Son Dakika Haberler

Enerji Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Kurdin: "Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi tamamen iptal olmaz fakat herhangi bir siyasi gelişme projenin ertelenmesine sebep olabilir"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - HÜSEYİN ERDOĞAN - Rusya Federasyonu hükümetine bağlı Analiz Merkezi?nin Stratejik Enerji Araştırmaları Direktörü Alexander Kurdin, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağın düşürülmesinin mevcut projeleri etkilemeyeceği belirterek, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi tamamen iptal olmaz fakat herhangi bir siyasi gelişme projenin ertelenmesine sebep olabilir" dedi.

Kurdin, son dönemde yaşanan gerginliğin Türkiye-Rusya enerji ilişkilerine olası etkilerini AA muhabirine değerlendirdi. 

Rus milli şirketi Rosatom'un üstlendiği Akkuyu projesinin en başından kolay bir proje olmadığını belirten Kurdin, projenin, süreçten dolaylı etkilenebileceğini söyledi. 

Kurdin, enerji alanında devam eden iş ilişkilerin kesintiye uğramayacağını, fakat gelişmekte olan yatırım projelerinin sekteye uğrayabileceğini ifade ederek, "Bu projeler olumlu siyasi müdahelelerle hayata geçer ama şu anda bu dostane ortam yok. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi tamamen iptal olmaz, fakat herhangi bir siyasi gelişme projenin ertelenmesine sebep olabilir" diye konuştu.

Rus milli doğalgaz şirketi Gazprom'un, her koşulda gaz tedarik eden şirket posizyonunda olmak istediği için Türkiye'ye sattığı gazı kesmeyeceğini dile getiren Kurdin, daha önce Ukrayna-Rusya krizinde olduğu gibi paraları ödendikçe Gazprom'un gaz satmaya devam edeceğini söyledi. Kurdin, "Politik tansiyonun yüksek olması bile etkilemez, çünkü gaz satışı ticari bir olgudur" dedi.

Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Sijbren de Jong da Akkuyu NGS ile alakalı projenin süreçten etkilenebileceğini ifade ederek, Rusya'nın projedeki payının çok yüksek olduğunu ve projenin iptal olması halinde iki ülkenin zarar göreceğini dile getirdi. 

Türkiye'nin Gazprom'un en büyük ikinci pazarı konumunda olduğunu hatırlatan de Jong, "Rusya'nın gazı kesmesi zaten mantıksız bir durumdur" diye konuştu.

Türk Akımı'na ilişkin yorumlarda da bulunan de Jong, "Rusya bu projeyi hayata geçirmek için finansal ve siyasal olarak yatırımda bulundu. Türkiye bu anlamda güçlü pozisyonda olan ülke konumundadır. Çünkü Gazprom Türkiye'ye geldi ve Türk Akımı'nın yapılmasını talep etti" değerlendirmesinde bulundu.

 - Rusya ile enerjide mevcut durum

Rus milli şirketi Rosatom'un üstlendiği Akkuyu'daki nükleer santralde ise ilk ünitenin 2022'de devreye girmesi hedefleniyor. Proje için Rusya, şu ana kadar Türkiye'ye 3 milyar dolar kaynak girişi sağlamıştı.

Türkiye şu anda geçen yıl itibarıyla kullandığı yıllık 50 milyar metreküplük doğalgazın yaklaşık yüzde 55'ini Rusya'dan gelen Batı Hattı ve Mavi Akımdan sağlıyor. EPDK verilerine göre, bu yılın 9 aylık döneminde 34,7 milyar metreküplük doğalgaz tüketiminin 19,4 milyar metreküpünü Rusya'dan aldı.

 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English