Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yüzde 1'i erkeklerde görülüyor! Geçen yıl 750 erkeğe bu hastalıktan teşhis konuldu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre meme kanserinin yüzde 1’i erkeklerde görülüyor. Kadınlarda meme dokusu, erkeklerde bulunandan daha fazladır. Bu nedenle meme kanserine esas olarak kadınlarda daha sık rastlanıyor ancak erkeklerde bu hastalığa yakalanabiliyor. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Balcı, erkeklerde görülen meme kanseri riskine karşı önemli bilgiler aktardı.

Yüzde 1’i erkeklerde görülüyor! Geçen yıl 750 erkeğe bu hastalıktan teşhis konuldu
“Pek çok kişi, erkeklerde meme dokusu bulunduğunun ve meme kanserine yakalanabileceklerinin farkında değildir” diyen KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Balcı; “Meme kanseri, memeyi oluşturan dokularda bulunan bazı hücrelerin kontrolden çıkmasıyla oluşur. Meme kanseri, memenin farklı yerlerinden başlayabilir. Çoğu meme kanseri, sütü meme ucuna taşıyan kanallarda, bazıları ise anne sütü yapan bezlerde ortaya çıkar. Normalde işlevsel olmasalar da erkeklerde de bu kanallar ile bezler bulunur ve meme kanseri bu dokularda başlar. Bu kanallar ve bezlerin yanında diğer meme hücresi dokularında da görülen meme kanseri türleri vardır. Her ne kadar birçok meme kanseri türü memede kitle oluştursa da hepsi bu duruma neden olmaz. Memede bir kitle tespit edildiğinde mutlaka bir sağlık uzmanına başvur gerekmektedir. Bu durum, meme kanseri dışında farklı meme hastalıklarının da belirtisi olabilir” şeklinde konuştu.
“Aile Üyelerinde Meme Kanseri Var İse Gelişme Olasılığı Yüksek Oluyor”
Çoğu meme kitlesinin iyi huylu olduğunu ve kanser olmadığını anlamanın önemli olduğunu söyleyen Balcı; “İyi huylu meme tümörleri anormal büyümelerle kendini gösterir ancak meme dışına yayılmazlar ve yaşamı tehdit etmezler. Memede herhangi bir şişliğin veya değişikliğin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu ve gelecekte kanser riski oluşturup oluşturmayacağını belirlemek için mutlaka bir sağlık uzmanı tarafından kontrol edilmelidir. Kalıtsal meme kanserinde sadece anne, anneanne, teyze gibi anne tarafı değil, baba tarafındaki hala veya babaanneden aktarılan genler de aynı riski oluşturuyor. Bu gibi aile üyelerinde meme kanseri var ise meme kanseri gelişme olasılığı yüksek oluyor” ifadelerine yer verdi.

“Her 100 Meme Kanserinden Biri Erkeklerde Görülüyor”
Erkeklerde görülen meme kanseri için temel istatistiklere değinen Balcı; “Amerikan Kanser Derneğinin 2023 yılı için Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan erkeklerde meme kanseri görülmesine ilişkin tahminlerine göre yaklaşık 2.800 yeni meme kanseri vakasının olacağı ve yaklaşık 530 erkeğin meme kanserinden öleceği öngörülüyor. Türkiye’de ise geçtiğimiz sene 750 erkeğe meme kanseri teşhisi konuldu. Bu istatistiklere dayanarak her 100 meme kanserinden birinin erkeklerde görüldüğünü söyleyebiliriz. Erkeklerde meme kanseri teşhis edildiğinde ileri evreye gelinmiş veya kanser yayılım göstermiş olabiliyor. Bu nedenle elde edilen verilerden de yola çıkarak söyleyebiliriz ki; erkeklerin de meme kanserinin erken teşhis edilebilmesi için kontrollerini yaptırmaları önem arz ediyor” dedi.

“Ülkemizde 40 Yaşının Altında Meme Kanseri Görülme Riski %20”
Erkeklerde meme kanserinin nedenlerini, risk faktörlerini ve erken teşhisin öneminden bahseden Balcı; “Meme kanseri konusunda kadınlarda bir farkındalık oluşturabildik fakat erkekler için böyle bir durum henüz söz konusu değil. Erkekler de meme kanserinin nedenlerini ve belirtilerini bilirse, erken teşhis ile süreç daha iyi yönetilecektir. Özellikle 50 yaş üzeri ve daha da ilerleyen yaşlarda risk artıyor. Ancak ülkemizde 40 yaşının altında da meme kanseri görülme riski %20 oranlarına ulaştı. Kişinin ailesinde meme kanseri öyküsünün bulunması, kalıtsal gen mutasyonları, göğüs bölgesinde radyasyona maruz kalma, obezite gibi çeşitli tıbbi durumlar nedeniyle memede büyüme olması ve bazı hormonal dengesizlikler, erkeklerde meme kanseri riskini artıran nedenler arasında sayılabilir” şeklinde konuştu.

“Şeffaf-Kanlı Akıntı, Hastaların %80’inde Kanser Belirtisi Olarak Görülüyor”
Erkeklerde meme kanserinin belirtilerinin, kadınlardaki belirtilere benzediğinin altını çizen Balcı; “Memede yumru, bir veya birden çok kitle olması, meme dokusunda, meme başında, renginde yaşanan değişimler erkeklerde meme kanseri belirtileri olarak sayılabilir. Erkek meme kanseri hastalarının hemen hemen tümünde görülen ortak belirti meme başının arkasındaki kitledir. Sert, ağrısız, düzensiz kenarlı, meme başı dairesinin sadece bir kısmında yer alan bu kitle ile birlikte meme başından şeffaf-kanlı akıntı olması, hastaların yüzde 80'inde kanser belirtisi olarak görülmektedir. Bu belirtilere ek olarak, meme derisinde çökme ve kabuklanma da görülebilir.

“Erken Teşhis, Hayat Kurtarır”
Erkekler, meme kanserinin öncelikli risk grubu olmadıkları için erken belirtilerini değerlendirmekte geç kalabiliyor. Meme başından gelen kanlı akıntı, meme kanserinin en ayırt edici semptomlarından biri olmasına karşılık, kanserin ilerlemiş evre belirtilerindendir. Yani erkekler bu semptomu beklemeden, meme bölgesinde form değişiklikleri izlendiğinde hekime başvurulmalıdır. Unutmayalım ki; erken teşhis hayat kurtarır” diyerek erken teşhisin önemine dikkat çekti. (Veli Şengül)
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English