Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi tamamlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin 30 günde tamamlandığını, bilim insanlarının şu anda dönüş yolunda olduklarını duyurdu.

4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi tamamlandı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinesinde gerçekleştirilen, 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılan bilim insanları, Beyaz Kıta'da yürüttükleri 15 projeyi sonuçlandırdı.

Bakan Varank konuya ilişkin yaptığı değerlendirmesinde, 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin 30 günde tamamlandığını belirterek, "Bilim insanlarımız şu an yurda dönüş yolundalar." ifadesini kullandı.

"Kaza meydana gelmemesi bizim açımızdan sevindirici"
Sefer Lideri Prof. Dr. Ersan Başar da planlama ve lojistik beceriyle, seferin sorunsuz bitirildiğini vurguladı.Önceki seferlerde, bir bilim insanı için ortalama çalışma süresinin 5-7 gün olduğunu hatırlatan Başar, "Ancak bu yıl bilim insanlarımızın en az çalışanı bile 10 günün üzerinde sahada kalma imkanı buldu. Bu da alınan bilimsel örnek sayısında büyük bir artış sağladı. Sefer boyunca katılımcılarımızın sağlığı ile ilgili hiçbir sorun yaşanmaması herhangi bir kazanın meydana gelmemesi bizim açımızdan diğer bir sevindirici konu oldu." değerlendirmesinde bulundu.Başar, geçen yıl Horseshoe Adası'nda kurulan Türkiye'nin geçici bilim üssü ile çalışmaların büyük oranda kolaylaştığına işaret ederek, gelecek yıllarda kalıcı bilim üssünün kurulmasıyla, üretilecek bilimsel yayın sayısı ve niteliğinin artacağını aktardı.

"Türkiye'den kuş bakışı 14 bin 430 kilometre uzaktayız"
Lojistikten Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Özgün Oktar,  Beyaz Kıta'ya düzenlenen seferlerin sadece hazırlığının bir yıl sürdüğünün altını çizerek, Türkiye'den kuş bakışı 14 bin 430 kilometre uzakta çalıştıklarını belirtti.Saha çalışmalarında toplanan örneklerin, öncelikli olarak türlerine göre sınıflandırıldığına değinen Oktar, şunları aktardı:

"Bozulma ihtimali olan örnekler soğuk zincirle Türkiye'ye gönderiliyor. Geri kalanlar ise kargo ile Türkiye'ye getirilerek bilim insanlarına teslim ediliyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu 5 ülke tarafından başlatılan Antarktika Yarımadası Lojistik Özel Görev Grubu, lojistik faaliyetlerin maliyetlerin nasıl düşürülebileceğini ve ortaklığın nasıl yapılacağına ilişkin toplantıyı 2 yıl önce Türkiye'de yaptı. Bu toplantı ve ortaklıklar Türkiye'nin Antarktika konusunda artık takip eden değil daha aktif rol oynayan ve karar verme mekanizmasında yer alan bir ülke haline geldiğinin göstergesi. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English