Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Filipinler, Tayland ve Avustralyalı mevkidaşları ile telefonda görüştü

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filipinler, Tayland ve Avustralyalı mevkidaşları ile telefon görüşmeleri yaparak, ABD'nin bu ülkelerle ittifakını teyit etti.


ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Blinken, Tayland Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai, Filipinler Dışişleri Bakanı Teodoro Locsin ve Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne ile ayrı ayrı telefonda görüştü.


Blinken, Don ile görüşmesinde ABD ile Tayland savunma ittifakının gücünün altını çizerek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadeleye yönelik küresel gelişmeleri gözden geçirdi.


Görüşmede iki ülkenin "açık ve özgür Hint-Pasifik bölgesi"nde ortak refah, güvenlik ve değerlerinin ilerletilmesi için birlikte çalışmanın önemine değinildi.


- Filipinlere Çin'e karşı destek mesajı


Locsin ile görüşmesinde ise ABD-Filipinler ittifakının "açık ve özgür Hint-Pasifik bölgesi" için hayati olduğunu teyit eden Blinken, Karşılıklı Savunma Anlaşması'nın hem iki ülkenin güvenliği hem de Güney Çin Denizi dahil Pasifik bölgesinde Filipinler'in silahlı kuvvetlerine, sivil gemilerine veya hava araçlarına yapılacak silahlı saldırıya karşı açıkça uygulanmasının önemini vurguladı.


Blinken "Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki hak iddialarını reddettiğinin altını çizerek Çin'in baskısı karşısında Güneydoğu Asyalı ülkelerle dayanışma içinde olacaklarını" kaydetti.


ABD'li bakanın dayanışma mesajı, Filipinler'in, Çin'i, Sahil Güvenlik ekiplerinin tehdit algısının güncellemesine yönelik çıkardığı bir yasa nedeniyle protesto etmesinin akabinde geldi.


Locsin, dün yaptığı açıklamada Çin'in çıkardığı yasanın, "yasaya karşı gelen herhangi bir ülkeye savaş tehdidi", bu duruma itiraz etmemenin ise "boyun eğmek" anlamına geldiğini söylemişti.


Çin, 23 Ocak'ta çıkardığı kanun çerçevesinde, sahil güvenlik ekiplerine, "denizlerde yabancı kuruluşlar veya şahıslar tarafından ulusal egemenlik ve yargı yetkisinin ihlal edildiği durumlarda silah kullanımı da dahil gerekli tüm tedbirleri alma" yetkisi tanımıştı.


- Avustralya ile dış politikada yakın koordinasyon


Blinken - Payne görüşmesinde ise Hint-Pasifik bölgesinde aynı fikri taşıyan ülkelerle iş birliğinin ilerletilmesi noktasında birlikte çalışmaya yönelik bağlılık vurgulandı.


İki bakan ayrıca insan hakları, hukukun üstünlüğü ve bölgesel güvenliği teşvik eden karşılıklı küresel dış politika öncelikleri konusunda yakın koordinasyon ihtiyacını ele aldı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English