Son Dakika Haberler

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hinginar: "Türkiye inşaat malzemeleri sektörü 2014 yılında 21,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmişti. Bu yıl, özellikle de yakın çevremizde cereyan eden siyasi karışıklıklar nedeniyle yıl sonu ihracatımızın 19 milyar dolar seviyelerinde tamamlanacağını tahmin ediyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Türkiye inşaat malzemeleri sektörünün geçen yıl 21,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatarak, "Bu yıl, özellikle de yakın çevremizde cereyan eden siyasi karışıklıklar nedeniyle yıl sonu ihracatımızın 19 milyar dolar seviyelerinde tamamlanacağını tahmin ediyoruz" dedi.

İMSAD tarafından bu yıl 7'incisi düzenlenen "Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi" The Grand Tarabya Otel'de gerçekleştirildi.

"Değişen Dünya Gelişen Malzeme" temasıyla düzenlenen ve sektör liderlerinin katıldığı zirvede konuşan Hinginar, inşaat sektörünün, çatısı altında topladığı yüzlerce alt dalla birlikte Türkiye ekonomisinin en değerli kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Hinginar, Türkiye inşaat malzemeleri sektörünün 2014 yılı rakamları konsolide edildiğinde 21,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Bu rakamın 2013 yılında 23 milyar dolar olduğunu anımsatan Hinginar, "Bu yıl, özellikle de yakın çevremizde cereyan eden siyasi karışıklıklar nedeniyle yılsonu ihracatımızın 19 milyar dolar seviyelerinde tamamlanacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Hinginar, kısa vadeli dönemde bu tür ufak dalgalanmaların normal karşılanabileceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ancak 2023 vizyonuyla 500 milyar dolar ihracatın gerçekleştirilmeyi hedefleyen ülkemizde, bizlerin inşaat malzemesi sanayicileri olarak, 20 milyar dolar seviyelerinde olan ihracatımızı 5-10 yıl gibi kısa bir sürede 50 milyar dolara, hatta 100 milyar dolara çıkarmamamız için hiçbir neden yoktur. Biz, sektör olarak bu gücü ve vizyonu kendimizde görüyoruz."

 

- "Yapı ihalelerinden yabancı ürünlerin isimleri çıkartılsın"

 

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz ise yapı sektörü olarak Afrika'yı çok önemsediklerini belirterek, son dönemde bu bölgede gerçekleştirdikleri faaliyetleri ve dünya genelinde katıldıkları fuarları anlattı.

Türkiye'de yapı sektöründe yabancı ürünlere çok fazla eğilim olduğunu dile getiren Mertöz, "Bunun sınırlandırılması gerekiyor. Kamu ihalelerinde ve yapı malzemeleri konusunda Türkiye'nin kalitesinin bilinmediğini düşünüyoruz. Yapı ihalelerinde, Avrupa ülkeleri dahil dünyanın her yerine ihracatını yaptığımız ürünlerinin yerine yabancı ürünlerin isimleri görüyoruz. Bunlar çıkartılmalı" diye konuştu.

Mertöz, bu yıl inşaat malzemelerinde ihracatın az da olsa düştüğünü kaydederek, "2015'i kaybettik ama bu dönem Ar-Ge ve inovasyon yılı olarak geçti. 2016 ve sonrasında umutluyuz" diye konuştu.

 

- "Türkiye dünyanın yükselen yıldızı konumunda"

 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın ise zirvenin temasının "Değişen Dünya - Gelişen Malzeme" olarak belirlenmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, dünyada değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu söyledi.

Türk müteahhitlerin 104 ülkede 300 milyar dolardan fazla iş yaptığını dile getiren Kalsın, "Böyle bir stratejik sektörde Türkiye dünyanın yükselen yıldızı konumundadır. Türk müteahhitler yurt içinde ve yurt dışında başarılı işlere imza atmaktadır" dedi.

Kalsın, kentsel dönüşümle ilgili Kanun'un yürürlüğe girmesinden bahsederek, "Bu, bir anlamda dünyanın en büyük gayrimenkul projesi.  Önümüzde kat edecek çok daha mesafe var. İTO olarak inşaat, gayrimenkul, malzeme sektörüne faaliyetlerimizle katkıda bulunmaya gayret gösteriyoruz" diye konuştu.

 

- "Verimliliği doğru kullanan şirketler ilerleyecek"

 

 Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu da artık çok dar bir zamanda çok fazla veriyle baş etmek zorunda olunduğunu belirterek, bu dataları işlemek için çok az zaman olduğunu söyledi.

Zirvenin "Yeni Sanayi Devrimi - Sürdürülebilirlik - Değişim" başlıklı oturumunda konuşan Kansu, verimliliği en doğru şekilde yapabilen şirketlerin ileriye gidebileceğini söyledi.

Kansu, mobilitenin önemine değinerek, insanların artık her  yerden istediği veriye erişebildiğini aktardı.

İnşaat malzemelerinde Türkiye'nin geldiği noktanın öneminden bahseden Kansu, "Akıllı fabrikalar konusunda bir girişim içerisindeyiz. Şu anda bulut bilişimi sayesinde İngiltere'deki bir üretim firması neye erişebiliyorsa bizim firmalarımızda erişebiliyor" diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye'de, son 10 yılda Ar-Ge konusunda neredeyse 8 kata varan bir artış olduğunu dile getirerek, Türkiye'deki Ar-Ge harcamasının gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payının 2014'te yüzde 1,01 olduğunu hatırlattı.

Bu oranın yeterli olmayacağını, 2023 hedeflerine ulaşmak için yüzde 3'e yükselmesi gerektiğini vurgulayan Büyükekşi,  "Bu süreçte, özellikle inşaat ve yapı malzemeleri sektörünün toplam Ar-Ge harcamalarından aldığı payın da yükselmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

İnşaat sektörünün Türk ekonomisinde büyük payı olduğunu belirten Büyükekşi, "75 milyar dolardan bahsedildi. Bunun 21 milyar doları ihracat. 2023'teki 100 milyar dolarlık ihracat hedefi aslında çok büyük bir hedef değil" diye konuştu.

Büyükekşi, bu rakamların kendilerine aslında iyi yolda gidildiğini gösterdiğini kaydederek, inşaat malzemelerinin 2014'te gerçekleştirdiği 9 milyar dolarlık ithalata karşılık 21 milyar dolarlık ihracatla bu konuda ülkeye katkı verdiğini anlattı.

 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English