Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

YÖK, 8 ayda 7 bin 13 denklik başvurusunu karara bağladı

Başvuruların 3 bin 291'i "denklik" kararıyla sonuçlandı Ret kararı verilen başvurularda 2020'de Suriye, 2021'de Azerbaycan ve 2022'de Makedonya ilk sırada yer aldı. Ret kararları, sayısal olarak hukuk ve mimarlık alanlarında yoğunlaştı.

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Yükseköğretim Kurulu, (YÖK) yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanların diplomalarını tanıma ve denklik işlemleri kapsamında, bu yılın sekiz ayında 7 bin 13 denklik başvurusunu karara bağladı. Başvuruların 3 bin 291'i "denklik" kararıyla sonuçlandı.


YÖK'ten, diploma tanıma ve denklik işlemlerinin sürecine ve sayısal verilere ilişkin bilgiler paylaşıldı.


Buna göre, denklik ön başvuruları, e-Devlet veya YÖK'ün internet sitesinden çevrim içi gerçekleştiriliyor, ardından başvuru sahibi veya resmi vekaletnameye sahip vekili tarafından hazırlanan başvuru evrakı sistem üzerinden bire bir kontrol edilerek başvuru tamamlanıyor. Ön inceleme sürecinde diplomanın teyidi için Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ilgili kurumlarla diploma teyit yazışması yapılıyor ve teyit bilgisinin gelmesi bekleniyor.


Öğrenim süresince yurt dışındaki kalış süreleri ise Emniyet Genel Müdürlüğünden temin edilen veriler esas alınarak hesaplanıyor, başvuru dosyası üzerinde münferiden usul ve esas yönünden inceleme yapılıyor. Bu aşamada üniversitelerden akademik görüş isteniyor, ayrıca Bilim Alanı Danışma Komisyonunca inceleme yapılıp bu görüşler doğrultusunda Tanıma ve Denklik Komisyonunca nihai karar oluşturuluyor.


Başvuru dosyası, Yükseköğretim Yürütme Kurulunca karara bağlanıyor ve kurul, denklik, ret veya Seviye ve Yeterlilik Belirleme Sistemi (SYBS) yönünde karar veriyor.


YÖK, 2020'de 11 bin 89, 2021'de 11 bin 535, 2022'de ise ağustos sonu itibarıyla 7 bin 13 denklik başvurusunu karara bağladı. 2022'de verilen kararlardan 3 bin 291'i "denklik", 3 bin 214'ü "SYBS", 368'i "ret", 140'ı da "iade ve diğer" şeklinde sonuçlandı.


- Başvuruların uyruklara göre dağılımı


Denklik başvurularının uyruklara göre dağılımında, sayısal olarak en çok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına denklik verildi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı dışında en çok Azerbaycan, İran, Suriye uyruklular tanıma ve denklik başvurusunda bulundu. Düzenlenen denklik belgeleri en çok tıp doktorluğu, mimarlık, hukuk ve ilahiyat programlarında yoğunlaştı.


Ret kararı verilen başvuruların ülkelere göre dağılımına bakıldığında 2020'de Suriye, 2021'de Azerbaycan, 2022'de Makedonya ilk sırada yer aldı. Ret kararları, sayısal olarak hukuk ve mimarlık alanlarında yoğunlaştı.


- Ret ve iade gerekçeleri


Açıklamada, denklik taleplerinin ret gerekçeleri ise şöyle sıralandı:


"Akademik derece olmadığı, örgün eğitim olmayıp açık öğretim olduğu, eğitim süresince yurt dışında kalış süresinin yetersizliği, eğitim düzeyinin yetersiz oluşu, uzaktan eğitim olması, teyit bilgisinin olumsuz oluşu, YÖK tarafından tanınmayan eğitim kurumu olması, yönetmelik gereği öğreniminin en az yüzde 70'ini tanınan bir kurumdan almaması, yurt dışı yükseköğretim kurumunun FETÖ ile irtibatlı veya iltisaklı olması, yatay geçiş şartlarını sağlamadan geçiş yapması."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”