Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

15 Avrupa ülkesi İsrail'i 4 bin konutluk yasa dışı yerleşim kararından dönmeye çağırdı

Anadolu Ajansı haberine göre;

BRÜKSEL (AA) - Avrupa'da 15 ülke, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da 4 bin konutluk yasa dışı Yahudi yerleşim birimine onay vermesini geri almaya çağırdı.


Fransa, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, İspanya ve İsveç Dışişleri Bakanlıklarından ortak yazılı açıklama yapıldı.


Açıklamada "İsrail Yüksek Planlama Konseyinin Batı Şeria'da 4 binden fazla konut inşa etme planlarını ilerletme kararından derin endişe duyuyoruz. İsrail makamlarını bu kararı geri almaya çağırıyoruz. Yeni konut birimleri, iki devletli çözüme ek bir engel teşkil edecektir." denildi.


Yerleşimlerin uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği, adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışın önünde durduğu vurgulanan açıklamada, Doğu Kudüs ve C Bölgesi'ndeki Filistinli nüfusu etkileyen yıkımlar ve tahliyelerin de gelecekteki bir Filistin devletinin yaşayabilirliğini doğrudan tehdit ettiğine dikkat çekildi.


Açıklamada "Bu bağlamda, İsrail makamlarını özellikle (Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil kentine bağlı) Mesafir Yatta'da planlı herhangi bir yıkım veya tahliyeye devam etmemeye çağırıyoruz." ifadesi kullanıldı.


Avrupa Birliği de dün söz konusu kararı kınadığını bildirmişti.


- İsrail'in son yerleşim kararı


İsrail dün Batı Şeria'nın kuzeybatısındaki Nablus, merkezdeki Ramallah, el-Halil ve Beytüllahim çevrelerinde yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin inşasını içeren planları kabul etmişti.


İnsan hakları örgütlerine göre, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs çevresinde yaklaşık 660 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor. Uluslararası hukuka göre, İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki yapılaşması yasa dışı yerleşim yeri sayılıyor.


Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde işgal altındaki Batı Şeria A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.


Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, güvenliği ise İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idare ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English