Son Dakika Haberler

Uluslararası camianın, Batı Afrika'nın en huzurlu ve demokratik ülkelerinin başında gösterdiği Senegal, komşularındaki siyasi çalkantılar ve iç karışıklıklarda da çözüm için devreye giriyor Senegalli siyaset bilimci Abdou Khadre Lo: "Dünya, Senegal'i Afrika ülkeleri için model olarak görüyor. Bu nedenle hem bölgede hem de dünyada sesi duyuluyor ve sözü dinleniyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
DAKAR (AA) - ŞENAY ÖKSÜZ - Uluslararası camianın, Batı Afrika'nın en huzurlu ve demokratik ülkelerinin başında gösterdiği Senegal, komşu ülkelerdeki siyasi çalkantılar ve iç karışıklıklarda da çözüm için devreye giriyor.

Ülkenin tanınmış siyaset bilimi uzmanlarından Abdou Khadre Lo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1960'ta Fransa'ya karşı bağımsızlığını kazanan Senegal'in 55 yıllık siyasi tarihinde askeri darbe görmeyen ender ülkelerden biri olarak ön plana çıktığını belirtti.

Lo, Senegal'in ilk devlet başkanı Leopold Sedar Senghor döneminden bu yana "dışa dönük diplomasi kültürü"nü benimsediğini anlattı. Lo, Senegal'in defalarca, sınır ülkelerdeki sorunların çözümünde rol aldığını dile getirerek, şunları söyledi:

"2000-2012 yılları arasında iktidarda olan eski Devlet Başkanı Abdoulaye Wade, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin talebi üzerine Libya probleminde aracılık yaptı. 2000-2005 yılları arasında Fildişi Sahilleri'nin yaşadığı karışıklıklarda da çözüm için uğraşan Senegal, aynı şekilde, Mali, Gambiya, Gine, Sudan, Kamboçya, Uganda, Çad, Kongo ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde de barış için çaba harcadı."

-"Sesi duyuluyor, sözü dinleniyor"

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall'ın, Batı Afrika Ekonomik Topluluğu (CEDEAO) Başkanı da olduğuna değinen Lo, CEDEAO yönetiminin, Burkina Faso'da geçen ay gerçekleştirilen askeri darbenin ardından ülkede daha fazla kan dökülmesini engellemek amacıyla Sall'a "arabuluculuk" görevi verdiğini hatırlattı.

Lo, Senegal'in istikrarlı ve demokratik bir ülke olduğuna işaret ederek, "Dünya, Senegal'i Afrika ülkeleri için bir model olarak görüyor. Bu nedenle hem bölgede hem de dünyada sesi duyuluyor ve sözü dinleniyor. Birçok Afrika ülkesinin aksine burada seçimler zamanında gerçekleşiyor, meclisi ve parlamentosu düzenli çalışıyor, şirketleri işliyor ve halkı savaş havasında yaşamıyor. Bütün bu gerekçelerden dolayı Senegal'in uluslararası alanda ve Afrika Kıtası'nda bir inandırıcılığı var" diye konuştu.

-"Boko Haram ve DAEŞ buraya giremez"

Senegal'in inançlar konusunda da "ılımlı" ve "ölçülü" bir ülke olduğunu belirten Lo, bunun, Afrika'da katliamlara imza atan Boko Haram gibi terör gruplarının Senegal'e girmesini engellediğini söyledi. 

Senegal'de dört büyük tarikat bulunduğunu ve halkın, İslamiyet için bu tarikatları referans aldığını kaydeden Lo, "Bu ülkenin insanının, dışarıdan gelerek İslamiyeti anlattığını iddia edenlere ihtiyacı yok. Senegalliler İslamiyeti yaşıyor ve bu sebeple terör gruplarının getirmeye çalıştığı sözde İslamiyet burada kabul edilmiyor" dedi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English