Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

ABD'nin iç savaş dönemi başkentinde 3. konfederasyon heykeli de kaldırıldı

Richmond'da bir hafta içinde kaldırılan konfederasyon heykeli sayısı 3 olurken, şehirde ayakta kalan tek heykel, İç Savaş'ta Konfedere Devletler ordusunun komutanlığını yapan General Robert E. Lee'ye ait

Anadolu Ajansı haberine göre;

NEW YORK (AA) - Amerikan İç Savaşı sırasında kölelik taraftarı Amerika Konfedere Devletleri'ne bağlı Virginia eyaletinin Richmond kentinde, General James Ewell Brown Stuart'a (J.E.B. Stuart) ait konfederasyon heykeli de kaldırıldı.


ABD'de 1861-1865'teki iç savaş sırasında, köleliğin kaldırılmasına karşı çıkan Amerika Konfedere Devletleri'ne bağlı Güney eyaletlerinin başkenti Virginia'nın Richmond kentinde, dönemin siyasi ve askeri figürlerinin heykellerinin kamusal alanlardan kaldırılmasına devam ediliyor.


Richmond belediyesi ekiplerinin vinç yardımıyla Stuart'ın kaidesi ile 7 metreye yaklaşan heykelini kaldırarak bir depoya taşıdığına ilişkin görüntüler, Amerikan medyasında yer aldı.


Böylece Richmond'da bir hafta içinde kaldırılan konfederasyon heykel sayısı 3'e yükseldi.


Richmond Belediye Başkanı Levar Stoney, siyahi Amerikalı George Floyd'un mayıs ayında polis tarafından gözaltına alınırken öldürülmesi ile ülke çapında ve kentte düzenlenen ırkçılık karşıtı protestoların ardından, konfederasyon dönemi figürlerine ait heykellerin derhal kaldırılmasına ilişkin kararnameyi imzalamıştı.


Floyd protestoları esnasında Richmond'daki göstericiler, Stuart'ın heykelini yıkmaya çalışmıştı.


- 1907'de dikilmişti


Amerikan İç Savaşı'nda Robert E. Lee'nin Kuzey Virginia Ordusu Süvari Kolordu Komutanı olarak görev alan Stuart'ın heykeli, 1907'de Richmond'ın Anıt Bulvarına, ''Ülkesi için hayatını verdi ve şehrini işgalden kurtardı'' yazıtı ile dikilmişti.


Kuzey birliğinin bir askeri tarafından ölümcül bir yara alan Stuart, 31 yaşında iken, 12 Mayıs 1864'te hayatını kaybetmişti.


- Daha önce, "Stonewall" ve Maury'nin heykelleri de kaldırılmıştı


Richmond'un siyahi Belediye Başkanı Stoney, heykellerin protestocular tarafından kaldırılmaya çalışılmasının insanlara zarar vereceğine ve kamu güvenliğini tehlikeye atacağına dikkati çekmiş, 1 Temmuz'da şehirdeki tüm Konfederasyon heykellerinin kaldırılmasını istemişti.


Aynı gün İç Savaş zamanındaki Konfedere Devletler'in komutanlarından "Stonewall" (taş duvar) lakaplı Thomas Jonathan Jackson'ın ve ardından bir Deniz subayı olan Matthew Fontaine Maury'nin heykelinin, yerinden sökülerek depoya kaldırıldığı belirtilmişti.


Richmond'da hala ayakta kalan tek konfederasyon heykeli ise General Robert E. Lee'ye ait.


Protestoların ardından Virginia Valisi Ralph Northam'ın, 4 Haziran'da kaldırılması talimatını verdiği, Konfedere Devletler'in en önemli generali Lee'nin heykelini kaldırma çalışmaları, açılan bazı karşı davalar neticesinde geçici olarak durduruldu.


Kölelik taraftarı Lee, İç Savaş'ta Konfedere Devletler ordusunun başında bulunuyordu.


- Konfederasyon heykelleri


ABD'de İç Savaş'ın kaybeden tarafı olan Konfedere Devletler'in siyasi ve askeri figürlerine ait heykellerin kamusal alanlarda yer almaya başlaması, Güney eyaletlerinde İç Savaş sonrasında siyahların siyasi ve ekonomik güç kazanmasına tepki gösteren ırkçı beyazların "Jim Crow yasaları" olarak adlandırılan, Afro-Amerikalılara ayrımcılık yapan düzenlemenin kurumsallaştığı döneme denk gelmişti.


Bu dönemde dikilen ilk heykel Richmond'daki Lee heykeli olmuş, ardından Güney eyaletlerinin birçoğunda dönemin siyasi ve askeri figürlerinin heykelleri kamusal alanlarda yer bulmuştu.


ABD'de 1825-1832 yılları arasında başkan yardımcılığı yapan ve köleliğin kaldırılmasına direnmesi nedeniyle ülkeyi İç Savaş'a sürükleyen eski Başkan Yardımcısı John C. Calhoun'un, Güney Carolina eyaletine bağlı Charleston kentinde bulunan heykeli de 25 Haziran'da kaldırılmıştı.


Öte yandan güney eyaletlerinden Mississippi'de Kent Meclisi, 28 Haziran'da, ırkçılık çağrışımı taşıdığı gerekçesiyle İç Savaş sırasında köleliği savunan eyaletlerin oluşturduğu Amerika Konfedere Devletler Birliği'nin amblemini eyalet bayrağından çıkarma kararı almıştı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English