede 1.400 - 1.450 dolar bandı hedef olabilir. 1.250 dolar desteğinin kalıcı olarak kırılması halinde ise 1.200 dolar seviyesi önemli bir hale gelecektir. Son zamanlardaki altın fiyatlarındaki harekette fiziki talebin de etkisinin olması, yukarı yönlü beklentilerimizi desteklemektedir" dedi.

 

-Dolar/TL'deki olası gerilemeye karşılık altının gram fiyatında 95,70 TL desteğinin kırılıp kırılmaması önemli olacaktır"

 

Karabulut, gram altında son dönemde hem altının ons fiyatındaki hem de dolar/TL'deki yukarı hareketten etkilenerek 100 TL'nin üzerini görüldüğünü belirterek, Merkez Bankası'ndan beklenen faiz indirimi hamlesi ile TL'nin sert bir şekilde değer kaybettiğini söyledi.

Altının gram fiyatında, teknik anlamda 101 TL'nin direnç konumunda olduğunu ifade eden Karabulut, şunları kaydetti:

"TL'deki oynaklığa bağlı olarak, yukarı yönlü bir kırılma gerçekleşirse 102,5 ve 104,2 TL seviyeleri gram altında hedeflenebilir. Kısa vadede destek seviyeleri ise 97,7 ve 95,7 TL olarak görünmektedir. İçeride enflasyonun yüzde 7,00 veya aşağısında gelmesi, Merkez Bankası'nın da 50 baz puan gibi sembolik bir faiz indirimi yapması senaryosunda dolar/TL'deki olası gerilemeye karşılık altının gram fiyatında 95,70 TL desteğinin kırılıp kırılmaması önemli olacaktır."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English