Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali'ne doğru

Türk ve dünya sinemasının seçkin örnekleriyle belgesel, sergi, konser, söyleşi ve atölye çalışmalarının yer alacağı festival kapsamında bazı etkinlikler, bu yıl ilk kez Adana'nın merkezi dışındaki ilçelerde de gerçekleştirilecek Nuri Bilge Ceylan'ın "Kış Uykusu" filminin özel gösteriminin yapılacağı festivalde, Ömer Lütfi Akad'ın 1973 yapımı "Gelin" filminin yenilenmiş kopyası gösterilecek Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü: "Amerikan sinemasına yenilmeyen yegane sinema, Türk sinemasıdır

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Türk ve dünya sinemasının seçkin örnekleriyle belgesel, sergi, konser, söyleşi ve atölye çalışmalarının yer alacağı 21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında bazı etkinlikler, bu yıl ilk kez Adana'nın merkezi dışındaki ilçelerde de gerçekleştirilecek.

21. Altın Koza Uluslararası Film Festivali'nin Çırağan Sarayı'ndaki tanıtım toplantısına katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Büyükşehir Belediyesince 15-21 Eylül'de gerçekleştirilecek Altın Koza Film Festivali'nin, Türkiye'nin önemli festivallerden biri olduğunu söyleyerek, "Adana Büyükşehir Belediyesi olarak bundan sonraki süreçte de ülkemize, sinema başta olmak üzere, tüm sanat alanlarında yatırım yapmaya, hizmet etmeye devam edeceğiz. Bunun, Adana'da sinemaya, sanata yatırım yapmanın, destek vermenin ötesinde, ülke sanatına da destek vermek anlamına geldiğini gayet iyi biliyoruz" diye konuştu.

Festivalde bir hafta boyunca Türk ve dünya sinemasının seçkin örneklerinin yanı sıra belgesel, sergi, konser, söyleşi ve atölye çalışmalarının da sanatseverlerle buluşacağını kaydeden Sözlü, bu yıl ilk kez bazı etkinliklerin Adana'nın merkezi dışındaki ilçelerde de gerçekleştirileceğini bildirdi.  

Hüseyin Sözlü, festivalin yarışma bölümünde yer alan, Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda toplam 630 bin lira, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması'nda 30 bin lira, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'nda ise 4 ayrı kategoride 40 bin liralık ödül verileceğini kaydederek, film gösterim bedelleri eklendiğinde toplam rakamın 740 bin lirayı bulduğunu açıkladı.

Festivalin ana temasının "Türk Sinemasının 100. Yılı" olarak belirlendiğini söyleyen Sözlü, Türk sinemasının dünyada önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Sözlü, sinema endüstrisi içinde Amerika'nın, dünyanın hakimi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri sınırları içinde bakıldığında, Amerikan sinemasının sayı olarak filmlerinin gösterime girmesi karşılığında, gösterime giren toplam film sayımız az olmasına rağmen, gişe hasılatıyla, seyirciyi kendisine çekme ve kendisini kabul ettirme noktasında, Amerikan sinemasına yenilmeyen yegane sinema, Türk sinemasıdır."

Sözlü, Türk sinemasını çok önemsediğini dile getirerek, "Popüler kültürün egemen olduğu bir dünyada, sinema, müzik ve sanatın diğer kolları, milli hürriyeti ile kendi halkına hitap ettiği zaman, muhakkak ki kendi kültürünü yaşatmak, diri tutmak, yükseltmek isteyen bir ülke açısından önem taşıyor. Sinemacı bakış açısıyla baktığımızda, Türk sinemasının, Türk kültüründe, siyasetçilerin, hükümetlerin, kültür politikalarının etkisinin çok daha üzerinde bir etkisi olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.

- Festivalde "Kış Uykusu" ve "Gelin" filmleri gösterilecek

Altın Koza Film Festivali Sinema Programları Koordinatörü Kadir Beycioğlu da Orhan Kemal'in 100. yaşının kutlanacağı festivalde ayrıca Türk ve dünya edebiyatına özel etkinliklerin festival kapsamında gerçekleştirileceğini söyledi. 

Cannes, Berlin ve Venedik festivallerine katılan filmleri takip ettiklerini de kaydeden Beycioğlu, ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın "Kış Uykusu" filminin özel gösteriminin yapılacağı festivalde, Ömer Lütfi Akad'ın 1973 yapımı "Gelin" filminin yenilenmiş kopyasının festivalde gösterileceğine dikkat çekti.

Kadir Beycioğlu, Dardenne Kardeşlerin, "İki gün Bir Gece", David Cronenberg'in "Yıldız Haritası" gibi dünya sinemasında geçen yıl en dikkat çeken filmlerin de festival programına dahil edildiğini belirtti. 

Festivalin Türk sinemasına ve Adana'ya katkılarına ilişkin olarak da Beycioğlu, şunları kaydetti:

"Festivalin akçeli ödüllerle Türk sinemasına katkı sağladığına dönük bir algı hakim. Bu da haklı tabii. Verdiği ödüllerle ciddi bir rakam sağlıyor. Neredeyse bir filmin bütün bütçesini karşılayacak rakamlara yakın ödülleri var Altın Koza Film Festivali'nin. Festival, bunun yanı sıra yeni yeteneklerin keşfedildiği ya da sinema dünyasına tanıtıldığı bir sahnedir aynı zamanda."

Beycioğlu, Adana'nın bilinirlik ve tanınılırlığına, festivalin katkısının yüksek olduğunu vurgulayarak "Festival ciddi bir sinema izleyicisi oluşturuyor Adana'da. Duyarlı, sinemadan tat alma eşiği çok yüksek bir sinema izleyicisi var şu anda festivalin. Bunu festivale filmleri ile eserleri ile katılanlar her zaman takdirle karşılıyorlar. Tüm yarışma filmlerinin galaları tamamen dolu salonlarda, oldukça yoğun ilgiyle karşılanıyor. Bu da festivalin bence Adana'ya önemli katkılarından biri" dedi.

Sinema Oyuncuları Derneği'nin (SODER) Yönetim Kurulu Başkanı ve sinema oyuncusu Yusuf Sezgin ise festivalde filmleri gösterilerek yarışmalara katılan başarılı sanatçıların ödül alma imkanına sahip olduğunu söyleyerek, "Sanatçının yaşattığı bir rolden ödül alması veya oynadığı bir filmin ödül alması, bir oyuncu için çok onur vericidir. Sanatçı için bundan güzel şey olabilir mi?" diye konuştu.

Açılışın ardından düzenlenen panele katılan Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Ozan Aksu, festival genel koordinatörü Candan Yaygın, festival danışmanları Aslı Selçuk ve Esin Küçüktepepınar ile Altın Koza Film Festivali Sinema Programları Koordinatörü Kadir Beycioğlu festival içeriğine ilişkin bilgi verdi.

- Türk sinemasından seçkiler

Festivalde, son bir yıl içinde çekilen Türk filmlerinden Reha Erdem'in "Şarkı Söyleyen Kadınlar", Murat Nas'ın "Ters Köşe", Ayşe Ayben Altunç'un Eylül'ün Kadın Yüzleri", Gürhan Özçiftçi'nin "Ne Gelen Var Ne Giden", Berfi Dicle Öğüt'ün "Karda Açan Menekşeler", Reyan Tuvi'nin "Yeryüzü Aşkın Yüzü Olunca", Orhan Çalışır, Cengiz Kültür ve Dirk Meissner'in "Zülfü Livaneli-Doğu ve Batı Arasında Bir Ses" filmleri gösterilecek. 

Bu yıl yaşamını yitiren Çolpan İlhan'ın anısına Ömer Lütfi Akad'ın 1959 yapımı "Yalnızlar Rıhtımı" ile, geçen yıl hayatını kaybeden Tuncel Kurtiz'in anısına 1992 yapımı "Korkunun Karanlık Gölgesi" isimli filmler de festival izleyicisi ile buluşacak.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English