Son Dakika Haberler

Ağaoğlu: "Hocamıza inancımız ve güvencimiz tam"

Eklenme Tarihi: 27.09.2019 - 14:01

Trabzonspor Kulüp Başkanı Ahmet Ağaoğlu, geçen sezon yaşadıkları türbülanstan oyuncuların gayreti, taraftarın desteği ve teknik direktörün liderliğinde çıktıklarını belirterek, Ünal Karaman'a inançlarının ve güvenlerinin tam olduğunu söyledi. Ağaoğlu, 2010 yılından sonra 106 milyon TL gelir beyan ettiklerini açıkladı.

Ağaoğlu: “Hocamıza inancımız ve güvencimiz tam“
Trabzonspor Kulüp Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Medical Park Stadyumu'nda basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı. Kulübün içerisinde bulunduğu durum, hafta sonunda oynanacak olan Beşiktaş maçı ve Teknik Direktör tartışmalarıyla ilgili olarak soruları yanıtlayan Ağaoğlu, görev başladıkları 1,5 yıllık süreç içerisindeki durum ile şu an itibariyle çok farklı bir konumda olduklarını belirterek, “900 milyon TL borcu olan, UEFA’da yaklaşık 30’un üzerinde oyuncu alacakları ile ilgili dosyası olan, her gün kapısına bir avukatın haciz işlemi için geldiği, Dallas’tan Shanghai'ya kadar futbolu bırakmış kişilerle borç nedeniyle karşı karşıya kalan ayrıca kadrosunda bulundurduğu oyunculara 6-7 aylık borcu olan bir finansal yapı ile karşı karşıyaydık. Bugün ise futbol ailesine bir kuruş borcu olmayan, 900 milyon civarındaki borçlarını sürdürülebilir bir yapı içerisine koyan, UEFA’dan men cezasına sebep olabilecek tüm borçlarını temizlemiş, UEFA’ya kupalarına katılma yasağı almış ama o yasağı kaldırmış bir kulüp var” dedi.
 
"Yapılandırmanın en önemli faktörü Trabzonspor'dur"
Ağaoğlu, Bankalar Birliği ile yapılan yeniden yapılandırma anlaşmasının gerektiği gibi anlaşılamadığına inandığını da ifade ederek, “Bankalar Birliği ile TFF’nin yaptığı yapılandırmanın belki mimarı değil ama en önemli faktörü Trabzonspor’dur. Biz Banklar Birliği ile Mayıs ayında masaya oturduk ve Haziran ayı sonunda yeniden yapılandırmayı yapan ilk kulüp Trabzonspor oldu. Aynı zamanda Türkiye Futbol Federasyonu’nun uygulamaya koyduğu Lisans Talimatı’nın yürürlüğe konulması için en büyük çabayı sarf eden de ve bu talimatın gerektirdiği tüm şartları yerine getiren Trabzonspor Kulübü'dür. Trabzonspor Kulübü bu sürecin en önemli aktörlerinden ve yol göstericilerinden birisi olmuştur. Diğer kulüpler bizi takip etti. Şimdi 900 milyona varan bir borç, 6-7 ay oyuncularına para ödeyemeyen, UEFA kupalarına katılma yasağı almış, 5-6 yıllık birikmiş borçları olan, geldiğimiz zaman sadece menajerlere 70 milyon komisyon borcu olan, adım atması mümkün olmayan bir Trabzonspor’dan bugün sürdürülebilir ileriye doğru yapılandırması olan bir kulübe geldik. Futbolcularına en fazla 6-7 gün gecikmesi olan bir kulüp var ki, o da normal bir süreçtir. UEFA’nın tarihinde rastlanır bir durum değildir katılım veya transfer yasağını geldiği sene yasağı kaldırmak. UEFA uyguladığımız program nedeniyle gözlem altında bu yasağı kaldırdı. 6 yıl aradan sonra önce eleme grubuna ardından gruplara kalmayı başarmış bir Trabzonspor var ortada” diye konuştu.
 
