DOLAR : 42,67₺
EURO : 49,59₺
STERLİN : 56,98₺
GRAM : 5.806,24₺
ÇEYREK : 9.553,75₺
CUMHURİYET : 37.904,43₺
Güncel

Yönetmelik değişti: İnternet siparişlerinde iade dönemi sona erdi

Eklenme: 12.01.2025 - 13:34 Güncelleme: 13.01.2025 - 09:41

Yeni yönetmelik ile birlikte 2025 yılından itibaren, internet üzerinden telefon, saat, akıllı saat motosiklet, bilgisayar gibi ürünlerin iade edilme hakkı kaldırıldı.

Yönetmelik değişti: İnternet siparişlerinde iade dönemi sona erdi
Reklam alanı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren yönetmelik ile akıllı saatler, cep telefonu, tablet, bilgisayar ve motosiklet gibi ürünlerde vazgeçme hakkının kaldırıldığını belirtti.

"BEĞENMEDİĞİN ÜRÜNÜ GERİ GÖNDERME DEVRİ BİTTİ"
Bu yönetmeliğin tüketicilerin aleyhine olduğunu dile getiren Şahin, "Uzaktan satışlarda tüketicilerin uzun zamandır hakları vardı. Bir ürünü 15 gün içerisinde sebep göstermeksizin iade etme hakkı. 1,5 sene önce bize sorulmadan ve kamuoyundaki uygulamaya bakılmadan bir yönetmelik değişikliği yapıldı. Orada 'akıllı saatler, cep telefonu, tablet, bilgisayar ve motosiklet gibi ürünlerde vazgeçme hakkı kaldırıldı' denildi.

Bu, 'Eğer almışsanız o 15 günlük vazgeçme hakkını kullanamayacaksınız' anlamına geliyor. Geri iade etme durumunda, vatandaşın aldığı ürün istediği çıkmamış veya beğenmemişse geri gönderiyordu ve kargoyu da karşı taraf ödüyordu. Yönetmelik böyleydi. Uzaktan satışın hakkı da budur. Bu konuda batıda daha ileri haklar var. Şimdi yönetmelik değişikliği ile 'Eğer tüketici kendi gönderecekse kargo parasını kendisi ödeyecek' diyorlar. Tüketiciye bir yük bindiriliyor.

"HAKEM HEYETİNE YIĞILMA OLACAK"
Bu yürürlüğe 1 Ocak 2025'te girdi. Biz 1,5 sene önce bu yönetmeliğin durdurulması talebiyle dava açtık. Fakat 2025'e girdik ve halen karar verilmedi. Diyelim ki karar 3-5 ay sonra verilecek ve belki iptali verilecek. Bu aradaki oluşan durumlardaki zararlar nasıl telafi edilecek. Yargının bu hassasiyeti gözetmesini beklerdik. Yürürlüğe girecek bir maddenin iptali talebi var. Öncesinde bu karara bağlanır ve bir zarara sonuç verilmezdi. 1 Ocak'tan itibaren bir sürü curcuna bizi bekliyor ve hakem heyetleri yığılacak" ifadelerini kullandı.

"TELEFON SİPARİŞİ VERDİNİZ, OYUNCAK TELEFON GELDİ. BUNUN İADESİ YOK"
Zor kısmın vatandaşa bırakıldığının altını çizen Şahin, "Bu ürünlerde iade hakkı komple kalkıyor. İade edemeyeceksiniz. Telefon siparişi verdiniz, oyuncak telefon geldi. Bunun iadesi yok. Paranızla rezil olduğunuz gibi bir de dava açıp 3-5 sene bekleyeceksiniz. Buna yol açılmaması için ısrar ettik ama halen karar çıkmadı. Vatandaşa zor kısım bırakılıyor.

Burada satıcı ve sahtekarlık düşüncesi olanlar korunuyor. Onlar rahatça tüketiciyi dolandırabilirler. Çünkü vazgeçme hakkın yok. Kim mahkemeye verecek ve senelerce bekleyecek. Bir de üzerine masraf edecek.

Karşı taraf bunun kılıfını da hazırlamışsa hem para ödeyecekseniz hem de avukat masrafını karşılayacaksınız. Bu çok yanlış bir yönetmelik değişikliğiydi. Biz buna tepkimizi dile getirdik" diye konuştu.


Kaynak: İHA

Reklam alanı

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Kanala Katıl

Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.

Abone Ol
Yasal Uyarı: Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.'ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

⚡ BU HABERE EMOJİYLE TEPKİ VER!

👏 2
❤️ 0
😊 3
😡 7
👎 7
😂 0
😢 1
😲 1
Toplam 21 tepki

Yorumlar

  • Vatandaş 331 gün önce

    Eleştirilebilecek kısımlar ve durumar var ama şimdiki düzende de geri iade etmek için ürün alanlar, elbisenin rengini beğenmedim diye iade etmeler vs bir yığın kul hakkına girilen işler vardı. Her iki durumunda sakıncalı halleri var maalesef. Tek taraflı bakmamak lazım. Dolandırıcılık tarafında şuan da da satıcı iadeyi kabul etmezse yine mahkemelerle uğraşırsın.

  • ADALET ÖNEMLİCİ 331 gün önce

    Şu vatandaşın hayrına, faydasına, yararına bir iş yapın da bizler de bir şaşıralım...Ama şaşırmayalım diye yapmazsınız(!)

  • rahim 331 gün önce

    kimse de o riske girip de internetten bu ürünleri almaz o zaman.

  • Adalet 331 gün önce

    ülkemizde bir katiller korunuyordu şimdide dolandırıcılara gün doğdu hükümet onlarıda korumaya aldı mahkum vatandaşlar yaşama hakkı kısıtlandı yaşasın

  • Hasan Gökşen 331 gün önce

    İyi olmuş bu düzenleme

  • #$ 331 gün önce

    Ya risk al ya da güvendiğin bi yerel esnaftan al.

    • talo 331 gün önce

      Konyalı esnaf resmen kazıklıyor.. İyice kucaklarına düşürdüler

  • Konyalı 331 gün önce

    Desene Dolandırıcılara gün doğdu Üç tane pantolon alalım dedik bez gönderdiler ama sonra muhatap bulamadık

  • Ergünay Çiçek 332 gün önce

    Zaten vatandaşa bindirmeseler işleri ras gitmez bu kadarda olmaz yahu biraz vatandaşi korumaya yönelik yapın yapacağınızı .

Yorum Yap