Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Aile sağlığı merkezlerinde test dönemi başlayabilir

Türkiye'de koronavirüs semptomları taşıdığından şüphelenen hastaların ilk başvurduğu adres genelde aile sağlık merkezleri oluyor. Hastaların öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı ve ateş gibi şikayetlerini değerlendiren aile hekimleri, şüpheli vakaları test için hastanelere yönlendiriyor. Uzmanlar ise il ve ilçelerdeki bazı Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) de bu sürece dahil edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Aile sağlığı merkezlerinde test dönemi başlayabilir
Koronavirüs salgını ile mücadelesini çok boyutlu alanlarda sürdüren Türkiye, bugüne kadar 410 binden fazla test gerçekleştirdi.

Uzmanlar, koronavirüs salgınının önlenmesi için atılması gereken en temel adımlardan birinin test sayısını arttırmak olduğunu uzun süredir vurguluyor.

Bilindiği üzere, koronavirüs semptomlarının birini dahi gösteren hastalara test yapılmaya başlandı. Hastaların test sürecine dahil olması için atması gereken bazı adımlar bulunuyor.

HASTALAR İLK ÖNCE 184'E BAŞVURUYOR
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun hazırladığı rehbere göre, koronavirüs bulaştığından şüphelenen hastaların öncelikle ALO 184 hattını araması gerekiyor ve hastalardan genelde aile sağlığı merkezine gitmeleri isteniyor.

AİLE HEKİMLERİ SEMPTOMLARI DEĞERLENDİRİYOR
Hastaların öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı ve ateş gibi şikayetlerini değerlendiren aile hekimleri, şüpheli vakaları test için hastanelere yönlendiriyor.

"ASM'LER DAHA MERKEZİ BİR ROL ÜSTLENMELİ"
Konuyla ilgili yenisafak.com'a değerlendirmelerde bulunan İstanbul Aile Hekimliği Derneği Genel Sekreteri Hamza Özdemir, koronavirüs ile mücadelede ilk basamak olan aile sağlığı merkezlerinin daha merkezi bir rol üstlenmesi gerektiğini belirtiyor.

VAKALARIN YOĞUN OLDUĞU İLLERDE TEST YAPILMALI
Türkiye'deki test sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Özdemir, "Aile sağlığı merkezleri sürece dahil edilmeli. Vakaların çok olduğu İstanbul'un bir ilçesinde 3-4 aile sağlık merkezine test konursa, toplum bazlı vakaları ortaya çıkarma adına adımlar atabiliriz" diye konuştu.

BUZDAĞININ GÖRÜNMEYEN KISMI ÖNEMLİ
Toplumda koronavirüs taşıyan ve bulaştıran insanların olduğuna dikkat çeken Özdemir, "Bunlara karşı önlemlerin alınması gerekir. Şu anda sadece buz dağının üstü ve görünen kısmı ile savaş veriliyor" dedi.

KORONAVİRÜS TEDAVİ SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
Türkiye'de koronavirüs vaka sayısı 60 bini aşarken, test sonuçları pozitif çıkan hastaların büyük bölümü tedavi sürecini evlerinde geçiriyor. Risk faktörü taşımayan bu hastaların evdeki tedavi süreçleri ile ilgili bilgi veren Sağlık Bakanlığı yetkilileri, "Aile hekimleri tarafından test sonucu pozitif çıkan hastalar her gün aranarak semptom sorgulaması yapılıyor. Evde izolasyonu takip edilen kişiler, il ve ilçe sağlık müdürlüğünün koordinasyonunda sağlanan ilaçları kullanıyor" bilgisini paylaşmıştı.

HASTALARIN EVDE UYMASI GEREKEN KURALLAR

- Hastaya ait tıbbi bilgiler aile hekimi ile eksiksiz paylaşılmalı.

- Eve ziyaretçi kabul etmemeli

- Başka kişi/kişiler ile aynı ortamı paylaşmak zorunda kaldığı zaman tıbbi maske takmalı.

- Ev halkına bulaş riskini önlemek için evde takipli hastalar mümkünse diğer kişilerden farklı bir odada, mümkün değil ise iyi havalanan bir odada oturmalı, diğer kişilerden en az 1 metre uzakta olmalı ve tıbbi maske takmalıdır.

- 65 yaş ve risk faktörü olan bireyler mümkünse aynı evde bulunmamalı ya da temas riski en aza indirilmelidir.

- Hastanın ev içindeki hareketi olabildiğince sınırlı olmalı.

- Hasta, varsa ayrı tuvalet ve banyo kullanmalıdır. Ortak tuvalet, banyo kullanılıyorsa bu alanlar iyi havalandırılmalıdır. Banyo ve tuvaletler günde en az bir kez sulandırılmış çamaşır suyuyla temizlenmelidir.

Hastaya ve yakınlarına solunum hijyeni konusunda eğitim verilmeli. Öksürme veya hapşırma sırasında bir mendille ağzını kapatmalı, kullanılmış mendiller ağzı kapalı ve delik olmayan naylon poşetlere konularak ağzı kapatılarak, ikinci bir naylon poşet içerisinde atılmalı, ellerini sık yıkamalı.

- Hasta, kişisel eşyalarını başkaları ile paylaşmamalı, ev halkının bardak, tabak, havlu gibi eşyalarını kullanmamalı; eğer kullanması gerekirse bu eşyalar su ve sabunla yıkanmalıdır. Vakanın kullandığı kıyafetler, havlu, çarşaf gibi tekstil ürünleri 60-90°C’de çamaşır deterjanı ile yıkanmalı.

- Hasta odasının temizliği esnasında eldiven ve tıbbi maske kullanılmalıdır. Solunum yolu sekresyonları veya vücut çıkartıları ile kontamine olması durumunda tüm yüzeylerin 1:100 normal sulandırma ile hazırlanmış çamaşır suyuyla temizlenmesi, belirgin şekilde kirlenme olduğunda 1:10 normal sulandırma ile hazırlanmış çamaşır suyuyla kullanılmalı.

- Tüm ev sakinleri kendi sağlık durumlarını takip etmeli ve herhangi bir belirti ortaya çıkması durumunda sağlık kurumuna başvurmalı.

- Hastanın genel durumu bozulduğunda 112 aranarak tıbbi yardım istenmeli ve hastanın durumu hakkında sağlık kuruluşuna bilgi verilmeli.

- Hastanın nakli gerekli ise nakil sırasında mutlaka tıbbi maske takmaları sağlanmalı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • SS
    Selami şahin
    4 yıl önce

    Her tarafa yaydınız. Test yaptıracak zaten hastaneye gider. Aklınıza tüküreyim. Çin bir şehirden dışarı çıkarmadı. Bunu bile göremiyorsunuz ya .

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • Y
    yusuf
    4 yıl önce

    EĞER HAYATA GEÇERSE EN DOĞRU KARAR OLUR ÖYLE ASM YE HASTA ALMAMASI DEĞİL BİRAZDA BUNLAR ELİNİ BİZİM GİBİ TAŞIN ALTINA KOYABİLSİN İNŞALLAH SAYIN BAKANIM BU YANGEL YTAMA İŞİNİ ORTADAN KALDIRIR DA DAHA HIZLI TEST SEVİYESİNE ULAŞIR BU HASTALIKTAN KURTULURUZ

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (4)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English