"Trabzonspor kulübünden elden ödeme dönemi bitmiştir"
Trabzonspor Kulüp Başkanı Ahmet Ağaoğlu, bordo-mavili kulüpte artık elden ödeme yapma döneminin bittiğini de ifade ederek, "Trabzonspor kulübünde artık elden ödeme elden para alma dönemi bitmiştir. Kulüplerin yeniden yapılanmayı imzaladıktan sonra bütün gelirleri Bankalar Birliğine gider. Bankalar Birliği gelen gelirleri kulüplerin gelir gider oranlarına göre belirler ki, gelirinin 5 katı olan borcu olan Trabzonspor maalesef en alt grupta yer almaktadır. Gelirinin yüzde 30’unu harcamak üzere serbest bırakılan bir kulübüz. Geçtiğimiz günlerde federasyonun açıkladığı harcama limitleri var. Bu limitler gelir gider dengelerine göre belirlenmiştir. Nisan ayı itibariyle Trabzonspor sıradan bir Süper Lig kulübünün altında bir harcama limitine sahiptir. Ancak Ağustos ayı itibariyle sponsorluk anlaşmaları, kombine ve bilet satışları, TS Club gelirleri ve oyuncu satışından elde edilen gelirlerle birlikte tarihinde ilk kez 150 milyon TL ile sınırlı olan geliri 330 milyon TL’ye yaklaşmıştır.”
 
"2010 yılından sonra ilk kez 106 milyon TL kar açıkladık"
Ağaoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Dün geç saatlerde Trabzonspor Futbol A.Ş ilk defa 106 milyon TL gelir açıklamıştır. Borsa İstanbul’a kote olan şirketimiz 2010 yılından sonra ilk kez 106 milyon TL gelir beyan etmiştir. Geldiğimizde verdiğimiz en önemli söz buydu. Açıklamış olduğumuz programda vermiş olduğumuz söz buydu. Sürdürülebilir bir yapısı olmadıktan sonra Trabzonspor Kulübü'nün hiçbir yere gitmeyeceğini açık net olarak orada ifade etmiştik. Ama bununla birlikte de Trabzonspor’un hiçbir şekilde zirve yarışının arkasında kalmayacağını ancak şampiyonluk söyleminden söz edebilmesi için de 3-4 seneye ihtiyacımız olduğunu söylemiştik. Bugün itibariyle Trabzonspor ekonomik ve finansal bir yapıda sürdürülebilir bir yapıyı oluşturmuştur. Her sene milyonlarca lira zarar eden kulüp bugün kar açıklayabilen bir kulüp haline gelmiştir. Geçen sene bütün zamanımızı oyuncu ödemeleriyle ve haciz kaldırmak için harcadık. Ayrıca bizimle alakası olmayan yani geçmiş dönem için ödemiş olduğumuz oyuncu ve teknik adam tazminatı 50 milyon TL civarıydı, ayrıca 70 milyon TL menajer komisyonu ödemek zorunda kaldık.”
 
"Trabzonspor'un ekonomisi ayda 2 veya 3 kez denetleniyor"
Ağaoğlu, kulübün harcamalarının ayda 2 veya 3 kez denetlendiğini de vurgulayarak, “Bugün Trabzonspor’un harcamaları artık kulüp başkanı ve yönetim kurulunun denetiminde veya uhdesinde olan bir kavramdan çıkmıştır. Artık bunlar ayda 2-3 defa Bankalar Birliği ve TFF’nin oluşturduğu Lisans Kurulu tarafından inceleniyor. Ve uygunluklar doğrultusunda da oyuncu ödemeleri ve futbol ailesine olan ödemeler gerçekleştiriliyor. Trabzonspor’un bundan sonra elde edeceği gelirlerin yüzde 70’i borç ödemeye diğeri kulüp harcamalarına gidiyor. Borç azaldıkça kulüp harcamalarının limiti yukarıya doğru çıkacaktır" dedi.
 
