Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bakan Koca: 4 ayda 120 milyon doz aşı Türkiye'ye gelmiş olacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, haziranda 30 milyon doz, eylül ayının sonuna kadar da toplam 120 milyon doz BioNTech aşısının Türkiye'ye ulaşacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

"GÜNLÜK VAKA 2,5 AY SONRA 10 BİNİN ALTINA İNDİ"

Bilim Kurulu Toplantısına katılan Uğur Şahin 120 milyon doz aşı için anlaşma yapıldığını duyurdu. 

Koca, "Kapanma döneminden sonra ilk Bilim Kurulu toplantısını yaptık. Bugün uzun bir aradan sonra günlük vaka sayısı 10 binin altına indi.

Özellikle kapanma dönemi sonrası bugün uzun bir aradan sonra günlük vaka sayımız 10 binin altına düştü. Bu düşüşün bundan sonra da devam edeceğini öngörüyoruz. Bugün Bilim Kurulumuza katılan önemli bir misafirimiz var. Küresel salgında salgını durdurmak için en önemli silah olan aşıyı ilk geliştiren bilim insanlarımız Doktor Uğur Şahin ve Özlem Türeci hocamız da bizimle beraberlerdi.

Şu an Özlem Türeci çalışmalarına devam ediyor olduğunu söyleyerek aramızdan ayrıldı. Uğur Hocamız şu an beni dinliyorlar. Bugün özellikle Uğur Hocamızın bazı görüşlerini bizzat kendisinden duymanızı istiyoruz

Haziranda ilki 30 milyon ama 15 Haziran'a kadar 14.2 milyonu günbegün arkadaşlar planlamışlar. Şu ana kadar 6.1 milyon dozu bize şu ana kadar teslim edildi. Gelecek, olacak demekten öte somut icraatı görmek istiyoruz, vatandaşımız da bu aşıya erişmek istiyor" açıklamasında bulundu.

4 AYDA 120 MİLYON DOZ AŞI GELECEK

Bakan Koca ve Uğur Şahin, 120 milyon doz aşı içni anlaşma yapıldığını Eylül ayına kadar 120 dozun Türkiye'ye geleceğini duyurdu. Buna göre ilk 30 milyon aşı Haziran ayında Türkiye'ye gelecek.

Uğur Şahin canlı yayında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sorularını yanıtladı.

"AŞIMIZ 30'DAN FAZLA VARYANTA ETKİLİ""

Koca'nın aşı mutasyonlara karşı etkilimi sorusuna, "Bugüne kadar aşıyı 30'dan fazla varyantlara deneyledik. vizim aşımız en çok mutasyonlara karşı güzel etki gösteriyor. Kent ve Afrika mutasyonlarına karşı iyi kontrol yapıyor. Bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik ve Hindistan varyantına karşı da bizim aşımız yüzde 25-30 aralığında etki gösteriyor. Bu etki yüzde 70-75 oranında enfeksiyon korumasını bekliyoruz. Gelecek haftalarda daha çok bilgi edineceğiz.

"HASTALIĞI GEÇİRENLER İÇİN 1 DOZ AŞI YETERLİ OLABİLİR"

Enfeksiyonu geçirmiş olan kişiler, bizim gördüğümüze göre ilk dozdan yüksek antikor oluyor. Bu yüksek antikorlar sanki 2 aşı yapılmış kişiler gibi aynı oranda antikor oluyor. Enfeksiyon geçirmiş olanlar için 1 doz yeterli olabilir.

Üçüncü doz, en erken 6 ay sonra ama 9 ay sonra 2. dozdan sonra verirsek yeter. Türkiye'deki aşı kampanyasında en çok 6.-7.-8. ayda aşı olacak olduğu için 2022'de 3. aşı yeterince olur.

Mutasyonlarla ilgili bir sorun görmüyoruz. Ama mühim olan vatandaşları en çabuk zamanında aşı olması gerekiyor." yanıtını verdi.

Bakan Koca, Uğur Şahin'i Haziran ayında Türkiye'ye davet etti. Haziran ayının ilk yarısında Türkiye'ye geleceğini dile getiren Uğur Şahin, Türkiye'de aşı üretimi ve Ar-Ge çalışması da yapmak istediklerini açıkladı.

