Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Afrikalıların her derde deva bitkisi "su kabağı"

Senegal'in başkenti Dakar'da açılan bir sergide görücüye çıkan farklı tür ve çeşitlerdeki su kabaklarından yapılan eşyalar, Afrika kültürünün zenginliğini gözler önüne seriyor Araştırmacı ve tasarımcı Drame: "Bu kabağın, çağımızın en önemli hastalıkları arasında yer alan şeker ve tansiyon gibi 50'ye yakın hastalıkta iyileştirici özelliği olduğuna inanılıyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
DAKAR (AA) - ŞENAY ÖKSÜZ - Senegal'in başkenti Dakar'da açılan bir sergide görücüye çıkan farklı tür ve çeşitlerdeki su kabaklarından yapılan eşyalar, Afrika kültürünün zenginliğini gözler önüne seriyor.

Geçmişi insanlık tarihi kadar eski olan ve farklı iklim koşullarında kolaylıkla yetişebilen "su kabağı", Afrika insanı için özel bir anlam taşıyor. Yeşil haliyle yemeklerde tüketilen, kurutulduğunda süs eşyası, enstrüman, ev eşyası olabilen su kabağı, alternatif tıpta ve birçok hastalığın tedavisinde de kullanılıyor ve bu yönüyle Afrika Kıtası'nda her derde deva şifa kaynağı olarak kabul ediliyor. 

Dakar Henriette Bathily Kadın Müzesi'ndeki sergide ev ve süs eşyalarından giysilere değişik tasarımlar görülebiliyor.

Su kabağının, kara kıta için önemini AA muhabirine anlatan araştırmacı ve tasarımcı Khalifa Drame, bu bitkinin, milattan önce yaklaşık 12 bin yıl önce keşfedildiğini ve Afrika insanının gündelik hayatının bir parçası olduğunu söyledi. 

Anadolu'da "kernep" olarak da bilinen kabak türünün, doğada kendiliğinden yetişebildiğini belirten Drame, "Bu coğrafyada kabak, insanların yemek yediği kap, su içtiği bardak oldu yüzlerce yıl. İnsanımız hala hastalandığında köklerini, yapraklarını ve saplarını tedavi için kullanıyor" dedi. 

- Şifa kaynağı olduğuna inanılıyor

"Dört yıl önce başladığım araştırmalar çerçevesinde 33 Afrika ülkesini gezdim, Türkiye'ye bile gittim. Bütün bu ülkelerde su kabağı gördüm. Kaybolan aletleri araştırdım ve tasarımlarımda yer vermeye başladım" diyen Drame, su kabağının ilginç kullanım alanlarını da öğrendiğini belirtti. 

Afrika köylerinde evlerin çatılarını sarmaşık gibi saran su kabağının, doğaya zarar veren plastikten çok daha sağlam ve sağlıklı olduğuna dikkat çeken Drame, şöyle konuştu:

 "Bu kabağın, çağımızın en önemli hastalıkları arasında yer alan şeker ve tansiyon gibi 50'ye yakın hastalıkta iyileştirici özelliği olduğuna inanılıyor. Eskiden bağırsak rahatsızlığı çeken insanların karınları açılır ve bağırsaklar, kesilmiş, temizlenmiş su kabağının içine aktarılarak yerine yerleştirilirmiş. İlginç olan şu ki böylece çok sayıda insanın uzun yıllar hiçbir şikayeti olmadan yaşaması sağlanmış."

-Efsaneler dilden dile

Drame, su kabağıyla ilgili birçok efsanenin de dilden dile aktarıldığını anlattı. Drame, "Bunun geleneklerimizde de önemli bir yeri var. Evlilikte 'birleşme', vaftizlerde 'başlangıç' ve cenazelerde 'gidiş' anlamı taşıyor. Su kabağının tüm gıdaları saklama ve koruma özelliği de bulunuyor. Bu nedenle buzdolabı işlevi de görüyor" diye konuştu

Su kabağının yaprak ve iç kısımları Benin'de sürmenaj tedavisinde, Nijer'de epilepsi ve romatizmal hastalıklarda, Senegal'de karaciğer hastalıklarının tedavisinde, Burundi ile Kongo Cumhuriyeti'nde ise yaraları iyileştirmek amacıyla kullanılıyor. 

Küçük çocuklarının beline su kabağı bağlayan aileler, bunun onları nazardan koruduğuna inanırken, kabaktan kora, xalam, bongo, balafon ve riti gibi müzik aletleri de yapılıyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English