"Hocamıza inancımız ve güvencimiz tamdır"
Ağaoğlu, zorluk derecesi yüksek maçlardan sonra UEFA’da gruplara kalma başarısı gösterdiklerinin de altını çizerek, “Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe maçından sonra takımdaki yapısal değişiklik ve alt yapıdaki oyuncularımızın da katkıları ile Trabzonspor gerçekleri doğrultusunda sezonu başarıyla taşıyan bir takım olmuştur. Ve tabi ki bu kadronun başında teknik direktörümüz Ünal Karaman vardı. Ünal Karaman ile biz yola çıktığımız zaman sözleşme imzaladığımız zaman birtakım kriterleri göz önüne aldık. Biz neden Ünal Karaman’ı seçtik; Trabzonspor’da uzun yıllar futbol oynamış, Trabzonspor’un geçtiği bütün süreçleri çok iyi bilen, bu sıkıntıların nerelerden kaynaklandığını çok iyi bilen ve Trabzonspor camiasının kamuoyunun beklentilerini bilen bir teknik direktördü. Aynı zamanda da karakterine de hepimizin kefil olacağı bir insan. Dirayetli ve sağlam karakterli bir teknik direktör. Bizimle beraber Trabzonspor’un mevcut şartlar altındaki gerçeklerini en iyi analiz edip o şartlar altında en iyi şekilde yola çıkacağına inandığımız teknik adamla yola çıktık. Geçmişte Trabzonspor’un yaşadığı en büyük sıkıntı saha sonuçları kötü gittiği zaman hemen değişikliğe gidilmesiydi. Yönetim kendisini garanti almak için önce teknik direktör değişikliği ardından transfere sarılıyordu. İstikrar ve azmin olmadığı yerde başarının olması mümkün değildir. Sayın Ünal Karaman ile sözleşme imzaladığımız günden bugüne kadar yapılan spekülasyonlar herkesin malumudur. Daha sezon bitmeden hocayla anlaşma yapılacak mı, yeni hoca arayışı gibi haberler çıkmıştı geçen sezon. Netice itibariyle günü geldiği zaman hocamızla birlikte önümüzdeki iki yıl için sözleşme imzalamıştık. Hocamıza inancımız ve güvenimiz tam. Geçen sene o türbülansın içerisinden hocamızın özveri ve gayretinin yanı sıra camiamızın, taraftarımızın verdiği destek ile çıktık. Taraftarımız her zaman 12, 13 hatta 14. adam gibi takımın arkasında durdu ve kazandırdı” şeklinde konuştu.
 
"Denizin ortasında kaptan değiştiremezsiniz"
Teknik Direktör Ünal Karaman’ın alınan iki başarısız sonucun ardından sert şekilde eleştirilmesine de tepki gösteren Ağaoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“1-2 olumsuz sonuçtan sonra sayın Ünal Karaman’ın üzerinden bir takım eleştirilerin yapılması ve spekülasyonlara yol açacak haberlerin yapılması hiç hoş değil, şık değil hatta abeste iştigaldir. Duyumlar üzerine hareket etmek yerine kulübün başkanı ve yöneticileri burada, bu tür olaylar olunca direkt bize sorabilirsiniz. AEK maçından dönerken alkışlanan bir teknik direktör veya futbol takımı, 2-3 maçtaki puan kaybı ile bu noktaya taşınıyorsa burada ciddi bir zafiyet var demektir. Bu büyük takımlara yakışan bir bakış açısı değildir. Gemi limandan avare etmiş, mendireğin dışına çıkmış ve rotasını çizmiştir. Bu gemi, bu kaptan ve bu mürettebatla birlikte selametle diğer limana adım basacaktır. Her zaman beton zemine halıya basmayız. Arada bir muza, sabuna da basarız. Hiçbir yolculuk sakin denizde tamamlanmaz, arada dalgalı denizlerle boğuşmamız gerekir. Bazen pruvadan, bazen denizci deyimiyle kıçtan dalga yersiniz. Denizin ortasında kaptan değiştiremezsiniz. Denizin ortasında o kaptan ve mürettebat birlikte hareket etmezse o gemi limana sağ salim varamaz. Hocamızla alakalı olarak yapılan övgüler 2-3 maçta alınan olumsuz sonuçlardan sonra farklı bir boyuta bürünüyorsa burada iyi niyet aramak veya bu eleştirileri yapıcı eleştiriler olarak algılamak mümkün değil. Tabi ki yönetim olarak biz de eleştirileceğiz, atmış olduğumuz adımların hepsi doğru olacak diye bir kural yok. Bizler hata yaptığımız gibi teknik heyet ve oyuncularımız da hata yapabilir. Onlar bizim oyuncularımız, bizim takımımız, şartlar ne olursa olsun hep birlikte yan yana mücadele etmedikten sonra duyumlar üzerinden birtakım spekülasyonlarla takıma ve camiaya zarar vermeye başladığımız an bittiğimiz gündür. Ondan sonrası tekrar yeniden yapılanma. Bu nedenle yeniden yapılanma sözcüğünün artık Trabzonspor Kulübü'nün ajandasından çıkması gerekiyor. Bir kulüp her sene yeniden yapılanmaz.”
 