Uğur Şahin'in ardından açıklamalarına devam eden Bakan Koca, gazetecilerinde sorularını yanıtladı. Koca'nın açıklamalarından satırbaşları:

Biz artık hastalığı tanıyoruz. Artık tedavi protekolleri oturdu. Bundan sonraki süreçte birinci önceliğimiz vakalardaki düşüşü kalıcı ve sürekli hale getirmek olacak. Ayrıca bundan sonraki süreçte yasaklarla yönetimde ziyade daha çok kişisel tedbirlerle ve yaygın aşılamayla bu dönemi sürdürmek istiyoruz. Bunun dışında artık özellikle yaygın aşılamayla birlikte pandemiyi gündemimizden çıkarmak bizim ana hedefimiz olacak. Biz artık ilk vakanın açıklandığı 11 Mart 2020'den itibaren aşıyla birlikte önümüzü daha net gördüğümüzü söyleyebiliriz. Salgın öncesi döneme artık geçmek istiyoruz. Vatandaşımızın aşı noktasında hassasiyet göstermesini ve bulabildiği aşıyı erken dönemde olmasını ve tedbirleri elden bırakmayarak bu dönemi geçirmesini hassasiyetle belirtmek istiyorum.

YERLİ AŞI ÇALIŞMALARI

Yerli aşıyla ilgili bildiğiniz gibi faz-2 çalışması bitti. Faz-3'ün başlaması da zannediyorum iki hafta içinde olacak. Bütün sonuçlar olumlu olursa Haziran başında Faz-3'e geçeceğiz Bunun dışnıda üç aşımız daha var. Orada da faz-1 safhasındalar. Zannediyorum önümüzdeki iki veye üç hafta içinte faz-1 sonuçlarına bakılarak başarılı olunursa faz-2 çalışmaları başlamış olacak .Faz-3le birlikte inaktif olan ilk aşımız eylül ayında acil kullanım onayıyla birlikte kullanımı söz konusu olabilir. Bu anlamda ilk Türk aşımız başarıyla gündeme gelebilir.

AŞILAMA ORANLARI

Aşılama oranıyla ilgili şu an toplamda 65 yaş üstü yüzde 84'e kadar ulaştı. Biz bunun yüzde 90 ve üzeri olmasını istiyoruz. O nedenle özellikle 55 yaş üstü grubun aşı noktasında beklemeden en erken dönemde aşılarını olmaları gerekiyor. Biz bu oranları doksan ve üzerine çıkarmaktan yanayız.

Biontech aşısı için üçüncü doz 2022 yılında öneriliyor. Bilim kurulunun önerisi ise altı ay sonra olması yönünde. Bunu değerlendireceğiz.

KADEMELİ NORMALLEŞME

Bundan sonraki süreçte on binin altına düşen bir vaka sayımız var. Artık bu virüsün nasıl bulaştığını tüm vatandaşlarımız biliyor. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte yasakları daha azaltan bir dönemle, süreci normale döndürmek istiyoruz. Bilim Kurulu'nun bununla ilgili önerisi gelecek hafta şekillenmiş olru. Haziran ayı itibariyle nasıl bir normalleşme olacağıyla ilgili bir önerimiz olacak. Kapatmaktan ziyade daha çok kişisel önlemleri sürdürmekten yanayız.

Bizim pandemiye ayırdığımız ayatak sayımız 10 bin 428. Toplam erişkin yoğun bakım sayımız ise 31 bin 732. Şu an pandemiye ayrılmış yataklarımızın neredeyse yarısına yakını boş. Bu yatakların doluluk oranı yüzde 53,49'u dolu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 6
  • 3
  • 0
  • 5
  • 1
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (4)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • H
    Hakkı
    3 yıl önce

    herşeyleri yalan bunların

    • Cevapla
    • Begen (8)
    • Begenme (0)
  • M
    mahoni
    3 yıl önce

    yalanin batsin yalanci herif

    • Cevapla
    • Begen (8)
    • Begenme (0)
  • Neco 42
    3 yıl önce

    Bakan beyde pek hevesli herkesi aşılamaya çalışıyor hani mecbur değildi insanları bi şeklde mecbur bırakıyorsunuz garantisi olmayan aşıları denek olarak insanlara niye ısrarla dayatıyorsuniz anlamış değilim

    • Cevapla
    • Begen (5)
    • Begenme (1)
  • Salih Bilir
    3 yıl önce

    Bakanım dört aydan yerli aşı çıkmayacak mı zaten 120 milyon çok 30 milyon yeterdi o zamana kadar

    • Cevapla
    • Begen (5)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English