Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"ABD artık Suriye'nin geleceğine hükmedemez"

Eski ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford: "ABD'nin artık Suriye'nin geleceğine hükmedebileceğini sanmıyorum. Bir daha söylüyorum Amerika Suriye'nin geleceğine hükmedemez" "Bir savaş vardı ve askeri üstünlük savaşlarda önemlidir. Obama döneminde biz sürekli Suriye'de askeri bir çözüm mümkün değil diyorduk. Büyük ölçüde yanıldık, (askeri çözüm) vardı" "Suriye’nin doğusunda 2011'de olayların başlamasına ve sonrasında DEAŞ'ın ortaya çıkmasına neden olan koşullar aynen duruyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
WASHINGTON (AA) - Eski ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford, ABD'nin Beşar Esed rejimine fırsat varken askeri müdahalede bulunmamasının hata olduğunu belirterek, "ABD artık Suriye'nin geleceğine hükmedemez." dedi.

Ford, eski Fransa'nın Şam Büyükelçisi Michel Duclos ile Washington Enstitüsünün düzenlediği "Esed'in düşüncesi: Suriye buraya nasıl geldi ve rejim nereye gitmek istiyor" başlıklı panelde konuştu.

Esed rejiminin İdlib'de hava saldırılarına rağmen ilerleme kaydedemediğini belirten Ford, rejimin asker sıkıntısı yaşadığını bunun yanı sıra ele geçirdiği bölgelerde de istikrar adına hiçbir şey yapmadığını dile getirdi.

Suriye'nin batısında eş-dost kapitalizminden öteye gitmeyen bir ekonominin söz konusu olduğunu ifade eden Ford, istihbarat örgütlerine ve Rusya'ya bağımlı Esed'in, Suriye halkının ekonomisini çok da dert etmediğine dikkati çekti.

Buna karşın, ABD'nin tıpkı İran'a yaptığı gibi Suriye'yi de ekonomik olarak boğmaya çalıştığını söyleyen Ford, “Bu (ekonomik yaptırımlar) Esed'i indirmeye yetmedi. Aslında bunlar Esed'in çok da umurunda olmadı. Esed halkının refahını değil kendi ailesini ve yöneticiliğini düşünüyor.” dedi.

ABD'nin Suriye stratejisinin geleceğine dair değerlendirmelerde de bulunan Ford, şöyle konuştu:

"ABD'nin artık Suriye'nin geleceğine hükmedebileceğini sanmıyorum. Bir daha söylüyorum Amerika Suriye'nin geleceğine hükmedemez. Bir savaş vardı ve askeri üstünlük savaşlarda önemlidir. Obama döneminde biz sürekli Suriye'de askeri bir çözüm mümkün değil diyorduk. Büyük ölçüde yanıldık, (askeri çözüm) vardı. Esed henüz ülkenin tamamını ele geçirememişse de ele geçirmeye çalışmayacağına dair kafamda tek şüphe yok."

Esed rejiminin henüz YPG/PKK'nın kontrolündeki kuzeydoğu Suriye'de ABD'den daha iyi oynamamış olmasının kendisini şaşırttığını belirten Ford, rejimin Ruslar üzerinden YPG/PKK'ya bazı sözler vermesinin şaşırtıcı olmayacağını ifade etti.

Esed rejiminin YPG/PKK ile yakınlaşma sürecinin çok zaman almayacağını ifade eden Ford, "ABD'nin doğu Suriye'yi elinde tutarak büyük bir koza sahip olduğu fikrine gelince bunun için Esed'in ekonomik yaptırımları önemsediğine inanmanız gerekir. Esed önemsemiyor. ABD'nin asker kaybının kesinlikle olmayacağını hesap ediyorsunuzdur. Öyle bir durum da yok." dedi.

Amerikan halkının da ABD'nin Suriye'nin doğusunda neden asker bulundurduğunu anlamadığını kaydeden Ford, "Amerika'nın doğu Suriye'de temel misyonunun ne olduğunu anlatmak oldukça zor olacak.” dedi.

ABD'nin eninde sonunda Suriye'den çıkmak zorunda kalacağını dile getiren Ford, "Suriye'nin doğusunda 2011'de olayların başlamasına ve sonrasında ise DEAŞ'ın ortaya çıkmasına neden olan koşullar aynen duruyor." diye konuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English