"Bütün transferlerin sorumlusu benim"
Başkan Ahmet Ağaoğlu, Teknik Direktör Ünal Karaman’ın bir maç sonrasında yaptığı, “Transferlerde benim dahlim yok” şeklindeki açıklamayı da detaylandırarak, “Hocanın bir maçtan sonra transferlere karışmadığı yönündeki açıklaması öne sürülerek bir takım şeyler yazıldı. Hocamızla ikinci defa iki yıllık sözleşme imzaladığımız da hocamız şöyle bir ifade kullandı, ‘Ben isim olarak şu oyuncuyu alın veya bunu alın’ demem. Bu açıklamayı herkes hatırlıyordur. Bunun üzerinden hareket ettiğimiz zaman hocamız isim vermedi evet. Çünkü hoca sadece ihtiyacı olan mevkilere, ihtiyacı olan özellikleri belirterek oyuncu alınmasını talep etti. Bugüne kadar transfer ettiğimiz tüm oyuncular ki, bunlardan sadece bir tanesi hariç o da Andjusic, ya izleme komitesi ya da teknik heyetin birlikte kararı sonucu alınmıştır. Andjusic sıfır maliyetle gelecek adına transfer edilmiştir. Bizim kalibremizde olmadığını görünce geldiği gibi bu arkadaşımızla yollarımızı ayırdık. Diğer oyuncular ya izleme komitesi ya da teknik heyetin kararı sonucu almıştır. Günün sonunda nihai kararı veren ise kulüp başkanıdır. Bütün bu transferlerden diğer tüm işlemlerde olduğu gibi sorumlu tutulacak birisi varsa benimdir. Olumlu olan şeyi sahiplenip de olumsuz giden şeyin faturasını alt taraftaki hem yetkili hem sorumlu olan kişilere yıkmak bırakın kulüp başkanını, herhangi bir insana yakışmayacak bir durumdur. Günün sonunda bu faturanın kesileceği kişi kulüp başkanıdır. O tavsiye etti ben aldım diyecek bir insan değilim. Çok ahlaklı erdemli olduğum için değil insanlığım gereği yaparım bunu” diye konuştu.
 
"Mikel ve Sturridge şu an için formsuz"
Transferlerin hepsinin kulüp bütçesi içerisinde ileriye dönük bir başarı için yapıldığının altını çizen Ağaoğlu, “Bugün Obi Mikel ve Sturridge’nin formsuzluğu söz konusudur. Bu iki oyuncumuz da hazırlık kampı sonrası gelmiştir. İlerleyen günlerde antrenman eksikliğini giderdiklerinde direkt katkı verecek oyunculardır. 15 günlük süre içerisinde takıma direkt katkı veren 4 oyuncumuz sakatlandı. Bunlar sistemin çok önemli parçalarıydı. Ömür ve Ekuban çok çok önemliydi. İlk 11’de yaşadığımız bu zaafiyet oyun sistemimize de bir şekilde zarar verecekti. Bu oyuncularımızın yokluğunda kadrodaki mevcut oyuncularımız bu boşluğu kapatmak için ellerinden gelen tüm çabayı ve gayreti gösteriyorlar. Bundan tüm camiamız emin olmalı. Oyuncularımız bizim her şeyimiz ve en değerlilerimiz. Onlara moral verdiğimiz sürece, bu sistemin çok önemli bir parçası olduklarını hatırlattığımız süre içerisinde üstesinden gelemeyecekleri hiçbir zorluk olduğuna inanmıyorum. Eleştiriler her zaman yapılsın ama duyumlar üzerinden olumsuz eleştiriler ve spekülasyonların sadece takıma zarar verebileceği gerçeği de göz ardı edilmesin” açıklamasında bulundu.
 
 "Oyuncularla görüşmelerimiz sürüyor"
Ağaoğlu, Abdulkadir Parmak ve Uğurcan Çakır’a iyileştirme yapıp sözleşmelerini uzattıklarını, Hüseyin Türkmen ve sakatlık sürecinin geçmesinin ardından Abdülkadir Ömür’le de anlaşacaklarını söyledi. Başkan Ağaoğlu, ayrıca sakatlanmasına rağmen Abdülkadir Ömür’e yapmayı planladıkları iyileştirme rakamı üzerinden maaş ödendiğini de ifade etti.
Ağaoğlu, geçtiğimiz sezon Rodallega ile her konuda anlaşmaya vardıklarını ancak menajerinin yüzde 30 komisyon istemesi nedeniyle sözleşme imzalanmadığını da ifade etti.
Sosa, Novak ve Pereira ile konuştuklarını belirten Ağaoğlu, "Öncelikli olarak bu oyuncularla görüştükten sonra menajerleriyle sözleşmelerinin uzatılması noktasında görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Biz bu oyuncularımızla yolumuza devam etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
 

Kaynak: