Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"17. faslın açılması AB sürecine ivme kazandıracak"

İKV: "Bundan sonra, sürecin yeniden ivme kazanacağını ve 17. faslın açılmasını diğer fasılların takip edeceğini umuyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerinde 17. faslın açılacak olmasının sürece yeniden ivme kazandıracağını ve bunu diğer fasılların takip edeceğini ifade etti.

İKV'den yapılan açıklamada, AB Bakanı Volkan Bozkır tarafından duyurulduğu üzere aralık ayında 17. fasıl olan Ekonomik ve Parasal Politika'nın müzakerelere açılmasının son derece sevindirici bir gelişme olduğu belirtildi.

Türkiye'nin AB katılım müzakereleri sürecinde 2 yıl aradan sonra bir faslın açılmasının gelecek dönemde sürece ivme kazandıracağı vurgulanan açıklamada, bu faslın Fransa tarafından Nicholas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı döneminde bloke edilen fasıllardan biri olduğu ve açılmasının 2007'den beri gündemde bulunduğu hatırlatıldı. 

Açıklamada, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak getirilen blokajlara bir de üye devletlerin tek taraflı blokajlarının eklenmesinin müzakere sürecini kesintiye uğrattığı aktarılarak, bundan sonra sürecin yeniden ivme kazanmasının ve 17. faslın açılmasını diğer fasılların takip etmesinin umulduğu kaydedildi.

Ekonomik ve Parasal Politika Faslı'nın merkez bankasının bağımsızlığı ve kamu sektörünün finansal kurumlara imtiyazlı erişimin önlenmesi konularını içerdiği belirtilen açıklamada, "AB, ekonomik ve parasal birliğini inşa ederken, ilk aşamada merkez bankalarının bağımsızlığını sağlamayı hedeflemiştir. Dolayısıyla Türkiye'nin AB katılım sürecinde siyasi müdahalenin engellenmesi ve tam bağımsızlığın sağlanması hassas bir konudur. Geçtiğimiz günlerde açıklanan 2015 Türkiye İlerleme Raporu'nda bu fasılla ilgili Türkiye açısından üzerinde önemle durulan konu Merkez Bankası'nın tam bağımsızlığının sağlanması olmuştur" ifadelerine yer verildi.

İKV açıklamasında,17. faslın müzakerelere açılmasıyla bu alanda atılacak adımların sadece müzakere sürecine değil, aynı zamanda Türkiye'nin ekonomik kriterler alanında ilerleme sağlamasına da hizmet edeceği ve ülkenin yabancı yatırımcılar gözünde algısını pozitif yönde etkileyeceği vurgulandı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Müzakerelerde açılması gündemde olan ancak Güney Kıbrıs blokajı nedeniyle açılamayan enerji, yargı ve temel haklar ve adalet, özgürlük ve güvenlik gibi fasılların açılması için de gerekli adımların atılmasını ümit ediyoruz. Bu doğrultuda, Kıbrıs meselesinde kapsayıcı, adil ve kalıcı çözümün sağlanması 14 faslın açılabilmesini gündeme getirecektir. Ayrıca, AB Konseyi'nin Kıbrıs meselesi ile ilişkili olarak 2006'da almış olduğu kararla müzakerelere açılsa bile, hiçbir fasıl geçici olarak kapatılamamaktadır. Bu durum da süreçte fiil ilerlemeyi engellemektedir. 29 Kasım pazar günü toplanacak olan AB-Türkiye Zirvesi'nde bu konuların da ele alınmasını, AB'nin müzakere sürecini hızlandırmak için samimi bir çaba sergilemesini ve yeni hükümetimizin de reform sürecindeki kararlılığını ortaya koymasını bekliyoruz."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English