Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Abhazlar, Kafkaslar'dan sürgün edilen atalarını Kocaeli'de andı

Anadolu Ajansı haberine göre;

KOCAELİ (AA) - Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde Çarlık Rusyası'nın Kuzey Kafkasya'yı işgali sonrası Kafkas halklarının Osmanlı topraklarına sürgün edilişinin 158. yılı dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi.


Abhaz Dernekleri Federasyonunca düzenlenen program, Kandıra'nın Karaağaç Mahallesi'ndeki Sürgün Anıtı'nda başladı, katılımcılar buradaki mezarlığı da ziyaret etti.


Sürgünde hayatını kaybedenler için Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi. Meşalelerle Babalı sahiline yürüyen katılımcılar, denize çelenk bıraktı, karanfil attı.


Programda "Nart ateşi"nin yakılmasıyla katılımcılar sürgünde yaşamını yitiren atalarını andı.


- "Bugün insanlık adına dünya tarihinin de ayıpladığı, acı bir gündür"


Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Murat Gümüş, Çarlık Rusyası'nın saldırısına maruz kalan Abhazlar, Adigeler, Çeçenler ve Osetler ile tüm Kafkasyalı kardeşlerinin aynı acıyı ve kaderi paylaştığını söyledi.


Kardeş halklar olarak birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde varlıklarını sürdürmeleri gerektiğini ifade eden Gümüş, "Abhazlar olarak atalarımız Babalı sahiline ayak bastıktan sonra Anadolu topraklarını vatan bilmişler. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda her Anadolu insanı gibi fedakarlık göstererek Cumhuriyet'imizin asli kurucu unsurları olmuşlardır. Bundan da gurur duymaktayız. Bugün insanlık onurunun ayaklar altına alındığı, insanlık adına dünya tarihinin de ayıpladığı acı bir günümüzdür. Bu vesileyle sürgün esnasında Karadeniz'de ve karada kaybettiğimiz atalarımızı bir kez daha saygıyla yad ediyoruz. Ruhları şad olsun." diye konuştu.


Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da katılımcıların 158 yıl önce yaşanan acıların unutturulmaması için burada bulunduğunu belirterek uzmanlar, tarihçiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin çalışmalarıyla bir anıt hazırladıklarını ve bunu tepenin üzerine yapmayı düşündüklerini kaydetti.


Düzenlenen anma programına Büyükakın, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Gümüş, Uluslararası Kafkas Derneği Başkanı Oğuz Berk, yurt dışından gelen konuklar, siyasi parti temsilcileri ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen Kafkas kökenli vatandaşlar katıldı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English